Artikel top billede

Kritik: "Hvorfor prøver staten stadigvæk selv at lave it?"

Regeringen lægger i et nyt udspil op til udvikling af fælles it-systemer på tværs af stat, kommuner og regioner. Brancheorganisation frygter offentligt it-monopol

"Der er ikke noget af det, regeringen foreslår, som det private marked ikke kunne gøre lige så godt eller bedre end det offentlige."

Sådan lyder meldingen fra Birgitte Hass, der er direktør i interesseorganisationen It-branchen, ovenpå regeringsudspillet "Fælles løsninger frigør penge til velfærd." 

I det nye udspil lægger regeringen op til at samle it-driften for 19.000 statsligt ansatte under Statens It, ligesom man vil undersøge mulighederne for fælles håndtering af blandt andet løn, bogholderi og tilskudsadministration på tværs af regioner, kommuner og stat.

Det kan du læse mere om her: Nyt udspil: Regeringen vil samle statens it-drift for at spare penge.

Birgitte Hass kan sagtens se ideen i fælles løsninger, men hun finder det håbløst, at man ikke lægger det i hænderne på de private it-virksomheder i Danmark.

"Vi har et kompetent marked med gode leverandører, der kan levere lige præcis det, som regeringen efterspørger. Jeg har svært ved at se ideen i, at det offentlige selv skal stå med det," siger hun til Computerworld.

Læs også: Professor: Vi kan undgå flere offentlige it-skandaler ved at fjerne it-udviklingen fra det offentlige

De rigtige folk til den rigtige pris

Birgitte Hass peger desuden på, at det kan blive svært for det offentlige at få fat i de it-kompetencer, der skal til for at implementere og drive store it-løsninger på tværs af myndigheder.

Regeringen fremfører også selv mangel på den rette arbejdskraft som en af de største udfordringer ved projektet.

Birgitte Hass pointerer, at der netop i disse år er særligt hård kamp om de rigtig gode it-folk.

"Der er mange kompetente folk i det offentlige. Men det er et ekstremt kompetitivt marked lige nu, så det offentlige kan få svært ved at finde og fastholde de rette kompetencer til den slags projekter," siger hun.

Regeringen vil samle it-driften under Statens It over de næste fire-fem år og undersøge mulighederne for andre fælles-løsninger i forbindelse med kommende økonomiaftaler.

Læs også: Nyt udspil: Regeringen vil samle statens it-drift for at spare penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.