Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nedturen fortsætter: IBM's omsætning falder for 20. kvartal i træk - er bunden snart nået?

IBM's omsætning er faldet konstant i nu fem år. Er bunden snart ved at være nået?

Endnu engang må IBM leve med, at omsætningen i det netop afsluttede kvartal, er lavere end i det tilsvarende kvartal i fjor.

Det er efterhånden ved at være hverdag for det store selskab, da omsætningen med det nye kvartalsregnskab er faldet i hvert eneste kvartal i fem år i træk - i alt 20 kvartaler.

Den seneste fremgang i omsætningen fik IBM i andet kvartal 2012. Siden da er det ned ad bakke.

I det netop overståede kvartal faldt omsætningen med 2,8 procent til 126,7 milliarder kroner (18,2 milliarder dollar). I det foregående kvartal faldt omsætningen med 1,3 procent.

Troet det var slut

Mange havde ellers troet, at IBM efter flere års nedtur og massiv omstilling var ved at være kommet ud af det dødvande, som selskabet har siddet fast.

IBM så således gennem 2016 ud til at være på rette kurs: Aktiekursen steg med 11 procent over året, og selskabet så ud til at have været igennem de hårdeste faser af den store omstilling.

Nu peger IBM selv på, at faldet i omsætningen denne gang skyldes fald i de alle store forretningsområder bortset fra Cognitive Solutions, der dækker over IBM's meget store investeringer på næsten en milliard dollar i kunstig intelligens (herunder Watson).

Det gælder Global Business Service (faldet med tre procent), Technology, Services & Cloud Platforms (faldet med 2,5 procent) og Global Financing (daldet med 1,2 procent).

Værst ramt er forretningsdivisionen Systems, der dækker over klassiske elementer som hardware, styresystemer og lignende. Her er omsætningen faldet med hele 16,8 procent i forhold til det tilsvarende kvartal sidste år.

IBM forventer en voldsom vækst i de nye forretningsområder i de kommende år, hvor selskabet sigter efter at nå en omsætning på 40 milliarder dollar ved udgangen af 2018 - en stigning på 21 procent i forhold til 2016

Ramt i forskellige markeder

Selv peger IBM på, at salget har været ramt på store markedet som Storbritannien og Tyskland - blandt andet på grund af manglende gentegning af store kontrakter, som IBM havde forventet ville blive klaret i første kvartal, fortæller selskabets finansdirektør Martin Schroeter til Bloomberg.

Det understreger, at selskabet er langt fra at være helt i mål i dets store omstilling over mod en cloud- og service-baseret it-verden, hvor kunderne er troløse og hurtige til at skifte leverandør.

IBM med topchef Ginni Rometty har i årevis arbejdet på at føre det store selskab væk fra dets grundlag som producent af computere og tunge it-systemer og over mod en ny og mere agil verden præget af service-ydelser, cloud computing og bruger-fokus.

Det er en kurs, der har kostet blod, sved og tårer. IBM slæber en ret tung legacy med sig - både kulturelt og teknologisk, og det er barrierer, som IBM skal overvinde samtidig med, at fler af de især yngre konkurrenter bevæger sig meget hurtigt fremad.

Samme situation og omstilling står andre af tidligere førende it-selskaber i - eksempelvis CSC, HP, Dell og andre.

Herhjemme har selskabet over de seneste 10 år skåret kraftigt ned på medarbejderstaben, der for 10 år siden talte 7.000 mand, men som i dag består af et par tusind ansatte.

Det kan du læse mere om her: Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra [b]IBM Danmark[/b]

Selv peger IBM - næsten vanen tro - på, at selskabet fortsætter sine investeringer i cloud-verdenen.

"Vi er fortsat med at investere i at udvide vores kognitive og cloud-baserede platforme, og vi øger investeringerne i vores research and development," lyder det fra IBM i forbindelse med regnskabet.

IBM understreger da også, at der trods den samlede nedgang er solide væksttegn i de nye områder.

"Både IBM Cloud og vores kognitive løsninger vokser igen kraftigt. Vi udvikler desuden på nye teknologier som blockchain og quantum, som vil revolutionere den måde, som virksomheder tackler komplekse forretnings-problemer på i fremtiden," lyder det fra selskabet.

Du kan se IBM's regnskabstal for første kvartal her: IBM Reports 2017 first-quarter results.

Læs også:

Microsoft, Google og IBM haler ind på verdens ubetinget største cloud-udbyder

Nedturen fortsætter for IBM: Indtjeningen styrtdykker - men der er alligevel optimisme at spore

IBM Danmark ikke i tvivl: Derfor er det tvingende nødvendigt at få vores kunder til at satse på cutting edge-teknologier

It-giganter etablerer nye arbejdspladser i Danmark: Men det kan slet ikke opveje antallet af it-job, som vi har mistet

Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen
IT-JOB

Danmarks Meteorologiske Institut

IT-operatør

KOLLAB

IT-ansvarlig

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Business Analyst – Insurance Consulting
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere