Artikel top billede

Krise: KMD's resultat falder med 29 procent i kølvandet på kæmpesager med vrede kunder

De store problem-sager koster KMD dyrt på bundlinien, viser selskabets helt friske årsregnskab. Der er dog alligevel positive elementer i udviklingen, lyder det fra selskabet.

KMD er i krise. Det viser selskabets helt dugfriske årsregnskab, der gør det tydeligt, at 2016 ikke blev noget godt år for KMD, der for tiden er part i et spektakulært opgør med en hel stribe af sine største kunder.

Væksten i omsætningen er nærmest gået i stå med en vækst på blot 3,5 procent mod godt syv procent året før.

Og selskabets driftsindtjening før afskrivninger - EBITDA - er faldet fra 933,6 millioner kroner i 2015 til nu 661,7 millioner kroner. Det svarer til et fald på mere end 29 procent.

Efter indregningen af de finansielle poster lander KMD med et bragende underskud for året på 238 millioner kroner.

KMD peger dog selv på, at væksten i omsætningen for selskabet er ‘tilfredsstillende' i det ‘eksisterende marked,' der er præget af en ‘betydelig og voksende' konkurrence.

Omstilling

KMD er for tiden midt i en stor omstilling, som skal transformere selskabet fra dets fundament som egenrådig kommune-leverandør med monopol-status til almindelig kommerciel spiller i fri konkurrence med andre it-selskaber.

Du kan læse mere om disse målsætninger i dette tidligere interview med KMD-direktør Eva Berneke: Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden

Omstillingen gør imidlertid ondt.

I hvert fald er KMD for tiden involveret i store slagsmål med en hel stribe af selskabets vigtige hovedkunder, der tæller Skat, Coop, Region Syddanmark, ATP, FTF-A og en række kommuner.

Skat har sagsøgt KMD med krav om tilbagebetaling af 700 millioner kroner, hovedkunderne i kommunerne er vrede og utilfredse og truer med at udelukke KMD fra kommende udbud, mens Region Syddanmark, ATP og a-kassen FTF-A har opsagt meget store kontrakter med selskabet

Hertil kommer, at KMD fornylig indgik forlig med meget vrede kommuner om den mangelfulde levering af de såkaldte støttesystemer.

Det kan du læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit efter måneders voldsom kritik.

Alle disse sager koster mange millioner kroner, og det er noget, der kan mærkes i KMD.

Selskabet har ganske vist blankt afvist erstatningskravene fra både Skat og ATP - der kræver 881 millioner kroner i erstatning - men har alligevel været nødt til at hensætte betydelige beløb til at dække de udgifter, der kan blive forbundet med disse store sager.

"Udviklingen i indtjeningen er påvirket negativt af ekstraordinært mange ressourcer til en mindre gruppe af store leverancer. Nettoresultatet er endvidere negativt påvirket af hensættelser, som afdækker udestående sager, herunder det forlig, KMD netop har indgået med Kombit," lyder det fra KMD.

Også fremgang

Mens de spektakulære sager fylder meget, er der også fremgang at spore på forskellige områder for KMD.

Selskabet peger blandt andet på, at omsætningen i det vigtige erhvervssegment er steget med 33 procent. Det er en vigtig målestok for selskabet i det bestræbelser på at vinde indpas i erhvervslivet.

"Vi er tilfredse med det vækstspor, som KMD er på. Vi hæfter os særligt ved, at det er lykkedes os at løfte omsætning og indtjening i erhvervssegmentet. Omsætningsfordelingen mellem de forskellige markedssegmenter fortsætter den positive udvikling, hvor forretningssegmenterne støt nærmer sig en mere balanceret fordeling. Det sker ved hjælp at opkøb, men også via den samlede synergi, der opstår mellem vores opkøb og den eksisterende forretning," lyder det fra Eva Berneke i forbindelse med regnskabet.

Du finder KMD's regnskab for 2016 her: KMD Holding Ap Årsrapport 2016

Læs også:

KMD vil sagsøge ATP efter fyring: ATP's indsats har været ?mangelfuld, forsinket og fejlbehæftet'

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

KMD-topchef efter voldsom kritik: "Jeg afviser fuldstændigt blankt, at KMD spekulerer i at forsinke systemer til kommunerne"

ATP fyrer KMD efter måneders utilfredshed: KMD mister kæmpe-ordre midt i alvorlig krise

KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Sig farvel til KMD som du kender det: Store forandringer på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.