Artikel top billede

Rusland slår ned på VPN: Putin har underskrevet kontroversiel lov mod anonym internetbrowsing

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har skrevet under på en kontroversiel lov, der forbyder brugen af VPN-tjenester og andre anonymiseringsværktøjer.

Fra 1. november bliver det betydeligt sværere at bruge internettet anonymt i Rusland.

Præsident Vladimir Putin har nemlig underskrevet en ny lov, der gør det ulovligt at bruge software og tjenester, der gør det muligt at få adgang til hjemmesider, der er bandlyst af russiske myndigheder.

Det omfatter blandt andet af VPN-tjenester og det omtalte Tor-netværk.

Flere NGO'er – heriblandt Amnesty International – har kritiseret lovgivningen for at være et slag mod de russiske borgeres frie brug af internettet.

”De russiske myndigheder bliver mindre og mindre tolerante overfor afvigende holdninger, og derfor er teknologier, der hjælper internetbrugere med at omgå censur, altafgørende for online ytringsfrihed,” siger Denis Krivosheev, der er vicedirektør for Amnesty International i Europa og Centralasien, til CNN.

De russiske myndigheder afviser, at lovgivningen har noget med censur at gøre – den standser bare facilitering af adgang til digitalt indhold, der er forbudt i forvejen, lyder argumentet.

Loven lægger da ifølge VPN-udbyderen Private Internet Access (PIA) også op til, VPN-tjenester fortsat kan få lov at agere i Rusland - hvis de blokerer for adgange til sider, som det russiske styrer ikke bryder sig om.

Det bliver dog ikke aktuelt for PIA, da russiske myndigheder beslaglagde virksomhedens servere i Rusland i 2016.

Med lovgivningen bliver russiske internetudbydere desuden pålagt at blokere for adgangen til hjemmesider, der stiller for eksempel VPN-software til rådighed.

Kina er også godt i gang

Rusland og Putin er ikke de eneste, der slår ned på anonymiseringssoftware.

I januar måned meldte de kinesiske styre ud, at man ville ”rydde op” i landets internetforbindelser – en formulering der dækker over, at man vil standse kinesernes flittige brug af VPN.

Kina har blokeret for mere end hver tiende af verdens 1000 mest populære websteder, og den blokade vil styret gerne have, at kineserne overholder.

De kinesiske myndigheder har blandt andet fået Apple til at fjerne alle VPN-applikationer fra den kinesiske udgave af sin App Store, hvilket har udløst en del kritik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere