Artikel top billede

Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Indledende tests viste at Skats skandaleramte indrivelsessystem var spækket med fejl. Men alligevel blev det taget i brug.

Skats skandaleramte EFI-system blev taget i brug, selv om over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport om systemet, som den danske radiostation Radio 24syv har fået indblik i.

Rapporten, der er udarbejdet af Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, viser ifølge radiostationen, at der før systemet blevet taget i brug blev foretaget 9.700 test af systemet, hvor af blot 5.700 var succesfulde, mens 3.400 fejlede og 600 aldrig blev gennemført.

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere", siger professor Søren Lauesen til Radio24syv.

Læs også: Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

Ramt af forsinkelser 

Da EFI-systemet blev lanceret for fire år siden, havde systemet allerede været ramt af den ene forsinkelse efter den anden.

Først skulle systemet have været klar i 2007, men herefter blev det udskudt til 2009 og endte først med at stå klar i 2013.

Men her stoppede problemerne ikke. I september 2015 endte Skat med at aflive systemet efter, at der var blevet konstateret fejl i de indrivelser, som systemet skulle stå for.

Sidste år kom det desuden frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Skatteloven skal skrives om

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere fortalt til Computerworld, at EFI-skandalen betyder, at skattelovgivningen nu skal skrives om, så den tilgodeser Skats it-systemer

"De jurister, der skriver lovgivningen, skal få en forståelse for, at lovparagrafferne skal kunne omsættes til et it-system. På en række områder skal vi begynde forfra med lovgivningen, mens vi på andre områder er tvunget til at køre videre, fordi man ikke kan lave alt om på én gang," sagde Karsten Lauritzen efter lukningen af EFI i 2015.

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Skat har desuden stævnet leverandøren KMD for EFI-skandalen med krav om tilbagebetaling af gigantiske 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

Læs også:

Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere