Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Krise: KMD's resultat falder med 29 procent i kølvandet på kæmpesager med vrede kunder

De store problem-sager koster KMD dyrt på bundlinien, viser selskabets helt friske årsregnskab. Der er dog alligevel positive elementer i udviklingen, lyder det fra selskabet.

KMD er i krise. Det viser selskabets helt dugfriske årsregnskab, der gør det tydeligt, at 2016 ikke blev noget godt år for KMD, der for tiden er part i et spektakulært opgør med en hel stribe af sine største kunder.

Væksten i omsætningen er nærmest gået i stå med en vækst på blot 3,5 procent mod godt syv procent året før.

Og selskabets driftsindtjening før afskrivninger - EBITDA - er faldet fra 933,6 millioner kroner i 2015 til nu 661,7 millioner kroner. Det svarer til et fald på mere end 29 procent.

Efter indregningen af de finansielle poster lander KMD med et bragende underskud for året på 238 millioner kroner.

KMD peger dog selv på, at væksten i omsætningen for selskabet er ‘tilfredsstillende' i det ‘eksisterende marked,' der er præget af en ‘betydelig og voksende' konkurrence.

Omstilling

KMD er for tiden midt i en stor omstilling, som skal transformere selskabet fra dets fundament som egenrådig kommune-leverandør med monopol-status til almindelig kommerciel spiller i fri konkurrence med andre it-selskaber.

Du kan læse mere om disse målsætninger i dette tidligere interview med KMD-direktør Eva Berneke: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden

Omstillingen gør imidlertid ondt.

I hvert fald er KMD for tiden involveret i store slagsmål med en hel stribe af selskabets vigtige hovedkunder, der tæller Skat, Coop, Region Syddanmark, ATP, FTF-A og en række kommuner.

Skat har sagsøgt KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner, hovedkunderne i kommunerne er vrede og utilfredse og truer med at udelukke KMD fra kommende udbud, mens Region Syddanmark, ATP og a-kassen FTF-A har opsagt meget store kontrakter med selskabet

Hertil kommer, at KMD fornylig indgik forlig med meget vrede kommuner om den mangelfulde levering af de såkaldte støttesystemer.

Det kan du læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit efter måneders voldsom kritik.

Alle disse sager koster mange millioner kroner, og det er noget, der kan mærkes i KMD.

Selskabet har ganske vist blankt afvist erstatningskravene fra både Skat og ATP - der kræver 881 millioner kroner i erstatning - men har alligevel været nødt til at hensætte betydelige beløb til at dække de udgifter, der kan blive forbundet med disse store sager.

"Udviklingen i indtjeningen er påvirket negativt af ekstraordinært mange ressourcer til en mindre gruppe af store leverancer. Nettoresultatet er endvidere negativt påvirket af hensættelser, som afdækker udestående sager, herunder det forlig, KMD netop har indgået med Kombit," lyder det fra KMD.

Også fremgang

Mens de spektakulære sager fylder meget, er der også fremgang at spore på forskellige områder for KMD.

Selskabet peger blandt andet på, at omsætningen i det vigtige erhvervssegment er steget med 33 procent. Det er en vigtig målestok for selskabet i det bestræbelser på at vinde indpas i erhvervslivet.

"Vi er tilfredse med det vækstspor, som KMD er på. Vi hæfter os særligt ved, at det er lykkedes os at løfte omsætning og indtjening i erhvervssegmentet. Omsætningsfordelingen mellem de forskellige markedssegmenter fortsætter den positive udvikling, hvor forretningssegmenterne støt nærmer sig en mere balanceret fordeling. Det sker ved hjælp at opkøb, men også via den samlede synergi, der opstår mellem vores opkøb og den eksisterende forretning," lyder det fra Eva Berneke i forbindelse med regnskabet.

Du finder KMD's regnskab for 2016 her: KMD Holding Ap Årsrapport 2016

Læs også:

KMD vil sagsøge ATP efter fyring: ATP's indsats har været ?mangelfuld, forsinket og fejlbehæftet'

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise

KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere