Artikel top billede

Svensk statsminister efter it-skandale: Vi skal sætte grænser for outsourcing

Der skal sættes grænser for udliciteringen i Sverige, efter fortrolige data er blevet lækket fra den svenske Transportstyrelse. mener den svenske statsminister.

Stefan löfven, den svenske statsminister, foreslår at begrænse, hvor meget der skal udliciteres fremover.

Det skriver Jyllands Posten.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, udtalte ved et presseevent mandag, at regeringen agter at fremsætte en lov, der skal begrænse mængden af statslig outsourcing.

Det sker efter en større it-skandale, hvor det er kommet frem, at fortrolige data blev lækket fra den svenske Transportstyrelsen.

Oplysninger som skjulte identiteter og hemmelige adresser på svenske statsborgere kan være havnet i de forkerte hænder.

Derudover står statsministeren fast, at “relevante dele af styrelsen skal udskiftes.” Styrelsen har allerede indført nye procesurer for sikkerhedshåndtering, ligesom en ny it-direktør er indsat.

Afveg fra reglerne

It-skandalen omhandler det svenske transporttilsyn, Transportstyrelsen, som har håndteret følsomme data uhensigtsmæssigt.

Sagen begynder i april 2015, hvor IBM overtager it-driften i styrelsen. I maj samme år beslutter styrelsens generalsekretær, at man kan afvige fra reglerne om beskyttelse af følsomme data, og i sommeren begynder det svenske sikkerhedspoliti en efterforskning af forløbet og konkluderer, at følsomme data muligvis er behandlet forkert.

Et halvt år efter - i januar 2016 - indledes en efterforskning af styrelsens generalsekretær, og et år efter trækker generalsekretæren sig fra posten, uden den svenske regering vil forklare hvorfor.

Først den 6. juli i år kommer det frem i flere svenske medier, at generalsekretæren har fået en bøde på 70.000 kroner for brud på reglerne om datasikkerhed. I sidste uge fortalte den store svenske dagblad Dagens Nyheter, at databruddet blandt gjorde det muligt at finde personer med hemmelige adresser og skjulte identiteter.

Statsministerens udtalelser sker som et modsvar på truslen om en mistillidsdagsorden fra oppositionen.

Læs også: Morgen-briefing: Den danske telebranche er super produktiv, men investeringerne halter / Kæmpe it-skandale truer den svenske regering / Regeringen vil udvide brugen af nummerpladeskannere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere