Artikel top billede

Foto: Morten Sahl Madsen

Apple truede Uber med udelukkelse efter regelbrud: Sporede iPhone-brugere der slettede appen

Uber sporede iPhones, selv efter at virksomhedens app var blevet slettet og telefonen nulstillet. Det fik Apples Tim Cook til at true med bål og brand.

For to år siden blev kørsels-appen Uber truet med udelukkelse fra Apples App Store.

Det skete efter, at Apple afslørede Uber i at bryde App Store-reglerne ved at spore brugernes telefoner, selv efter at brugerne havde slettet Ubers app. 

Det skriver New York Times.

Blev leveret personligt af Tim Cook

I et stort portræt af Uber-stifteren Travis Kalanick beskriver den amerikanske avis, at truslen blev leveret personligt af Apples administrerende direktør, Tim Cook, under et møde med Travis Kalanick i Apples hovedkvarter i 2015.

Her fremsatte Tim Cook et krav om, at Uber øjeblikkeligt skulle indstille iPhone-sporingen, hvis ikke virksomheden ønskede at blive udelukket fra Apples App Store og dermed miste adgang til millioner af brugere over hele verden.

Læs også: Undrer du dig over Ubers gigantiske værdi? Her er syv centrale spørgsmål

Skulle forhindre svindel

Ubers brøde bestod i, at virksomheden havde indsat et såkaldt digitalt fingeraftryk i sin app.

Apple har tidligere tilladt brugen af digitale fingeraftryk, også kendt som såkaldte Unique Device Identifiers (UDID), men forbød det af privacy-hensyn i 2013. 

Fingeraftrykket består af et lille stykke kode, der gør det muligt at identificere unikke iPhones, selv efter Uber-appen er blevet slettet, og telefonen er blevet nulstillet.

Læs også: Uber ramt af møgsag på møgsag: Så slemt står det til for Uber lige nu

Formålet med det digitale fingeraftryk var at forhindre en særlig form for svindel, der var populær blandt kinesiske Uber-chauffører, hvor stjålne iPhones blev anvendt. 

Men metoden stred mod Apples regler, og for at undgå det blev opdaget, forsøgte Uber at skjule aktiviterne ved at opsætte et såkaldt "geo-fence" omkring Apples hovedkvarter.

I praksis betyder det, at koden blev deaktiveret på telefoner, der blev brugt i nærheden af Apples hovedkvarter.

I udtalelse til flere amerikanske tech-medier oplyser Uber, at virksomheden i dag: "Ikke overvåger individuelle brugere eller deres lokation, hvis de har slettet appen." 

Læs også: Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at Uber kommer på kant med regler og lovgivninger i forsøget på at vinde kampen om det attraktive kørsels-marked, hvor det globale taxamarked menes at repræsentere en værdi på knap 100 milliarder dollar. 

Eksempelvis kom det frem i sidste måned, at Uber har anvendt et avanceret software-system ved navn Greyball, der er designet til at identificere og blackliste brugere, som er tilknyttet politi og retsvæsenet.

Brugere som dermed kan formodes at bruge appen til at indsamle beviser mod tjenestens chauffører. 

Travis Kalanick bliver ofte beskrevet som en yderst aggressiv og konkurrence-præget leder, og hans særlige ledelsesstil har skabt et firma, der har oplevet en enorm vækst gennem de seneste år, men som også har betydet, at virksomheden gang på gang er kommet i konflikt med taxilovgivninger over alt på kloden.

Senest i Danmark, hvor Uber for nylig valgte at trække sig ud af markedet.

Læs Computerworlds portræt af Uber-bossen her: Travis Kalanick er årets vigtigste it-personlighed: Mød manden i Ubers førersæde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.