Artikel top billede

Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Indledende tests viste at Skats skandaleramte indrivelsessystem var spækket med fejl. Men alligevel blev det taget i brug.

Skats skandaleramte EFI-system blev taget i brug, selv om over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport om systemet, som den danske radiostation Radio 24syv har fået indblik i.

Rapporten, der er udarbejdet af Søren Lauesen, der er professor ved IT-Universitetet, viser ifølge radiostationen, at der før systemet blevet taget i brug blev foretaget 9.700 test af systemet, hvor af blot 5.700 var succesfulde, mens 3.400 fejlede og 600 aldrig blev gennemført.

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere", siger professor Søren Lauesen til Radio24syv.

Læs også: Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

Ramt af forsinkelser 

Da EFI-systemet blev lanceret for fire år siden, havde systemet allerede været ramt af den ene forsinkelse efter den anden.

Først skulle systemet have været klar i 2007, men herefter blev det udskudt til 2009 og endte først med at stå klar i 2013.

Men her stoppede problemerne ikke. I september 2015 endte Skat med at aflive systemet efter, at der var blevet konstateret fejl i de indrivelser, som systemet skulle stå for.

Sidste år kom det desuden frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Skatteloven skal skrives om

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har tidligere fortalt til Computerworld, at EFI-skandalen betyder, at skattelovgivningen nu skal skrives om, så den tilgodeser Skats it-systemer

"De jurister, der skriver lovgivningen, skal få en forståelse for, at lovparagrafferne skal kunne omsættes til et it-system. På en række områder skal vi begynde forfra med lovgivningen, mens vi på andre områder er tvunget til at køre videre, fordi man ikke kan lave alt om på én gang," sagde Karsten Lauritzen efter lukningen af EFI i 2015.

Læs også: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Skat har desuden stævnet leverandøren KMD for EFI-skandalen med krav om tilbagebetaling af gigantiske 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

Læs også:

Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere