Ny rapport slår fast: Dyre og bøvlede it-udbud skræmmer danske it-virksomheder væk

40 procent af it-virksomhederne står af på de offentlige udbud, fordi det er for dyrt og for besværligt at byde. Det viser en ny rapport fra Center for forskning i offentlig-privat samspil.

At vinde et offentlig udbud kræver flere ting. Overskud, økonomisk kapacitet, god tid og erfaring. 

Særligt de økonomiske omkostninger og tiden stiller så store krav til virksomhederne, at 4 ud af 10 danske it-virksomheder helt undlader at byde på de offentlige opgaver, som ellers udgør et meget stort marked hvert år.
Det viser en ny rapport fra Center for forskning i offentligt-privat samspil ved Roskilde Universitet (RUC), Aarhus Universitet og VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Rapporten er udarbejdet som en undersøgelse med deltagelse af omkring 1.200 virksomheder, der har besvaret en række spørgsmål, som herefter er blevet opgjort efter branche. I rapporten svarer knap halvdelen, at de deltager i offentlige udbud, mes den anden halvdel ikke gør. 

Og rapporten er særligt interessant for it-branchen, fordi mange store offentlige opgaver, der sendes i udbud kredser om it. Store gevinster
Der er store præmier at hente, hvis man deltager i det offentlige udbudslotteri. Der bliver nemlig udbudt opgaver for mange millioner kroner hvert år.  

Rapporten har monitoreret en række udbud og kan konkludere, at ordrene til det offentlige i gennemsnit har en værdi på omkring 46 millioner kroner.

Det skal dog tages med et gran salt. 

Gennemsnittet trækkes voldsomt op af de største offentlige ordrer til en værdi af flere hundrede millioner kroner. I datasættet ser topscoreren ud til at være Aarhus Kommunes ordre på nye pc'er og andet udstyr til en værdi af 350 millioner kroner. 

Læs mere om det her: Aarhus Kommune udskyder hardware-udbud til 350 millioner kroner efter skærm-bommert.

Derfor vil det nok være mere retvisende at kigge efter udbuddenes median, der ligger på 10 millioner kroner.

Der er altså penge nok at hente for de virksomheder, der moser sig frem til fadet.  
Dyrt at deltage
Men det kan knibe med at komme hent til fadet og få en luns af de offentlige millioner.  

Besvarelserne afslører flere ting. 

For det første er det hundedyrt for de danske it-virksomheder at gå efter de offentlige udbud. 

Faktisk kan det koste mellem 12-16 procent af kontraktens samlede værdi at deltage. 

Det vil sige, at vi taler om en udgift på omkring 150.000 kroner per million kroner, som kontrakten er værd.

Med en median på 10 millioner kroner giver det it-virksomhederne en samlet omkostning på omkring 1,5 millioner kroner for et gennemsnitlig udbud.

Men hvad med dem, der ikke vinder? 

Ja, for dem er penge tabt. Og mens nogle vil sige, at "hvor der handles, der spildes", så er risikoen for at sætte mere end en million kroner til i kampen om en ordre årsagen til, at mange it-virksomheder slet ikke byder sig til i kampen om de offentlige opgaver. 

Det gælder primært de mindre virksomheder, der på bogen vil vride sig noget ved at se million kroner blæse bort med vinden.

I rapporten svarer omkring 40 procent således, at de er "enige" eller "meget enige" i at det er for tidskrævende og omkostningsfuldt at byde på offentlige udbud. 

Du kan læse hele rapporten HER

Hvad mener du? Er det for bøvlet og tidskrævende at få hul igennem, når det drejer sig om offentlige udbud? Eller har din virksomhed måske opgivet at byde ind på opgaver?

Giv os gerne din historie i kommentarfeltet.

Artiklen er rettet 28/8/2017 kl. 09.24


Premium
Ildevarslende signaler præger den danske it-sektor: Væksten styrtdykker
It-komet 2020 Årets vækstkometer kan langt fra leve op til tidligere års markante fremgang i den danske it-branche. Væksten er i frit fald. Det sender en række ildevarslende signaler til it-virksomhederne på det danske marked.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.