Artikel top billede

Dansk CEO i skarp kritik af cybersikkerheden hos Mærsk: ”Mærsk kan simpelthen ikke have haft et særligt højt niveau af cybersikkerhed"

En uge efter Petya-angrebet er Mærsk stadigvæk ikke tilbage i normal drift. Dansk sikkerhedsekspert med fortid i Mærsk kritiserer virksomheden for at være alt for dårligt forberedt.

”Mærsk kan simpelthen ikke have haft et særligt højt niveau af cybersikkerhed.”

Mærsk er sluppet mere end helskindet gennem cyberangrebet Petya, og en effektiv kommunikationsstrategi har givet et indtryk af, at virksomheden hele tiden har haft styr på tingene.

Men ifølge Lars Jensen, der er CEO i sikkerhedsfirmaet Cyberkeel med speciale i shipping-industrien, er det tydeligt, at Mærsk ikke har været forberedt ordentligt.

”At hackerne kommer igennem det ydre forsvarsværk, kan man ikke klandre Mærsk for. Men det er meget problematisk, at det spreder sig til hele verden, og at man på tværs af forretningsenheder bliver tvunget til at lægge alting ned globalt,” siger han til Computerworld.

”Det fortæller mig, at sikkerheden ikke har været voldsomt god. Så havde det ikke fået lov at sprede sig på den måde.”

En sandhed med modifikationer

36 timer efter Petya-angrebet ramte Mærsk og lammede virksomhedens systemer over hele verden, var Lars Jensen imponeret.

Shipping-giganten kunne meddele, at de fleste havne igen var funktionelle. Mærsk havde eksekveret en fornuftig nødplan, og ved manuel drift kunne man igen laste og fragte containere i hele verden.

”Men nu er vi mere end en uge inde i dette her, og jeg er ikke særlig imponeret længere.”

Hvorfor kører det stadigvæk ikke?

Med mere end 12 års erfaring fra netop Mærsk kender Lars Jensen shipping-industrien indefra, og han tager hatten af for, at Mærsk så relativt hurtigt kunne frakoble sine ramte systemer og slå over til manuel drift.

Han undrer sig til gengæld over, at virksomheden efter en uge stadigvæk ikke kører, som den plejer.

”Der er stadig en lang række havne, der ikke kører normalt, og deres fuldautomatiske havn i Rotterdam, der stort set ikke fungerer. Mærsk har meldt ud, at det hele går fint, men det er en sandhed med meget store modifikationer,” siger han.

Han vurderer, at Mærsk simpelthen ikke har forberedt sig godt nok på et alvorligt cyberangreb.

”Planen for, hvordan man kommer tilbage til normal drift er jo noget, virksomheden har kunnet planlægge i flere år. Men det ser ud til, at det ikke har været helt gennemtænkt, og det bliver spændende at se, hvilken selvransagelse der kommer fra Mærsk.”

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Mærsk til Lars Jensens kritik.

Læs også: Mærsk-medarbejdere modtog falske Microsoft-opkald under Petya-angreb
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere