Artikel top billede

Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Det udbredte renseprogram CCleaner er blevet hacket. Vær forsigtig, hvis du anvender programmet.

Det lykkedes i sidste måned en hackergruppe at bane sig vej ind i det kendte rense-program CCleaner, som er udviklet af britiske Piriform,

CCleaner anvendes af millioner af brugere til at rense computere og smartphones på forskellig måde med henblik på at forbedre apparaternes performance. Det sker blandt andet ved at fjerne junkprogrammer, cookies og cache-filer.

Angiveligt lykkedes det i august hackere i al hemmelighed at indsnige kode i CCleaner, som gør det muligt for dem at overtage kontrollen over computere, der anvender bestemte versioner af CCleaner.

I hvert fald meller it-sikkerhedsfirmaet Talos, at en version af CCleaner, som selskabets downloadede i august, indeholdt et administrations-værktøj, som forsøgte at connecte til en række uregistrerede websites.

Det er angiveligt sket med henblik på at downloade uatoriseret software på computerne.

Ifølge Talos har der været tale om et ‘sofistikeret angreb,’ som har gennemboret alle sikkerhedsforanstaltninger hos et anerkendt selskab som Piriform.

Piriform blev overtaget af sikkerhedsfirmaet Avast i sommer, og selskaberne meddelte på dette tidspunkt, at CCleaner blev anvendt af 130 millioner brugere verden over.

Det hemmelige program har været umuligt at opdage for almindelige brugere, lyder det fra Talos.

Piriform bekræfter, at to versioner er blevet komprommiteret. De er begge blevet udsendt i august, og Avast opdagede angrebet 12. september, hedder det.

Det drejer sig om CCleaner v5.33.6162 og CClenaer Cloud v1.07.3191.

Anvender man en af disse to versioner, skal man omgående downloade programmerne igen, lyder det fra Piriform.

Ifølge selskabet har 2,27 millioner brugere downloadet desktop-udgaven, mens blot 5.000 brugere har downloadet cloud-versionen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere