Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Kæmpe hackerangreb i weekenden: Men hvad har hackernes motiv egentlig været?

Weekendens globale hackerangreb fortsætter mandag, og systemer verden over er ramt af den såkaldte "wannacry"-ransomware. Europol undrer sig dog over hackernes motivation, da løsesummen er lille, og få betaler.

Hundredetusinder af it-systemer verden over er fortsat ramt af det enorme ransomware-angreb, der begyndte i weeekenden.

Myndigheder, organisationer og private netværk i mere end 150 lande er ifølge The Washington Post blevet inficeret med ransomware-typen "wannacry", der bruger det lækkede NSA-exploit "EternalBlue" til at få adgang til ældre Windows-systemer.

Politimyndigheder efterforsker stadigvæk angrebet, og hos Europol undrer man sig over hackernes motivation.

Løsesummmen er nemlig kun på beskedne 300 amerikanske dollar, og mange ofre har offentligt afvist at betale.

"Motivationen er fortsat uklar. Ransomware-angreb er normalt designet til at være indtægtskilder, men i dette tilfælde var løsesummen forholdsvist lav," siger Europol-talsperson Jan Op Gen Oorth.

XP-support genoplives

Det omfattende hackerangreb har kunnet lade sig gøre på grund af de Windows-sårbarheder fra NSA, som gruppen "Shadow Brokers" for nylig offentliggjorde.

Kort efter offentliggørelsen patchede Microsoft de nyere Windows-versioner, men ikke supporterede udgaver som Windows XP og Windows Server 2003 er forblevet sårbare.

Det har hackerne udnyttet med Wannacry, og derfor har Microsoft taget konsekvensen og udsendt et patch til de aldrende styresystemer, der ellers ikke længere understøtes officielt.

"Det var smertefuldt at se virksomheder og personer ramt af sådan et angreb. På grund af de potentielle konsekvenser for vores kunder og deres forretninger, valgte vi at foretage sikkerhedsopdateringen," hedder det i et blogindlæg fra Microsoft.

Læs også: Mere end 40.000 danske computere risikerer at blive ramt af alvorlige NSA-exploits




IT-JOB

Infomedia A/S

Head of IT Operations

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Centrica Energy

Senior Business Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere