Artikel top billede

Dansk CEO i skarp kritik af cybersikkerheden hos Mærsk: ”Mærsk kan simpelthen ikke have haft et særligt højt niveau af cybersikkerhed"

En uge efter Petya-angrebet er Mærsk stadigvæk ikke tilbage i normal drift. Dansk sikkerhedsekspert med fortid i Mærsk kritiserer virksomheden for at være alt for dårligt forberedt.

”Mærsk kan simpelthen ikke have haft et særligt højt niveau af cybersikkerhed.”

Mærsk er sluppet mere end helskindet gennem cyberangrebet Petya, og en effektiv kommunikationsstrategi har givet et indtryk af, at virksomheden hele tiden har haft styr på tingene.

Men ifølge Lars Jensen, der er CEO i sikkerhedsfirmaet Cyberkeel med speciale i shipping-industrien, er det tydeligt, at Mærsk ikke har været forberedt ordentligt.

”At hackerne kommer igennem det ydre forsvarsværk, kan man ikke klandre Mærsk for. Men det er meget problematisk, at det spreder sig til hele verden, og at man på tværs af forretningsenheder bliver tvunget til at lægge alting ned globalt,” siger han til Computerworld.

”Det fortæller mig, at sikkerheden ikke har været voldsomt god. Så havde det ikke fået lov at sprede sig på den måde.”

En sandhed med modifikationer

36 timer efter Petya-angrebet ramte Mærsk og lammede virksomhedens systemer over hele verden, var Lars Jensen imponeret.

Shipping-giganten kunne meddele, at de fleste havne igen var funktionelle. Mærsk havde eksekveret en fornuftig nødplan, og ved manuel drift kunne man igen laste og fragte containere i hele verden.

”Men nu er vi mere end en uge inde i dette her, og jeg er ikke særlig imponeret længere.”

Hvorfor kører det stadigvæk ikke?

Med mere end 12 års erfaring fra netop Mærsk kender Lars Jensen shipping-industrien indefra, og han tager hatten af for, at Mærsk så relativt hurtigt kunne frakoble sine ramte systemer og slå over til manuel drift.

Han undrer sig til gengæld over, at virksomheden efter en uge stadigvæk ikke kører, som den plejer.

”Der er stadig en lang række havne, der ikke kører normalt, og deres fuldautomatiske havn i Rotterdam, der stort set ikke fungerer. Mærsk har meldt ud, at det hele går fint, men det er en sandhed med meget store modifikationer,” siger han.

Han vurderer, at Mærsk simpelthen ikke har forberedt sig godt nok på et alvorligt cyberangreb.

”Planen for, hvordan man kommer tilbage til normal drift er jo noget, virksomheden har kunnet planlægge i flere år. Men det ser ud til, at det ikke har været helt gennemtænkt, og det bliver spændende at se, hvilken selvransagelse der kommer fra Mærsk.”

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Mærsk til Lars Jensens kritik.

Læs også: Mærsk-medarbejdere modtog falske Microsoft-opkald under Petya-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere