Artikel top billede

Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Indledende tests viste at Skats skandaleramte indrivelsessystem var spækket med fejl. Men alligevel blev det taget i brug.

Skats skandaleramte EFI-system blev taget i brug, selv om over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport om systemet, som den danske radiostation Radio 24syv har fået indblik i.

Rapporten, der er udarbejdet af Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, viser ifølge radiostationen, at der før systemet blevet taget i brug blev foretaget 9.700 test af systemet, hvor af blot 5.700 var succesfulde, mens 3.400 fejlede og 600 aldrig blev gennemført.

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere", siger professor Søren Lauesen til Radio24syv.

Læs også: Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

Ramt af forsinkelser 

Da EFI-systemet blev lanceret for fire år siden, havde systemet allerede været ramt af den ene forsinkelse efter den anden.

Først skulle systemet have været klar i 2007, men herefter blev det udskudt til 2009 og endte først med at stå klar i 2013.

Men her stoppede problemerne ikke. I september 2015 endte Skat med at aflive systemet efter, at der var blevet konstateret fejl i de indrivelser, som systemet skulle stå for.

Sidste år kom det desuden frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Skatteloven skal skrives om

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere fortalt til Computerworld, at EFI-skandalen betyder, at skattelovgivningen nu skal skrives om, så den tilgodeser Skats it-systemer

"De jurister, der skriver lovgivningen, skal få en forståelse for, at lovparagrafferne skal kunne omsættes til et it-system. På en række områder skal vi begynde forfra med lovgivningen, mens vi på andre områder er tvunget til at køre videre, fordi man ikke kan lave alt om på én gang," sagde Karsten Lauritzen efter lukningen af EFI i 2015.

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Skat har desuden stævnet leverandøren KMD for EFI-skandalen med krav om tilbagebetaling af gigantiske 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

Læs også:

Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


Computerworld
Opsporet: Her bor en af verdens mest berygtede hackere og en af hovedpersonerne bag REvil med sin hustru i stor villa