Her er Gartners nye hype cycle: Få styr på alle de hotte teknologier og vigtige it-megatrends

Gartners nye hype cycle giver en vurdering af en lang række nye teknologiers modenhed og et bud på de it-megatrends, man især skal holde øje med.

En ny udgave af analyse- og rådgivningsfirmaet Gartners hype cycle er netop blevet offentliggjort.

2017-udgaven af hype cyclen er Gartners seneste vurdering af en række teknologiers modenhedsniveau.

Hype cyclen er nemlig bygget op efter præmissen, at en teknologi altid gennemgår en livscyklus, men at denne foregår med forskellige hastigheder fra teknologi til teknologi.

En teknologi fødes og hypes, indtil den på et tidspunkt peaker på hype-barometeret. Herefter sker der typisk det, at teknologien skuffer i en periode, før den så i sidste ende rent faktisk indfrier det potentiale, den har.

Tre vigtige megatrends
Med den nye hype cycle fokuserer Gartner især på tre megatrends, som analytikerne vurderer vil få stor betydning for digitale virksomheder i det kommende årti.

Det drejer sig om kunstig intelligens, 'transparently immersive experiences' og digitale platforme.

Det skyldes ikke mindst, at det er denne type tendenser på it-området, der medfører mere intelligens og nye platforme og økosystemer, som virksomhederne kan udnytte til eksempel at gentænke forretningen og effektivisere.

Mens kunstig intelligens og digitale platforme efterhånden er ganske velbeskrevede megatrends, så er 'transparently immersive experiences' måske knap så selvforklarende.

Under denne paraply gemmer der sig blandt andet virtual reality, augmented reality, 4D-print, computer-hjerne-interfaces og connectede hjem og bygninger.

Læs også: To gyldne it-markeder er klar til vildt vækst-ræs: Nu kommer det store boom

Om de tre afgørende megatrends skriver Gartner blandet andet:

“Enterprise-arkitekter, der er fokuserede på teknologisk innovation, skal evalusere disse vigtige trends og teknologier og vurdere den potentielle indflydelse, det kan have på deres virksomheder.”

2.000 teknologier er i spil
Hype cyclen bygger på analyser af mere end 2.000 forskellige teknologier, hvor Gartner på nedenstående figur så viser et udpluk af de vigtigste.

Det er blandt andet værd at bemærke, at eksempelvis machine learning lige nu peaker rent hype-mæssigt, hvilket også gælder selvkørende køretøjer.

Til gengæld har eksempelvis virtual reality nu bevæget sig videre fra 'skuffelsens dal' og er på vej til at kunne indfri sit reelle potentiale som teknologi.

Her er Gartners hype cycle 2017: Læs også:

Nye tal for it-markedet: Her er der vækst i 2017 og 2018 - man skal være hurtig, hvis man vil med til 'festen'

Stabil it-drift er ikke længere nok: It-chefen og it-organisationerne skal op i gear og fokusere på nye områder

To gyldne it-markeder er klar til vildt vækst-ræs: Nu kommer det store boom
mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.