Artikel top billede

Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Det udbredte renseprogram CCleaner er blevet hacket. Vær forsigtig, hvis du anvender programmet.

Det lykkedes i sidste måned en hackergruppe at bane sig vej ind i det kendte rense-program CCleaner, som er udviklet af britiske Piriform,

CCleaner anvendes af millioner af brugere til at rense computere og smartphones på forskellig måde med henblik på at forbedre apparaternes performance. Det sker blandt andet ved at fjerne junkprogrammer, cookies og cache-filer.

Angiveligt lykkedes det i august hackere i al hemmelighed at indsnige kode i CCleaner, som gør det muligt for dem at overtage kontrollen over computere, der anvender bestemte versioner af CCleaner.

I hvert fald meller it-sikkerhedsfirmaet Talos, at en version af CCleaner, som selskabets downloadede i august, indeholdt et administrations-værktøj, som forsøgte at connecte til en række uregistrerede websites.

Det er angiveligt sket med henblik på at downloade uatoriseret software på computerne.

Ifølge Talos har der været tale om et ‘sofistikeret angreb,’ som har gennemboret alle sikkerhedsforanstaltninger hos et anerkendt selskab som Piriform.

Piriform blev overtaget af sikkerhedsfirmaet Avast i sommer, og selskaberne meddelte på dette tidspunkt, at CCleaner blev anvendt af 130 millioner brugere verden over.

Det hemmelige program har været umuligt at opdage for almindelige brugere, lyder det fra Talos.

Piriform bekræfter, at to versioner er blevet komprommiteret. De er begge blevet udsendt i august, og Avast opdagede angrebet 12. september, hedder det.

Det drejer sig om CCleaner v5.33.6162 og CClenaer Cloud v1.07.3191.

Anvender man en af disse to versioner, skal man omgående downloade programmerne igen, lyder det fra Piriform.

Ifølge selskabet har 2,27 millioner brugere downloadet desktop-udgaven, mens blot 5.000 brugere har downloadet cloud-versionen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere