Undervisningsminister Merete Riisager (LA)

Undervisningsministeren vil sætte gang i it i folkeskolen: Børn skal kunne skabe med it og teknologi i alle fag

Reportage: Mere it i folkeskolen er afgørende. Men hvordan skal det ske? Fremtidens opgaver handler om at kunne forstå og automatisere komplekse processer - for eksempel ved at kunne programmere eller beskrive problemet, så andre kan.

Det var en både opløftende og deprimerende oplevelse, da foreningen IT-Branchen onsdag afholdt høring under overskriften "Nyt it-fag i folkeskolen".

Opløftende fordi samtlige fremmødte, som talte både den nuværende undervisningsminister, skole- og universitetsfolk, embedsmænd og repræsentanter for flere store it-firmaer som Microsoft og SAP, var enige om, at området er vigtigt.

Ja, ikke bare vigtigt. Men afgørende, som direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Birgitte Hass, startede med at slå fast.

Birgitte Hass fremhævede, at andre europæiske lande som Cypern, Tjekkiet, Portugal og England allerede er i gang med at implementere it som et fast element i undervisning.

Hass slog samtidig fast, at det at undlade at prioritere it som fag i undervisningen med fokus på kreativitet, samarbejde, kommunikation og digitale skaberkompetencer også er en beslutning.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA), som også gæstede konferencen, havde samme perspektiv og fremhævede blandt andet, at teknologistøttet undervisning ville kunne gøre undervisningen mere virkelighedsnær og samtidig udfordre de dygtigste elever yderligere.

Det var dog deprimerende for mange fremmødte, at ministeren hverken havde penge eller konkrete initiativer med.

Merete Riisager var dog på bølgelængde med IT-Branchen i behovet for at se it i folkeskolen som andet og mere end et fag i programmering.

I stedet var det gennemgående tema for konferencen, at eleverne skal kunne skabe med it og teknologi i alle fag.

"At være en haj til at bruge en iPad er ikke det samme som at kunne skabe noget med it - det er at bruge et produkt."

"Folkeskolen skal uddanne folk til at analysere og til at bruge og skabe med de digitale muligheder," understregede ministeren i sin tale til de godt 200 deltagere på Børsen i København.

It-branchen har selv sat it på skoleskemaet
Fraværet af konkrete initiativer og løfter fra skiftende undervisningsministre blev på konferencen sat i relief af IT-Branchens såkaldte Coding Class-initiativ.

Coding Class er samarbejde mellem virksomheder som SAP, Microsoft, NNIT, Jobindex, It-Branchen, Vejle og Københavns Kommuner samt Styrelsen for IT- og læring (se en komplet liste og en beskrivelse af projektet her).

Artiklen fortsætter under billedet...

Sammen med den frivillige forening Coding Pirates og formand Martin Exner er det lykkedes at etablere en række forsøg med it i undervisningen i udvalgte klasser.

En af de medvirkende i forløbet er Anders Thomsen, direktør for politik og strategi hos Microsoft og formand for kompetenceudvalget hos IT-Branchen.

På konferencen understregede Anders Thomsen, at den manglende fokus på it i undervisningen på sigt har stor negativ betydning i form af tabte ordrer og manglende vækst i erhvervslivet.

IT-Branchen har tidligere opgjort, at Danmark på sigt vil mangle 19.000 it-folk med de rette kompetencer.

Men Anders Thomsen understregede samtidig, at mens det tal er uhyggelig læsning, så handler it i undervisningen især om at giver de kommende folkeskoleelever både digital dannelse, som handler om hvordan man opfører sig i en digital verden, og samtidig sikre at de får såkaldt digital læring, som handler om hvordan man bruger it til at lære andre kompetence.

IT-Branchen og Anders Thomsen slog derfor også fast, at it i undervisningen ikke handler om at få alle børn til at være programmører, men om at sikre at børnene kommer ud af skolen med det, som kaldes "digitale skaberkompetencer".

IT-Branchens konkrete forslag var derfor, at alle elever i fremtiden får et egentligt it-fag fra 0. til 6. klasse, mens faget fra 7. klasse tilbydes som et valgfag.

Stor forskel på børns kompetencer - og nogen er bagud
Et sådan fag ville også kunne være med til at dæmme op for det gab inden for it-kompetencer blandt eleverne, som forskerne Stine Ejsing-Duun, fra Aalborg Universitet og Mikala Hansbøl, fra professionshøjskolen Metropol, har observeret.

De to forskere har fulgt Coding Class-projektet og fortalte på konferencen, at de med bekymring så på en gruppe af elever, som er fagligt svage og samtidig uden interesse for it-kompetencer. En gruppe som nemt tabes, fordi lærerne i folkeskolen pt. har meget forskellige kompetencer inden for it.

Artiklen fortsætter under billedet...

De to forskere understregede også, at mens programmering traditionelt er tæt forbundet med matematik, er så er det i fremtiden også vigtigt at koble programmering til de humanistiske og skabende fag.

At det er svært, illustrerede Michael E. Caspersen, udviklingschef hos It-vest og leder af Center for Computational Thinking på Aarhus Universitet i sit indlæg, hvor han sammenlignede ønsket om mere it i undervisningen med en situation hvor:

"Vi indfører matematik som fag i en situation, hvor ingen af os har haft matematik i skolen før."

Han beskrev samtidig forskellen på den traditionelle undervisning og fremtidens.

For hvor fokus i dag er, at eleverne skal lære at processere og selv udføre en opgave, så handler fremtidens opgaver om at kunne forstå og automatisere komplekse processer. For eksempel ved at programmere eller beskrive problemet så andre kan udføre det.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det kan lyde både svært og lidt ukonkret. Men Michael E. Caspersen slog samtidig fast, at der allerede i dag ligger flere års omfattende international forskning og praksis i, hvordan it kan komme ind i folkeskolen.

Han sluttede derfor af med en opfordring til at lægge en agil national strategi for it i folkeskolen, som beskriver målene for de næste et, tre, fem og ti år.

Men da var ministeren gået.

Læs også interviewet med den frivillige forening Coding Pirates: Skoler skal undervise i programmering, ellers bliver Danmark hægtet afYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
2 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Sådan ser det intelligente drømmekontor ud: Her kæmper 240 mennesker om 150 siddepladser - og de elsker det
I Polys kontor er det lykkedes at klemme 240 ansatte i et kontor med 150 siddepladser. Aligevel er medarbejdertilfredsheden er i den absolutte superliga.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Har du spændt it-sikkerhedsselen? Kom med på turen her!
Alle biler har sikkerhedsseler, fordi undersøgelser viser, at sikkerhedsseler redder liv og reducerer sammenstødsrelaterede skader. Hvad hvis man som bilejer, selv skulle ud og researche og sammenligne mulige sikkerhedssele-løsninger, vælge en, købe den, installere den og selv sørge for at den var up-to-date? Ville de fleste bilejere så fravælge det? Højst sandsynligt ikke, da det er påvist, at det mindsker risikoen for skader. Pointen med ovenstående er, at hvis vi ser på det med it-sikkerhedsmæssige briller, så giver det hverken mening logisk eller finansielt, at så mange virksomheder ikke investerer i patching automation og processer. Af en eller anden grund beslutter lederne i virksomheder, at det er nemmere, billigere eller begge, at de blot fortsætter med at lave forretning baseret på systemer, som de ved er ubeskyttede eller underbeskyttede, i stedet for at beskytte systemerne tilstrækkeligt. I dette white paper kigger vi nærmere på netop denne problemstilling.