Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

ATP forlanger 881 millioner kroner i erstatning af KMD for kuldsejlet it-projekt

ATP kræver 881 millioner kroner i erstatning fra KMD for den kuldsejlede levering af pensionssystemet Social Pension.

Danmarks største pensionsselskab, ATP, har præsenteret KMD for en regning på enorme 881 millioner kroner, som ATP forlanger i erstatning for den kuldsejlede levering af løsningen Social Pension, som skal anvendes til at udbetale pension til 1,3 millioner danskere.

Det fremgår af KMD's netop offentligjorte regnskab, som du finder her.

ATP fyrede i sidste uge KMD som leverandør af Social Pension efter flere måneders stor utilfredshed med KMD, som ATP har beskyldt for at spekulere i at forsinke leveringen.

ATP har tidligere beskyldt KMD for at score 23 millioner kroner hver eneste måned, systemet er forsinket. Dette skyldes, at Social Pension skal erstatte et af KMD's langt dyrere monopolsystemer.

Det kan du læse mere om her: KMD scorer 23 millioner kroner om måneden på ikke at levere offentligt it-system til aftalt tid

Mislykkede forhandlinger

Fyresedlen til KMD i sidste uge blev udstedt, efter KMD og ATP måtte opgive at nå hinanden i et forlig i sagen.

Her havde KMD ellers tilbudt ATP en rabat på 100 millioner kroner samt en række forskellige vilkår, hvis ikke Social Pension-projektet kom på banen.

ATP afviste imidlertid tilbuddet fra KMD og indleder nu en voldgiftssag, hvor ATP altså istedet forlanger at få tilbagebetalt 881 millioner kroner.

Bestyrelsesformand i Udbetaling Danmark, Frank Jensen, sagde i forbindelse med fyringen i sidste uge, at erstatningskravet vil modsvare det tab, som kommunerne i sidste ende risikerer at betale.

KMD afviser blankt kravet. ligesom selskabet i det hele taget ikke vil acceptere, at ATP overhovedet har ret til at opsige den store kontrakt.

Samtidig har KMD varslet, at selskabet vil lægge sag an mod ATP, da KMD ikke mener at være hovedansvarlig for den store forsinkelse.

Det kan du læse mere om her: KMD vil sagsøge ATP efter fyring: ATP's indsats har været ‘mangelfuld, forsinket og fejlbehæftet'

Stort krav fra Skat

Det meget store erstatningskrav fra ATP følger i kølvandet på et stort erstatningskrav fra Skat.

Staten stævnede i september KMD for den fejlslagne levering af Skats store inddrivelsessystem EFI med krav om at få tilbagebetalt 692 millioner kroner fra KMD.

Det skete kort tid efter, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) skrottede systemet, hvilket betød, at staten måtte vinke farvel til at inddrive 14 milliarder kroner. 

Karsten Lauritzen sagde dengang, at han ville have placeret et ansvar for den meget dyre it-skandale og få vurderet, om KMD må tage sin del af ansvaret for det fejlslagne projekt.

Det kan du læse mere om her: Derfor stævner staten KMD for fejlslagen it-løsning: "Der skal placeres et ansvar"

Som det er tilfældet med ATP, peger KMD også her på, at det er Skat, der har ansvaret for den fejlslagne leverance.

"Det er vores klare opfattelse, at det er Skat, der har ansvaret for problemerne med inddrivelsesprojektet. Som det har været fremme [...] har Skat ikke haft styr på inddrivelsesprojektet og Skats organisation," lød det dengang fra KMD's juridiske direktør, Mark Skriver Nielsen.

Også kommunerne har truet med bål og brand over store forsinkelser og problemer, men de er blevet formildet og har accepteret KMD's identiske forligs-tilbud.

Det kan du læse mere om her: KMD betaler 100 millioner kroner i bod til Kombit i stort forlig efter måneders voldsom kritik

Det indebærer ifølge KMD i hovedtræk, at [citat fra KMD's brev til kommunerne]:

- Driftsvederlaget for den eksisterende Pensionsløsning reduceres med 20 procent allerede fra 1. september 2017, og indtil projektet er afleveret. Dette svarer til en reduktion på fem millioner kroner om måneden eller forventeligt cirka 100 millioner kroner i resten af projektet. Dermed garanteres kommunerne en besparelse allerede fra i år.

- KMD tilbyder at dække en stor andel af de yderligere omkostninger, som ATP ville få ved videreførelsen af projektet, op til 30 millioner kroner.

- KMD påtager sig ansvaret for at gennemføre den regelafklaring, som har været hovedårsagen til projektets forsinkelse.

- Hvis projektet forsinkes yderligere, og årsagen hertil er KMD's, vil driftsvederlaget efter en afhjælpningsperiode blive yderligere med 25 procent indtil fejlafhjælpning har fundet sted,således at den samlede reduktion er 45 procent. Sammen med de fem procent reduktion opnået af Kombit-forliget, ville dette svare til en 50 procent-reduktion i forhold til dagens pris på systemet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere