Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Indledende tests viste at Skats skandaleramte indrivelsessystem var spækket med fejl. Men alligevel blev det taget i brug.

Skats skandaleramte EFI-system blev taget i brug, selv om over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport om systemet, som den danske radiostation Radio 24syv har fået indblik i.

Rapporten, der er udarbejdet af Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, viser ifølge radiostationen, at der før systemet blevet taget i brug blev foretaget 9.700 test af systemet, hvor af blot 5.700 var succesfulde, mens 3.400 fejlede og 600 aldrig blev gennemført.

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere", siger professor Søren Lauesen til Radio24syv.

Læs også: Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned


Ramt af forsinkelser 
Da EFI-systemet blev lanceret for fire år siden, havde systemet allerede været ramt af den ene forsinkelse efter den anden.

Først skulle systemet have været klar i 2007, men herefter blev det udskudt til 2009 og endte først med at stå klar i 2013.

Men her stoppede problemerne ikke. I september 2015 endte Skat med at aflive systemet efter, at der var blevet konstateret fejl i de indrivelser, som systemet skulle stå for.

Sidste år kom det desuden frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Skatteloven skal skrives om
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere fortalt til Computerworld, at EFI-skandalen betyder, at skattelovgivningen nu skal skrives om, så den tilgodeser Skats it-systemer

"De jurister, der skriver lovgivningen, skal få en forståelse for, at lovparagrafferne skal kunne omsættes til et it-system. På en række områder skal vi begynde forfra med lovgivningen, mens vi på andre områder er tvunget til at køre videre, fordi man ikke kan lave alt om på én gang," sagde Karsten Lauritzen efter lukningen af EFI i 2015.

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Skat har desuden stævnet leverandøren KMD for EFI-skandalen med krav om tilbagebetaling af gigantiske 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

Læs også:

Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.