Artikel top billede

Svensk statsminister efter it-skandale: Vi skal sætte grænser for outsourcing

Der skal sættes grænser for udliciteringen i Sverige, efter fortrolige data er blevet lækket fra den svenske Transportstyrelse. mener den svenske statsminister.

Stefan löfven, den svenske statsminister, foreslår at begrænse, hvor meget der skal udliciteres fremover.

Det skriver Jyllands Posten.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, udtalte ved et presseevent mandag, at regeringen agter at fremsætte en lov, der skal begrænse mængden af statslig outsourcing.

Det sker efter en større it-skandale, hvor det er kommet frem, at fortrolige data blev lækket fra den svenske Transportstyrelsen.

Oplysninger som skjulte identiteter og hemmelige adresser på svenske statsborgere kan være havnet i de forkerte hænder.

Derudover står statsministeren fast, at “relevante dele af styrelsen skal udskiftes.” Styrelsen har allerede indført nye procesurer for sikkerhedshåndtering, ligesom en ny it-direktør er indsat.

Afveg fra reglerne

It-skandalen omhandler det svenske transporttilsyn, Transportstyrelsen, som har håndteret følsomme data uhensigtsmæssigt.

Sagen begynder i april 2015, hvor IBM overtager it-driften i styrelsen. I maj samme år beslutter styrelsens generalsekretær, at man kan afvige fra reglerne om beskyttelse af følsomme data, og i sommeren begynder det svenske sikkerhedspoliti en efterforskning af forløbet og konkluderer, at følsomme data muligvis er behandlet forkert.

Et halvt år efter - i januar 2016 - indledes en efterforskning af styrelsens generalsekretær, og et år efter trækker generalsekretæren sig fra posten, uden den svenske regering vil forklare hvorfor.

Først den 6. juli i år kommer det frem i flere svenske medier, at generalsekretæren har fået en bøde på 70.000 kroner for brud på reglerne om datasikkerhed. I sidste uge fortalte den store svenske dagblad Dagens Nyheter, at databruddet blandt gjorde det muligt at finde personer med hemmelige adresser og skjulte identiteter.

Statsministerens udtalelser sker som et modsvar på truslen om en mistillidsdagsorden fra oppositionen.

Læs også: Morgen-briefing: Den danske telebranche er super produktiv, men investeringerne halter / Kæmpe it-skandale truer den svenske regering / Regeringen vil udvide brugen af nummerpladeskannere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere