Derfor hylder vi Torben Kjær, CIO i Rambøll: Det handler ikke kun om it-hygiejne, men om meget større ting

Computerworld mener: Hygiejnefaktorer som styr på drift, omkostningsbevidsthed og gode lederegenskaber er vigtige for enhver CIO. Men for de bedste skal der mere til. Derfor hylder vi Torben Kjær, CIO i Rambøll, der er Årets CIO 2017.

"Man bliver nødt til at vove noget", var svaret, da jeg, som en del af juryen bag Årets CIO for nyligt besøgte 2017-vinderen, Torben Kjær, hos Rambøll.

For Torben Kjær betyder det at vove, at han i foråret slap tøjlerne til den daglige ledelse af Rambølls globale it-afdeling.

I stedet leder Torben Kjær nu et tomands-team, som arbejder direkte med at rådgive, udfordre og facilitere den digitale transformation i Rambøll - med direkte reference til Rambølls CEO.

Det kan du læse mere om her: Torben Kjær har som CIO i Rambøll skrottet næsten alle it-systemer i koncernen: "Vi er gået fra at være 10-12 organisationer til at blive én"

Det er et unikt job, som man ikke kommer sovende til, og Torben Kjær har da også vist, at han mestrer den klassiske drift i it-afdelingen.

På få år har Torben Kjær løftet et fragmenteret it-miljø og gjort det til en ægte global it-organisation.

Undervejs har han etableret fælles platforme, reduceret omkostningerne år for år, skabt it-køreplaner for forretningens opkøb og skabt en arbejdsglæde, som har gjort medarbejderomsætningen til en af de laveste i Rambøll-koncernen.

Der skal mere til en blot hygiejne
Det er stærkt. Det er flot. Men det er også, hvad der forventes af en top-CIO i en af Danmarks større virksomheder.

For selvfølgelig er hygiejnefaktorer som styr på drift, omkostningsbevidsthed og gode lederegenskaber afgørende.

Men som det seneste års mange CIO-skift viser, så skal der mere til. Måske er det i virkeligheden mere eventyrlyst, mere opstartstankegang, mere 'fail fast' og mere vilje til at vove noget.

It skal ikke bare understøtte forretningen - it er forretningen i en tid, hvor vi alle uanset branche er softwarevirksomheder - og hvor software, som investoren Marc Andreessen formulerede det, 'is eating the world'.

For de ambitiøse er det derfor også ekstra interessant, når direktøren for Dansk IT, Rikke Hvilshøj, for nylig i Computerworld kunne fortælle, at de danske topledere i den seneste IT i Praksis-undersøgelse udtrykker ønske om, at deres CIO'er i højere grad deltager i at fastlægge forretningsstrategien og i at understøtte dem i at tage beslutninger.

Det kan du læse mere om her: Stor udskiftning blandt danske top-CIO'er er positivt - de har nærmest selv bedt om det

Aldrig bedre end pc'en - trods alt
Det er dog nok tvivlsomt, om de samme topledere er parate til at prioritere de opgaver over stabil drift, for uanset hvor højt du er i virksomhedens hierarki, er du som it-mand aldrig bedre end direktørens seneste oplevelse med sin pc.

Derfor er det også spændende, når Torben Kjærs samarbejdspartnere i Rambølls forretningsled fremhæver hans evne til at etablere en stærk governance-struktur og samtidig fremhæver, at han er manden, som er den første til at erkende, at samme governance kan slå idéer ihjel, hvis ikke man passer på.

Der skal andre strukturer til for at sikre innovationen gode vilkår internt.

Den balance mellem det sikre og det satsende er opskriften på Årets CIO 2017.

Læs også:

Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2017 - kender du nogen her?

Vinder af Årets CIO 2017: Her er Danmarks bedste CIO

Premium
Nvidia RTX 3080 til test: Her sættes en ny standard – og trods prisen er det på mange måder et stærkt køb
Der er ikke nogen tvivl om, at der er krummer i Nvidias nye high-end grafikkort. Det ligner endda et særdeles godt køb trods den høje pris.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.