Artikel top billede

Mere end 40.000 danske computere risikerer at blive ramt af alvorlige NSA-exploits

Microsoft har for længst lukket de sikkerhedshuller i Windows, som hackergruppen Shadow Brokers offentliggjorde i påsken. Men mange danske computere er stadig sårbare.

Mere end 42.000 danske computere er stadig åbne for de Windows-sårbarheder, som hackergruppen Shadow Brokers i påsken offentliggjorde som NSA's vej ind i verdens mest udbredte styresystem.

Microsoft har ellers allerede patchet de omfattende exploits, men da mange danske computere stadig kører gamle versioner af Windows, der ikke længere modtager opdateringer, er disse maskiner stadig sårbare.

Du kan læse mere om sårbarhederne her: Microsoft: Vi har lukket de fleste af de nyopdagede huller i Windows som NSA har anvendt til spionage

En opgørelse på værktøjet Statcounter, der analyserer web-trafik, viser, at 2,83 procent af de danske desktop-computere kører de ikke-understøttede Windows-versioner XP og Vista. 

Det opgøres ikke årligt, hvor mange computere, der er i brug i Danmark, men en undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 95 procent af de danske husstande har en desktop-computer. 

Hvis man meget konservativt antager, at de 95 procent kun har en enkelt computer per husstand, så giver det lidt over halvanden million computere (1.505.405 for at være præcis), og dermed kan helt op mod 42.603 maskiner stadigvæk være sårbare i Danmark.

Opdater, opdater, opdater

Sikkerhedsekspert Jakob Heidelberg fra virksomheden Improsec, der tidligere har været en del af Microsofts internationale team for cybersikkerhed, advarer om, at hackere med de offentliggjorte NSA-exploits fuldstændig kan kontrollere de aldrende Windows-systemer.

"Med de exploits er det muligt for en angriber at overtage og eje et sårbart system fuldstændig. Hvis man sidder bag en firewall, som man som regel vil gøre derhjemme, så er man i udgangspunktet sikret mod dette her. Men så snart man logger på et offentligt netværk, er man sårbar," siger han til Computerworld og råder de mange brugere med forældede systemer til at følge Microsofts anbefalinger:

"Man skal ikke gå i panik. Men man skal se at få opdateret sit system."

Læs også: Microsoft: Vi har lukket de fleste af de nyopdagede huller i Windows som NSA har anvendt til spionage

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere