Nyt it-fag på vej på skemaet i folkeskolen: Men hvad skal faget indeholde? Giv dit besyv med her

ComputerViews: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har udpeget 14 it-folk, som skal komme med bud på, hvad et helt nyt it-fag i folkeskolen skal indeholde. Hvad mener du, der er behov for?

ComputerViews: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil indføre et helt nyt fag i folkeskolen.

Det kommer til at hedde ‘Teknologiforståelse,' og det er ambitionen, at faget skal give eleverne indsigt i it, som det hedder - det vil sige en grundlæggende forståelse for både programmering, i digitale værktøjer og lignende.

"Folkeskolen skal ikke uddanne brugere af it. Folkeskolen skal uddanne skabere og analytikere med it, der hvor det giver fagligt mening. I det hele taget skal vi ruste børn, unge og voksne til bedre at udnytte potentialerne ved digitalisering og styre uden om blindgyderne," lyder det fra ministeren i en udsendt meddelelse, som du finder her.

Der er dermed lagt op til, at dette nye fag bliver det it-fag, som længe fra mange sider er blevet efterlyst som en grundlæggende mangel i folkeskolen i en tid, hvor de digitale dagsordener vælter ind over både erhvervsliv og samfund.

Der er lagt op til, at der kun bliver tale om et et-årigt valgfag i folkeskolens overbygning - som endda i første omgang kun skal køre som et forsøgsprojekt fra 2017 til 2020, hvorefter det skal evalueres og dernæst indlemmes som fast valgfag.

It bliver på brugerniveau selvfølgelig allerede anvendt i folkeskolen i stor stil. Det er en selvfølge, da stort set alle folkeskolens elever er vokset op med en smarthphone eller en computer i hånden.

Problemet er selvfølgelig, at man ikke nødvendigvis er i stand til at kunne skabe noget værdifuldt, fordi man er god til at navigere rundt på en iPad eller en smartphone.

En anden vinkel
Det kræver et andet tankesæt med en anden vinkel.

Gennem de senere år har fraværet af konkrete initiativer samt det åbenlyse behov givet rigeligt med plads til græsrodsinitiativer som Coding Class, der er et samarbejde mellem virksomheder som SAP, Microsoft, NNIT, Jobindex, It-Branchen, Vejle og Københavns Kommuner samt Styrelsen for IT- og læring.

Her er det sammen den frivillige forening Coding Pirates og formand Martin Exner lykkedes at etablere en række forsøg med it i undervisningen i udvalgte klasser.

Martin Exner modtog for et par uger siden IT-Prisen 2017 for sit arbejde med foreningen.

Det kan du læse mere om her: Martin Exner fra Coding Pirates vinder IT-Prisen 2017: "En enestående indsats for at børn og unge bliver kreative og innovative skabere"

Merethe Riisager har flere gange peget på, at hendes vision er, at folkeskolen skal uddanne danskerne til kunne skabe og udvikle med teknologi og it.

Det kræver, at folkeskolen giver de eleverne værktøjer og viden nok til at de er i stand til at analysere, navigere og udnytte de digitale muligheder i en kompleks verden.

Merete Riisager har nu udpeget en rådgivningsgruppe på 14 personer til at komme med input til, hvad faget ‘Teknologiforståelse' konkret skal indeholde.

Rådgivningsgruppen skal fungere indtil udgangen af 2018, og du kan se listen over medlemmerne her til højre.

Hvad mener du er det vigtigste, som faget ‘Teknologiforståelse' bør indeholde? Er det programmering, arkitektur, procesforståelse eller noget helt andet.

Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også: Undervisningsministeren vil sætte gang i it i folkeskolen: Børn skal kunne skabe med it og teknologi i alle fag.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Søren fik en god ide og overhalede Spotify inden om: Her er historien om skabelsen af verdens måske første gratis musiktjeneste - som var dansk
Fra Computerworlds arkiv: Søren Stig Tvilsted fik for knap 10 år siden idéen til TDC Play, der overhalede Spotify indenom og blev verdens første gratis musiktjeneste. "Folk var ved at dø af grin. De havde ganske enkelt aldrig hørt noget så tåbeligt før," fortæller han i dag. Her er historien om, hvordan TDC Play blev til.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.