Artikel top billede

(Foto: Kagenmi / Kagenmi)

Medie: Russiske hackere kan have antændt stor krise i Mellemøsten

Russiske hackere mistænkes for at stå bag et hackerangreb, der har medvirket til at antænde en storpolitisk krise i Mellemøsten.

Efterforskere fra det amerikanske forbundspoliti, FBI, mistænker russiske hackere for at stå bag et hackerangreb mod det statslige nyhedsbureau i Qatar.

Her har hackerne ifølge den amerikanske tv-station CNN publiceret en falsk nyhedshistorie, som har medvirket til at antænde en storpolitisk krise, der i øjeblikket raser på den arabiske halvø.

Ifølge CNN har hackerne fået adgang til it-systemerne hos Qatars statslige nyhedsbureau, hvilket har gjort det muligt at udsende nyheden.

Den amerikanske tv-station rapporterer, at FBI har sendt et hold efterforskere til Qatars hovedstad Doha, hvor de hjælper med at efterforske sagen.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod ny farlig trend: Pas på 'hack'n'leak'

Kontroversielle bemærkninger

Nyheden, som angiveligt er blevet plantet af russiske hackere, blev den 23. maj udsendt af Qatar News Agency.

I nyheden bliver Qatars statsoverhoved tilskrevet en række opdigtede citater, der er positive overfor Iran og Israel, og samtidig bliver statsoverhovedet citeret for at så tvivl om, hvorvidt den amerikanske præsident Donald Trump vil være i stand til at blive siddende som præsident i hele sin embedsperiod.

Kommentarerne er stærkt kontroversielle på den arabiske halvø, hvor Qatars naboland Saudi Arabien i øjeblikket er involveret i en koldkrigslignende konflikt med Iran.

Efterfølgende har Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain og Yemen indført sanktioner mod Qatar, der blandt betyder, at diplomater og statsborgere fra Qatar er blevet truet med udvisning samtidig med, at flyruter til Qatar er blevet indstillet.

Landene kræver blandt andet, at Qatar øjeblikkeligt indstiller alle sine diplomatiske forbindelser med Iran, og de beskylder samtidig Qatar for at finansiere terrorisme. 

"Alle anklagerne er baseret på misinformation, og vi mener at hele denne krise baserer sig på misinformation," siger Qatars udenrigsminister Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani til CNN.

Skal skabe splid mellem allierede

Ifølge CNN menes hackerangrebet at være motiveret af et ønske om at skabe splid mellem nogle af USA vigtigste allierede i Mellemøsten, hvor både Saudi Arabien og Qatar er vigtige strategiske partnere for USA.

Eksempelvis huser Qatar den amerikanske luftbase Al Udeid Air Base, der er en af de største amerikanske militærbaser i Mellemøsten.

Metoden har visse lighedspunkter med den, der blev anvendt i den amerikanske valgkamp, hvor russiske hackere ligeledes blev beskyldt for at stå bag spredningen af falske nyheder,

Læs også:  Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen

Har tidligere hacket medier

Det er ikke første gang, at russiske hackere mistænkes for at stå bag hackerangreb mod medievirksomheder.

I april 2015 blev den franske tv-station TV5 Monde udsat for et angreb, hvor stationens tv-signal blev afbrudt i adskillige timer, og samtidig blev kanalens hjemmeside, og Facebook-side overtaget af en gruppe, der kaldte sig selv for Cyber Caliphate.

Gruppen hævdede at repræsentere terrorgruppen Islamisk Stat, men efterfølgende har cybersikkerhedsfirmaet FireEye fundet ud af, at angrebene kom fra IP-adresser med relation til den russiske hackergruppe Fancy Bear. 

Det gættes på, at det russiske motiv dengang var at skabe frygt i den franske befolkning og dermed medvirke til en destabilising af landet, der gennem de seneste år har været udsat for adskillige blodige terrorangreb.

Læs også:
Rusland nægter at stå bag hackerangreb mod Danmark: Afviser de danske anklager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere