Artikel top billede

(Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

LTE-netværket bliver opgraderet til gigabit-hastigheder: Derfor kommer der turbo på mobilnettet

Nye standarder tages i brug på LTE-nettet og vil snart muliggøre gigabit-hastigheder. Det sker samtidig med, at 5G-snakken tager til.

4G/LTE har efterhånden været på markedet i nogle år, og millioner af brugere verden over nyder godt af de hurtige trådløse forbindelser.

LTE-teknologien er dog slet ikke udnyttet fuldt ud endnu, og over de kommende år kommer vi til at se LTE-netværkenes hastighed og kapacitet stige voldsomt.

Med LTE Advanced Pro og Gigabit LTE - de to ultimative standarder/services på LTE-nettet - er der udsigt til gigabit-hastigheder på mobilnettet.

Gigabit har ellers hidtil primært været forbeholdt de kablede bredbåndsforbindelser.

Læs også: Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

Det vil også være en stærkt medvirkende årsag til, at LTE vil gå fra i 2017 at udgøre omkring 30 procent af mobilbruger-basen på globalt plan til 50 procent i 2024. Det skriver analysefirmaet ABI Research i en ny rapport.

Gigabit LTE, der er en særlig konfiguration på et LTE Advanced Pro-net, vil her i 2017 kun have omkring to millioner abonnenter på verdensplan, omkring fem procent af det samlede antal brugere af LTE Advanced Pro.

Kundeboom på vej

Få mobilnetværk og mobile enheder understøtter i dag Gigabit LTE, men det kommer til at ske over de kommende år, og så vil der ske ting og sager.

ABI Research forventer således, at 70 procent af alle LTE Advanced Pro-abonnenter i 2026 vil være Gigabit LTE-brugere.

"Det er en kritisk netværks-milepæl for operatører i et stadig mere konkurrencepræget marked og i evolutionen til 5G. Det er essentielt for operatører at understøtte det konstant voksende båndbredde-behov hos kunder, mens deres netværk også skal opgraderes til at understøtte 5G i fremtiden," lyder det fra Prayerna Raina, der er senioranalytiker i ABI Research.

Langt højere hastigheder

Det er især i løbet af det kommende halvandet års tid, at vi vil se mange operatører rundt omkring i verden begynde udrulningen af Gigabit LTE.

Dels betyder det højere hastigheder for kunderne, dels kan operatøren udnytte det tilgængelige frekvensspektrum endnu bedre.

Det er allerede sket hos blandt andet teleselskabet Sprint i New Orleans, hos Telstra i Sydney og hos Monaco Telekom.

"ABI Research forventer yderligere lanceringer i år fra alle de vigtige operatører i USA og også fra nogle af operatørerne i Asien, Europa og Canada," står der i rapporten.

Analysefirmaet forventer, at teleselskaberne generelt vil komme til at investere i både udbygningen af LTE med LTE Advanced, LTE Advanced Pro og Gigabit LTE på den ene side og 5G på den anden.

Hos Danmarks største teleselskab, TDC, kan man i dag forvente en hastighed på mellem 17 og 71 Mbit/s i download og 5 og 43 Mbit/s i upload ved udendørs brug af LTE-nettet.

TDC har dog også i byområder haft hastighedstests med over 250 Mbit/s download på de nyeste udgaver af LTE.

Med LTE-Advanced Pro-specifikationerne vil man potentielt kunne opnå download-hastigheder fra 450 Mbit/s og op til 1,2 Gbit/s.

Læs også:

Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G

4G/5G-bredbånd versus fiber og turbo-kabler: Nu får vi et seriøst slagsmål om de danske bredbåndskunder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere