Artikel top billede

Dansk kommune oversvømmes af ransomware - men har fundet en simpel løsning på problemet

Danske kommuner er mål for hyppige ransomware, der vil kryptere filer i de offentlige systemer. Flere steder sker det næsten dagligt.

"Jeg har ikke de præcise tal på det, men jeg vil tro, det nærmest er dagligt."

Henrik Brix er it- og digitaliseringschef i Favrskov Kommune, og han fortæller om en hverdag, hvor kommunen er under mere eller mindre konstant angreb fra hackere, der forsøger at inficere offentlige systemer med Ransomware.

"Vores spamfilter frasorterer mellem 75 og 95 procent af alle de mails, vi får, og en god portion af dem er angreb," siger Henrik Brix, der også er formand for de kommunale it-chefer, og tilføjer, at det forholdsmæssigt er sjældent, at hackerne har held med at få ransomware indenfor:

"Det er sket fire eller fem gange i løbet af det seneste år, at vores medarbejdere er kommet til at klikke på et link med ransomware."

Irriterende tidsspilde

Computerworld kunne for nylig fortælle, at Aarhus Kommune hyppigt er blevet inficeret med ransomware i de senere år, og tusindvis af brugere er blevet låst ude af offentlige systemer på blandt andet skoler, behandlingstilbud og bosteder.

Det kan du læse mere om her: Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Aarhus Kommune har afvist at udtale sig om, hvordan man konkret håndterer ransomware-angreb, men ifølge Henrik Brix har kommunerne rustet sig tilstrækkeligt til den konstante trussel.

Ifølge ham har man i Favrskov aldrig oplevet, at hackere har fået fat i vigtige filer, der ikke kunne skaffes igen.

"Det er dødirriterende, og det er gevaldigt spild af tid. Men vi har backup af alle data, så udover irritationen har det ikke de helt store konsekvenser for os," siger han til Computerworld og tilføjer, at problemet håndteres ved at tage den ramte computer ud af drift, slette de ramte filer og gendanne fra backup.

"Som regel er medarbejderen i gang igen efter en time, og det værste, der kan ske, er, at vedkommende mister noget af den dags arbejde."

Læs også:

Ransomware as a service boomer: Så nemt kan menigmand angribe dig med ransomware

Alvorlig afsløring: Halvdelen af alle ransomware-ofre ender med at betale løsepenge

Ny bølge af ransomware-angreb netop nu: Sådan spotter du mails med 'Locky'
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere