Skriv dig op og få tallene først:Så meget tjener din chef og dine kollegaer - og det bliver lønstigningen i år (nok)

Artikel top billede

Her er forretningsmodellen bag Apple Pay: Bliver gratis for forbrugere og butikkerne, men dyr for bankerne

Lanceringen af Apple Pay skal finansieres af bankerne, mens butikkerne og forbrugerne ikke skal betale ekstra. En ekspert påpeger dog, at der alligevel kan komme "skjulte omkostninger".

Når Apple Pay senere på året bliver lanceret i Danmark, er det efter alt at dømme bankerne, der kommer til at betale gildet.

For hverken forbrugerne eller butikkerne bliver pålagt ekstra gebyr. 

I stedet ser det ud til, at de banker, der vælger at samarbejde med Apple, kommer til afholde udgifterne.

Det er dog endnu uvist, hvor store udgifterne bliver for bankerne. 

“Der har været forskellige tal fremme i pressen, men der har aldrig været offentliggjort nogen pris, og vi ved ret beset ikke noget om, hvilke vilkår bankerne bliver tilbudt,” siger Henning N. Jensen, der er seniorkonsulent i virksomheden Pluscon, som rådgiver om betalingsløsninger.

Læs også: Danske banker tavse om Apple Pay-lanceringen: “Hvis vi har været i kontakt med Apple, må jeg ikke fortælle dig om det”

Medie: Banker betaler 0,15 procent
Men da Apple Pay blev lanceret i USA for tre år siden, skrev CNN, at bankerne betaler et gebyr, der svarer til 0,15 procent af transaktionssummen.

CNN påpeger, at Apple kan være interesseret i at holde omkostningerne ved Apple Pay på et relativt lavt niveau, fordi det er en proprietær tjeneste, der kun er tilgængelig for iPhone-brugere.

Dermed kan den have en "lock-in effekt," som afholder brugerne fra at udskifte deres iPhone med en Android-telefon. 

Noget tyder da også på, at det er muligt for bankerne at forhandle om prisen. 

Eksempelvis kunne den britiske avis Financial Times berette, at de britiske banker havde held til at at presse prisen endnu længere ned. 

Læs også: Dansk ekspert: Derfor får Apple Pay svært ved at få succes i Danmark

Ingen gebyrer til butikker, men det kan alligevel koste

Apple oplyser på sin hjemmeside, at butikker ikke bliver pålagt ekstra gebyr for at anvende Apple Pay.

Men ifølge Henning N. Jensen kan det dog alligevel godt vise sig at blive en udgift for butikkerne, hvis brugerne i stort omfang omfavner Apple Pay.

For når Apple Pay bliver lanceret i Danmark, er det endnu usikkert, om det kommer til at understøtte Dankortet, eller om det udelukkende kommer til at understøtte internationale kort som Visa og Mastercard.

Det betyder ifølge Henning N. Jensen, at der er en risiko for at Apple Pay kan flytte transaktioner fra Dankortet, der er kendetegnet ved lave transaktionsomkostninger, til Mastercard og Visakortet, der er mere omkostningstunge for butikkerne.

I dag bliver Mastercard og Visakortet kun brugt i begrænset omfang i danske butikker, mens Dankortet er det suverænt mest populære betalingskort. 

Læs også:
4.650 danskere har stemt: Her er resultatet af afstemning om MobilePay, Apple Pay, det mobile Dankort og alle de andre løsninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere