Artikel top billede

Microsoft udsat for gigantisk læk: 32 terabyte kildekode og uofficielle Windows 10-versioner smidt på nettet

En gigantisk mængde kildekode fra Microsoft er blevet lækket på internettet. Det er det største læk af data fra Microsoft siden 2004.

32 terabyte data er blevet lækket fra Microsofts servere, hvori der blandt andet befinder sig uofficielle test-versioner af Windows 10 og essentiel og hemmelig Microsoft-kildekode.

Det skriver The Register.

De mange data blev lækket til betaarchive.com, men er ved at blive fjernet igen.

Blandt den lækkede kode er en del af Microsofts Shared Source Kit, der indeholder kode fra kernen af Microsofts Windows 10-system, heriblandt hardware-drivers, PnP kode, USB og WiFi-stacks, lagerplads-drivers og Arm-specifik OneCore-kernekode.

Shared Source Kit er en samling kode, som normalt kun vises til meget specifikke kunder, de største enterprise-virksomheder, regeringer, hardware-partnere og lignende, men nu har den altså ligget til offentligt skue.

Faren er, at it-kriminelle med adgang til kildekoden kan se direkte ind i kernen af Windows 10 og finde sårbarheder.

Windows 10

Også tophemmelige versioner af kommende Windows 10 og Windows Server 2016 var blandt de lækkede data. Flere uudgivne versioner af Windows 10 "Redstone" er i blandt samt en 64-bit Arm-version, som er den kommende version af Windows 10, der kan køre på Arm-processorer (smartphone-processorer).

Det kan man blandt andet se i koden, hvor der stadig er implementeret debugging-software, der normalt fjernes inden offentlig udgivelse.

Lækket bliver beskrevet som det største læk siden 2004, hvor Windows 2000's kildekode blev offentliggjort.

Microsoft har bekræftet overfor The Register, at det lækkede materiale korrekt indeholder kildekode. Betaarchive er i færd med at fjerne de ikke-offentlige filer fra sine servere.

Læs også: Stort data-læk afslører hemmelige it-sårbarheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere