Artikel top billede

Medie: Russiske hackere kan have antændt stor krise i Mellemøsten

Russiske hackere mistænkes for at stå bag et hackerangreb, der har medvirket til at antænde en storpolitisk krise i Mellemøsten.

Efterforskere fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, mistænker russiske hackere for at stå bag et hackerangreb mod det statslige nyhedsbureau i Qatar.

Her har hackerne ifølge den amerikanske tv-station CNN publiceret en falsk nyhedshistorie, som har medvirket til at antænde en storpolitisk krise, der i øjeblikket raser på den arabiske halvø.

Ifølge CNN har hackerne fået adgang til it-systemerne hos Qatars statslige nyhedsbureau, hvilket har gjort det muligt at udsende nyheden.

Den amerikanske tv-station rapporterer, at FBI har sendt et hold efterforskere til Qatars hovedstad Doha, hvor de hjælper med at efterforske sagen.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod ny farlig trend: Pas på 'hack'n'leak'

Kontroversielle bemærkninger

Nyheden, som angiveligt er blevet plantet af russiske hackere, blev den 23. maj udsendt af Qatar News Agency.

I nyheden bliver Qatars statsoverhoved tilskrevet en række opdigtede citater, der er positive overfor Iran og Israel, og samtidig bliver statsoverhovedet citeret for at så tvivl om, hvorvidt den amerikanske præsident Donald Trump vil være i stand til at blive siddende som præsident i hele sin embedsperiod.

Kommentarerne er stærkt kontroversielle på den arabiske halvø, hvor Qatars naboland Saudi Arabien i øjeblikket er involveret i en koldkrigslignende konflikt med Iran.

Efterfølgende har Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain og Yemen indført sanktioner mod Qatar, der blandt betyder, at diplomater og statsborgere fra Qatar er blevet truet med udvisning samtidig med, at flyruter til Qatar er blevet indstillet.

Landene kræver blandt andet, at Qatar øjeblikkeligt indstiller alle sine diplomatiske forbindelser med Iran, og de beskylder samtidig Qatar for at finansiere terrorisme. 

"Alle anklagerne er baseret på misinformation, og vi mener at hele denne krise baserer sig på misinformation," siger Qatars udenrigsminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani til CNN.

Skal skabe splid mellem allierede

Ifølge CNN menes hackerangrebet at være motiveret af et ønske om at skabe splid mellem nogle af USA vigtigste allierede i Mellemøsten, hvor både Saudi Arabien og Qatar er vigtige strategiske partnere for USA.

Eksempelvis huser Qatar den amerikanske luftbase Al Udeid Air Base, der er en af de største amerikanske militærbaser i Mellemøsten.

Metoden har visse lighedspunkter med den, der blev anvendt i den amerikanske valgkamp, hvor russiske hackere ligeledes blev beskyldt for at stå bag spredningen af falske nyheder,

Læs også:  Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen

Har tidligere hacket medier

Det er ikke første gang, at russiske hackere mistænkes for at stå bag hackerangreb mod medievirksomheder.

I april 2015 blev den franske tv-station TV5 Monde udsat for et angreb, hvor stationens tv-signal blev afbrudt i adskillige timer, og samtidig blev kanalens hjemmeside, og Facebook-side overtaget af en gruppe, der kaldte sig selv for Cyber Caliphate.

Gruppen hævdede at repræsentere terrorgruppen Islamisk Stat, men efterfølgende har cybersikkerhedsfirmaet FireEye fundet ud af, at angrebene kom fra IP-adresser med relation til den russiske hackergruppe Fancy Bear. 

Det gættes på, at det russiske motiv dengang var at skabe frygt i den franske befolkning og dermed medvirke til en destabilising af landet, der gennem de seneste år har været udsat for adskillige blodige terrorangreb.

Læs også:
Rusland nægter at stå bag hackerangreb mod Danmark: Afviser de danske anklager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.