Artikel top billede

Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Det udbredte renseprogram CCleaner er blevet hacket. Vær forsigtig, hvis du anvender programmet.

Det lykkedes i sidste måned en hackergruppe at bane sig vej ind i det kendte rense-program CCleaner, som er udviklet af britiske Piriform,

CCleaner anvendes af millioner af brugere til at rense computere og smartphones på forskellig måde med henblik på at forbedre apparaternes performance. Det sker blandt andet ved at fjerne junkprogrammer, cookies og cache-filer.

Angiveligt lykkedes det i august hackere i al hemmelighed at indsnige kode i CCleaner, som gør det muligt for dem at overtage kontrollen over computere, der anvender bestemte versioner af CCleaner.

I hvert fald meller it-sikkerhedsfirmaet Talos, at en version af CCleaner, som selskabets downloadede i august, indeholdt et administrations-værktøj, som forsøgte at connecte til en række uregistrerede websites.

Det er angiveligt sket med henblik på at downloade uatoriseret software på computerne.

Ifølge Talos har der været tale om et ‘sofistikeret angreb,’ som har gennemboret alle sikkerhedsforanstaltninger hos et anerkendt selskab som Piriform.

Piriform blev overtaget af sikkerhedsfirmaet Avast i sommer, og selskaberne meddelte på dette tidspunkt, at CCleaner blev anvendt af 130 millioner brugere verden over.

Det hemmelige program har været umuligt at opdage for almindelige brugere, lyder det fra Talos.

Piriform bekræfter, at to versioner er blevet komprommiteret. De er begge blevet udsendt i august, og Avast opdagede angrebet 12. september, hedder det.

Det drejer sig om CCleaner v5.33.6162 og CClenaer Cloud v1.07.3191.

Anvender man en af disse to versioner, skal man omgående downloade programmerne igen, lyder det fra Piriform.

Ifølge selskabet har 2,27 millioner brugere downloadet desktop-udgaven, mens blot 5.000 brugere har downloadet cloud-versionen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere