Derfor hylder vi Torben Kjær, CIO i Rambøll: Det handler ikke kun om it-hygiejne, men om meget større ting

Computerworld mener: Hygiejnefaktorer som styr på drift, omkostningsbevidsthed og gode lederegenskaber er vigtige for enhver CIO. Men for de bedste skal der mere til. Derfor hylder vi Torben Kjær, CIO i Rambøll, der er Årets CIO 2017.

"Man bliver nødt til at vove noget", var svaret, da jeg, som en del af juryen bag Årets CIO for nyligt besøgte 2017-vinderen, Torben Kjær, hos Rambøll.

For Torben Kjær betyder det at vove, at han i foråret slap tøjlerne til den daglige ledelse af Rambølls globale it-afdeling.

I stedet leder Torben Kjær nu et tomands-team, som arbejder direkte med at rådgive, udfordre og facilitere den digitale transformation i Rambøll - med direkte reference til Rambølls CEO.

Det kan du læse mere om her: Torben Kjær har som CIO i Rambøll skrottet næsten alle it-systemer i koncernen: "Vi er gået fra at være 10-12 organisationer til at blive én"

Det er et unikt job, som man ikke kommer sovende til, og Torben Kjær har da også vist, at han mestrer den klassiske drift i it-afdelingen.

På få år har Torben Kjær løftet et fragmenteret it-miljø og gjort det til en ægte global it-organisation.

Undervejs har han etableret fælles platforme, reduceret omkostningerne år for år, skabt it-køreplaner for forretningens opkøb og skabt en arbejdsglæde, som har gjort medarbejderomsætningen til en af de laveste i Rambøll-koncernen.

Der skal mere til en blot hygiejne
Det er stærkt. Det er flot. Men det er også, hvad der forventes af en top-CIO i en af Danmarks større virksomheder.

For selvfølgelig er hygiejnefaktorer som styr på drift, omkostningsbevidsthed og gode lederegenskaber afgørende.

Men som det seneste års mange CIO-skift viser, så skal der mere til. Måske er det i virkeligheden mere eventyrlyst, mere opstartstankegang, mere 'fail fast' og mere vilje til at vove noget.

It skal ikke bare understøtte forretningen - it er forretningen i en tid, hvor vi alle uanset branche er softwarevirksomheder - og hvor software, som investoren Marc Andreessen formulerede det, 'is eating the world'.

For de ambitiøse er det derfor også ekstra interessant, når direktøren for Dansk IT, Rikke Hvilshøj, for nylig i Computerworld kunne fortælle, at de danske topledere i den seneste IT i Praksis-undersøgelse udtrykker ønske om, at deres CIO'er i højere grad deltager i at fastlægge forretningsstrategien og i at understøtte dem i at tage beslutninger.

Det kan du læse mere om her: Stor udskiftning blandt danske top-CIO'er er positivt - de har nærmest selv bedt om det

Aldrig bedre end pc'en - trods alt
Det er dog nok tvivlsomt, om de samme topledere er parate til at prioritere de opgaver over stabil drift, for uanset hvor højt du er i virksomhedens hierarki, er du som it-mand aldrig bedre end direktørens seneste oplevelse med sin pc.

Derfor er det også spændende, når Torben Kjærs samarbejdspartnere i Rambølls forretningsled fremhæver hans evne til at etablere en stærk governance-struktur og samtidig fremhæver, at han er manden, som er den første til at erkende, at samme governance kan slå idéer ihjel, hvis ikke man passer på.

Der skal andre strukturer til for at sikre innovationen gode vilkår internt.

Den balance mellem det sikre og det satsende er opskriften på Årets CIO 2017.

Læs også:

Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2017 - kender du nogen her?

Vinder af Årets CIO 2017: Her er Danmarks bedste CIO

Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.