Artikel top billede

Kritik: "Hvorfor prøver staten stadigvæk selv at lave it?"

Regeringen lægger i et nyt udspil op til udvikling af fælles it-systemer på tværs af stat, kommuner og regioner. Brancheorganisation frygter offentligt it-monopol

"Der er ikke noget af det, regeringen foreslår, som det private marked ikke kunne gøre lige så godt eller bedre end det offentlige."

Sådan lyder meldingen fra Birgitte Hass, der er direktør i interesseorganisationen It-branchen, ovenpå regeringsudspillet "Fælles løsninger frigør penge til velfærd." 

I det nye udspil lægger regeringen op til at samle it-driften for 19.000 statsligt ansatte under Statens It, ligesom man vil undersøge mulighederne for fælles håndtering af blandt andet løn, bogholderi og tilskudsadministration på tværs af regioner, kommuner og stat.

Det kan du læse mere om her: Nyt udspil: Regeringen vil samle statens it-drift for at spare penge.

Birgitte Hass kan sagtens se ideen i fælles løsninger, men hun finder det håbløst, at man ikke lægger det i hænderne på de private it-virksomheder i Danmark.

"Vi har et kompetent marked med gode leverandører, der kan levere lige præcis det, som regeringen efterspørger. Jeg har svært ved at se ideen i, at det offentlige selv skal stå med det," siger hun til Computerworld.

Læs også: Professor: Vi kan undgå flere offentlige it-skandaler ved at fjerne it-udviklingen fra det offentlige

De rigtige folk til den rigtige pris

Birgitte Hass peger desuden på, at det kan blive svært for det offentlige at få fat i de it-kompetencer, der skal til for at implementere og drive store it-løsninger på tværs af myndigheder.

Regeringen fremfører også selv mangel på den rette arbejdskraft som en af de største udfordringer ved projektet.

Birgitte Hass pointerer, at der netop i disse år er særligt hård kamp om de rigtig gode it-folk.

"Der er mange kompetente folk i det offentlige. Men det er et ekstremt kompetitivt marked lige nu, så det offentlige kan få svært ved at finde og fastholde de rette kompetencer til den slags projekter," siger hun.

Regeringen vil samle it-driften under Statens It over de næste fire-fem år og undersøge mulighederne for andre fælles-løsninger i forbindelse med kommende økonomiaftaler.

Læs også: Nyt udspil: Regeringen vil samle statens it-drift for at spare penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere