Artikel top billede

Disse fem personer skal afgøre hvor meget ekstra du skal betale for lagerpladsen i din smartphone

Et udvalg på fem personer under Kulturministeriet skal afgøre, hvilke harddiske og hvilke priser danskerne fremover skal betale ekstra for, fordi vi kan gemme ophavsretsligt beskyttet indhold på harddisken.

Den danske blankmedieordning med betaling for digitale lagermedier som CD'er, DVD'er og hukommelseskort står til at blive ændret.

Ændringen betyder formentlig også en udvidelse til at omfatte "nyere" lagermedier som smartphones og PC'er, som i givet fald kommer til at koste ekstra.

Det kan du læse mere om her: Vildt slagsmål på vej: Nu vil de lægge nye musik- og film-afgifter på din pc og smartphone

Den mulige ekstra-betaling skyldes, at der fremover også skal betales kompensation til kunstnere og rettighedshavere for lovlig kopiering af deres filer til en borger/brugers andre og nyere lagermedier.

Nu har kulturminister Mette Bock så nedsat et udvalg på fem personer, som skal se nærmere på og stille forslag til, hvordan blankmedieordningen skal reformeres.

"Der er grundlæggende brug for nu at se på, hvor og i hvilket omfang den lovlige privatkopiering foregår, og hvilket niveau kompensationen til rettighedshaverne bør være på. Det arbejder skyder jeg nu i gang," forklarer Mette Bock i en pressemeddelelse.

Udvalget på fem personer

Dermed lægger kulturministeren op til, at udvalget blandt andet skal undersøge danskernes reelle kopieringsadfærd i en tid med mange streaming-services.

Arbejdet i udvalget bliver påbegyndt i denne måned, og det ventes afsluttet senest 1. september senere på året.

De fem personer i udvalget, der altså skal undersøge, hvor meget ekstra danskerne skal have op af lommerne i forbindelse med indkøb af medier med lagerkapacitet, er:

- Formand, Caroline Heide-Jørgensen (professor, Centre for European Studies in Economic Law ved Københavns Universitet)

- Søren Sandfeld Jakobsen (professor, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Juridisk Institut ved Aalborg Universitet)

- Morten Remmer (Chief Growth Officer, LEO Innovation Lab)

- Anders Thomsen (Government Affairs Director Denmark and Sweden, Microsoft)

- Louise Lykkegaard Hoppe (jurachef, Copydan KulturPlus)

Læs også: Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt

Den danske model

Udover forbrugsmønstre og priser skal udvalget også anbefale ministeren, hvilken beregningsmodel vi skal benytte hertillands.

For forskellige lande har forskellige tilgange til betalingen for blanke medier, der udspringer af EU-lovgivning.

Eksempelvis har Sverige udarbejdet en model, hvor man først har påvist et lagringsmønster hos borgerne, hvorefter taksterne for muligheden for at kopiere herefter er fastlagt via en forhandling mellem rettighedshavere og hardware-producenterne.

I Finland er tilgangen lidt anderledes, da man i landet med tusinde søer har nedsat et ekspertudvalg, der bestemmer priser på specifikke lagermedier.

I Storbritannien har man valgt en helt tredje vej, da man her principielt ikke må gemme kopier på lagermedier, hvilket eksempelvis gælder ved optagelse af tv-programmer til en harddisk.

Hvordan reglerne, priserne og medierne bliver i Danmark, er vi allesammen meget klogere på, jo tættere vi kommer på efteråret. 

Læs også:
Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones

Copydan om ny afgift på pc'er og smartphones: Vi vil sikre fair kompensation til producenterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.