Artikel top billede

Fortalt til: Lars Jacobsen

Mennesker i IT
Udgivet 22. juni 2017 kl. 12.31

"Jeg går meget op i anvendelsen af sundhedsdata, især fordi jeg oplever, at vi har en platform, der kan forbedre vores liv.

Vi har allerede gode erfaringer fra Tyskland og USA hvor vi hjælper med at bekæmpe kræft.

Der ser vi virkeligt, hvad man kan, når man anvender data rigtigt. Derfor må Danmark også åbne mere op for arbejdet med sundhedsdata - også gerne i anonymiseret form.

Styrken ligger i mængden af data. At lægen ikke bare ser på dig, men sammenligner dine data med andre. Og så kan du får svar på en kræftprøve på minutter i stedet for uger.

For forskerne betyder det, at de i ikke længere først skal have en hypotese og derefter teste den på et smalt datasæt.

Med store mængder sundhedsdata kan man i stedet se på alle data på en gang og komme op med ny sammenhænge.

I de projekter, hvor SAP har været involveret, begyndte vi godt nok med kræft. Men nu handler det også om Alzheimers og sklerose. Det er sygdomme, som vi endnu ikke har fundet nøglen til, men som vi kan blive klogere på med nok data.

Udfordringen er at vi i Danmark måske er for angste for dele sundhedsdata. Nok fordi det hele hurtigt handler om, hvorvidt dit CPR-numm nu bliver delt.

Men pointen er, at det behøver man ikke i dag. Men vi behøver sundhedsdata og at komme i gang med at bruge dem.

Også internationelt, hvor vi har en fordel af at kunne åbne for at dele data - ikke mindst for at få adgang til andres data. Vi er kun fem millioner mennesker i Danmark, men tænk hvis vi kunne udnytte data fra de 14 millioner mennesker, som er med i vores amerikanske samarbejde.

Så kan vi pludselig hjælpe folk hurtigere og bedre."

Helle Dochedahl, vice president, SAP


Flere mennesker i IT Om mennesker i itPremium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.