Artikel top billede

Dansk kommune oversvømmes af ransomware - men har fundet en simpel løsning på problemet

Danske kommuner er mål for hyppige ransomware, der vil kryptere filer i de offentlige systemer. Flere steder sker det næsten dagligt.

"Jeg har ikke de præcise tal på det, men jeg vil tro, det nærmest er dagligt."

Henrik Brix er it- og digitaliseringschef i Favrskov Kommune, og han fortæller om en hverdag, hvor kommunen er under mere eller mindre konstant angreb fra hackere, der forsøger at inficere offentlige systemer med Ransomware.

"Vores spamfilter frasorterer mellem 75 og 95 procent af alle de mails, vi får, og en god portion af dem er angreb," siger Henrik Brix, der også er formand for de kommunale it-chefer, og tilføjer, at det forholdsmæssigt er sjældent, at hackerne har held med at få ransomware indenfor:

"Det er sket fire eller fem gange i løbet af det seneste år, at vores medarbejdere er kommet til at klikke på et link med ransomware."

Irriterende tidsspilde

Computerworld kunne for nylig fortælle, at Aarhus Kommune hyppigt er blevet inficeret med ransomware i de senere år, og tusindvis af brugere er blevet låst ude af offentlige systemer på blandt andet skoler, behandlingstilbud og bosteder.

Det kan du læse mere om her: Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Aarhus Kommune har afvist at udtale sig om, hvordan man konkret håndterer ransomware-angreb, men ifølge Henrik Brix har kommunerne rustet sig tilstrækkeligt til den konstante trussel.

Ifølge ham har man i Favrskov aldrig oplevet, at hackere har fået fat i vigtige filer, der ikke kunne skaffes igen.

"Det er dødirriterende, og det er gevaldigt spild af tid. Men vi har backup af alle data, så udover irritationen har det ikke de helt store konsekvenser for os," siger han til Computerworld og tilføjer, at problemet håndteres ved at tage den ramte computer ud af drift, slette de ramte filer og gendanne fra backup.

"Som regel er medarbejderen i gang igen efter en time, og det værste, der kan ske, er, at vedkommende mister noget af den dags arbejde."

Læs også:

Ransomware as a service boomer: Så nemt kan menigmand angribe dig med ransomware

Alvorlig afsløring: Halvdelen af alle ransomware-ofre ender med at betale løsepenge

Ny bølge af ransomware-angreb netop nu: Sådan spotter du mails med 'Locky'
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere