Margrethe Vestager udsteder den ene kæmperegning efter den anden - her er alle EU’s sager mod tech-giganterne

Her er alle de tech-giganter, som EU's danske konkurrence-kommisær, Margrethe Vestager, i øjeblikket gransker.

Gennem de seneste år har EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), udstedt regninger til tech-virksomheder for langt over 100 milliarder kroner. 

Sidste år dømte EU således Apple til at tilbagebetale 97 milliarder kroner til den irske stat, og Google har netop fået udstedt en bøde på 18 milliarder kroner for brud på EU’s konkurrenceregler.

Derudover har EU for nylig udstedt en bøde til Facebook og barsler også med sager mod blandt andet Amazon.

EU forsøger at regulere tech-giganter
Bag de milliardstore krav står Margrethe Vestager, der er blevet det levende symbol på EU’s forsøg på at regulere verdens største tech-virksomheder.

Her er en oversigt over alle de potentielle sager verdens tech-giganter, som EU-kommisionen i øjeblikket gransker.

Læs også: Kæmpebøde til Google: Skal betale 18 milliarder kroner i bøde til EU

Amazon
I 2014 åbnede EU en undersøgelse af en skatte-aftale mellem Amazon og Luxemborg, der angiveligt har sikret, at Amazon er sluppet med særligt billigt skat. Dermed kan Amazon på ulovlig vis have modtage konkurrence-forvridende statstøtte. 

Som en konsekvens af skatteaftalen har Amazon betalt næsten al virksomhedens europæiske skat i Luxenborg, men efter skatteaftalen er kommet til offentlighedens kendskab har Amazon ifølge New York Times besluttet, at virksomheden nu vil begynde at betale skat i flere forskellige EU-lande. 

EU-kommisionen åbnede desuden i 2015 en undersøgelse om, hvorvidt Amazon bryder konkurrenceloven på e-bogsmarkedet. 

EU’s undersøgelse tog udgangspunkt i en mistanke om, at Amazon bruger sin dominerende markedsposition på e-bogsmarkedet til at gennemtvinge ulovlige klausuler i sine kontrakter med europæiske forlag. Klausulerne betyd, at forlag der indgik aftaler med Amazon også skulle informere Amazon om indholdet i aftaler med Amazons konkurrenter.

Tidligere på året indgik Amazon dog et forlig med EU, der indbærer, at Amazon sløjfer klausulerne fra kontrakterne. Til gengæld slipper Amazon for en bøde. 

Læs også: Apple endte med gigantisk skatteregning: Derfor gik Tim Cooks møde med Margrethe Vestager helt galt

Apple
I august 2016 meddelte EU-kommissionen, at Apple skulle tilbagebetale intet mindre end 13 milliarder euro, eller knap 97 milliarder danske kroner, til Irland. 

Kommissionen konkluderede, at Irland har givet Apple uberettigede skattefordele, hvilket er ulovligt ifølge EU’s regler om statstøtte.

Derudover har EU også kig på Apple streamingtjeneste, Apple Music. Her meddelte Magrethe Vestager allerede flere måneder før lanceringen af tjenesten, at EU ville undersøge, hvorvidt Apples aftaler med pladeselskaberne er i overenstemmelse med konkurrencelovgivnignen.

Facebook
Tidligere på år udstedte EU en 825 millioner kroner stor bøde til Facebook, der ifølge EU-kommisær Margrethe Vestager har vildledt EU i forbindelse med købet af besked-tjenesten Whatsapp. 

Da Facebook købte Whatsapp blev det oplyst, at profilerne på de to tjenester ikke ville kunne sammenkædes, men ifølge EU var Facebook allerede på daværende tidspunkt klar over, at det svar ikke var sandt.

Læs også: Facebook får gigantbøde af EU for løftebrud: Oplyste ikke om mulig sammenlægning af millioner af brugeres data Google
Den netop udstedte bøde på 18 milliarder kroner til Google er blot en ud af flere sager, hvor Margrethe Vestager har Google i sigtekornet. 

EU har også åbnet en sag mod Google for at udnytte Androids dominerende status til at tvinge telefonproducenter til også at installere andre Google-tjenester på telefonerne.

Derudover har EU fokus på Googles skatteforhold. Google tilbagebetalte sidste år 130 millioner kroner til Storbritannien, og sidste år blev Googles kontorer i Paris ligeledes ransaget under mistanke om skattesnyd.

Sony/Sanyo/Panasonic
De japanske batteriproducenter Sony, Sanyo og Panasonic modtog sidste år en bøde på 1,2 milliarder kroner for ulovlig karteldannelse. 

Selvom karteldannelsen er foregået uden for Europa har det haft konsekvenser for de priser, som europæiske forbrugere har betalt for deres bærbare computere og telefoner, og derfor valgte EU at skride ind, forklarede Magrethe Vestager.

Læs også: Margrethe Vestager smækker ny milliard-bøde i bordet: Tech-giganter straffet for batteri-kartel

Qualcomm
I 2015 åbnede EU-kommisionen en monopolsag mod Qualcomm.

Den amerikanske chip-producent beskyldes for at misbruge som sin dominerende positionen ved at give økonomiske incitamenter til smartphone-producenter, der lover udelukkende at bruge virksomhedens produkter.

For få uger siden meddelte Margrethe Vestager desuden, at EU’s konkurrencemyndigheder har åbnet en undersøgelse af Qualcomms 248 milliarder kroner store opkøb af ærkerivalen NPX.

Læs også: 
Vestager løfter pegefingeren: Software-skabte priser kan koste kæmpe-bøder

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.