Artikel top billede

Nedturen fortsætter: IBM's omsætning falder for 20. kvartal i træk - er bunden snart nået?

IBM's omsætning er faldet konstant i nu fem år. Er bunden snart ved at være nået?

Endnu engang må IBM leve med, at omsætningen i det netop afsluttede kvartal, er lavere end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Det er efterhånden ved at være hverdag for det store selskab, da omsætningen med det nye kvartalsregnskab er faldet i hvert eneste kvartal i fem år i træk - i alt 20 kvartaler.

Den seneste fremgang i omsætningen fik IBM i andet kvartal 2012. Siden da er det ned ad bakke.

I det netop overståede kvartal faldt omsætningen med 2,8 procent til 126,7 milliarder kroner (18,2 milliarder dollar). I det foregående kvartal faldt omsætningen med 1,3 procent.

Troet det var slut

Mange havde ellers troet, at IBM efter flere års nedtur og massiv omstilling var ved at være kommet ud af det dødvande, som selskabet har siddet fast.

IBM så således gennem 2016 ud til at være på rette kurs: Aktiekursen steg med 11 procent over året, og selskabet så ud til at have været igennem de hårdeste faser af den store omstilling.

Nu peger IBM selv på, at faldet i omsætningen denne gang skyldes fald i de alle store forretningsområder bortset fra Cognitive Solutions, der dækker over IBM's meget store investeringer på næsten en milliard dollar i kunstig intelligens (herunder Watson).

Det gælder Global Business Service (faldet med tre procent), Technology, Services & Cloud Platforms (faldet med 2,5 procent) og Global Financing (daldet med 1,2 procent).

Værst ramt er forretningsdivisionen Systems, der dækker over klassiske elementer som hardware, styresystemer og lignende. Her er omsætningen faldet med hele 16,8 procent i forhold til det tilsvarende kvartal sidste år.

IBM forventer en voldsom vækst i de nye forretningsområder i de kommende år, hvor selskabet sigter efter at nå en omsætning på 40 milliarder dollar ved udgangen af 2018 - en stigning på 21 procent i forhold til 2016

Ramt i forskellige markeder

Selv peger IBM på, at salget har været ramt på store markedet som Storbritannien og Tyskland - blandt andet på grund af manglende gentegning af store kontrakter, som IBM havde forventet ville blive klaret i første kvartal, fortæller selskabets finansdirektør Martin Schroeter til Bloomberg.

Det understreger, at selskabet er langt fra at være helt i mål i dets store omstilling over mod en cloud- og service-baseret it-verden, hvor kunderne er troløse og hurtige til at skifte leverandør.

IBM med topchef Ginni Rometty har i årevis arbejdet på at føre det store selskab væk fra dets grundlag som producent af computere og tunge it-systemer og over mod en ny og mere agil verden præget af service-ydelser, cloud computing og bruger-fokus.

Det er en kurs, der har kostet blod, sved og tårer. IBM slæber en ret tung legacy med sig - både kulturelt og teknologisk, og det er barrierer, som IBM skal overvinde samtidig med, at fler af de især yngre konkurrenter bevæger sig meget hurtigt fremad.

Samme situation og omstilling står andre af tidligere førende it-selskaber i - eksempelvis CSC, HP, Dell og andre.

Herhjemme har selskabet over de seneste 10 år skåret kraftigt ned på medarbejderstaben, der for 10 år siden talte 7.000 mand, men som i dag består af et par tusind ansatte.

Det kan du læse mere om her: Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra [b]IBM Danmark[/b]

Selv peger IBM - næsten vanen tro - på, at selskabet fortsætter sine investeringer i cloud-verdenen.

"Vi er fortsat med at investere i at udvide vores kognitive og cloud-baserede platforme, og vi øger investeringerne i vores research and development," lyder det fra IBM i forbindelse med regnskabet.

IBM understreger da også, at der trods den samlede nedgang er solide væksttegn i de nye områder.

"Både IBM Cloud og vores kognitive løsninger vokser igen kraftigt. Vi udvikler desuden på nye teknologier som blockchain og quantum, som vil revolutionere den måde, som virksomheder tackler komplekse forretnings-problemer på i fremtiden," lyder det fra selskabet.

Du kan se IBM's regnskabstal for første kvartal her: IBM Reports 2017 first-quarter results.

Læs også:

Microsoft, Google og IBM haler ind på verdens ubetinget største cloud-udbyder

Nedturen fortsætter for IBM: Indtjeningen styrtdykker - men der er alligevel optimisme at spore

IBM Danmark ikke i tvivl: Derfor er det tvingende nødvendigt at få vores kunder til at satse på cutting edge-teknologier

It-giganter etablerer nye arbejdspladser i Danmark: Men det kan slet ikke opveje antallet af it-job, som vi har mistet

Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere