Artikel top billede

Foto: Aalborg Portland

Industrigigant slutter sig til datacentres afgiftskamp: Regeringen kigger på sagen i efteråret

Cementproducenten Aalborg Portland tilslutter sig nu de danske datacentre i kampen mod afgift på overskudsvarme. Ministeren siger, at regeringen vil have fokus på overskudsvarme henover efteråret.

I mere end 10 år har de danske datacentervirksomheder råbt på at få lov til at bruge overskudsvarmen fra deres datacentre til noget fornuftigt.

Nu slutter en af landets andre helt store strømslugere sig til koret af industrielle stemmer, der vil have afgiften på overskudsvarme fjernet, så virksomhederne eksempelvis kan lede varmen ud i fjernvarmenettet. Det skriver Børsen.

"Det er helt tosset, at man ønsker grønne løsninger blandt andet ved at udnytte overskudsvarme, og så skaber et afgiftssystem, der er en forhindring for det," siger administrerende direktør for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen til Børsen.

Læs mere om overskudsvarme her: Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

Aalborg Portland er en af dansk erhvervsliv helt store strømslugere og har tidligere været særdeles aktiv i den politiske debat omkring afskaffelse af NOx-afgiften og PSO-afgiften, og derfor er det også en spændende aktør for de danske datacentre at få med på holdet, når det kommer til kampen for at komme af med afgiften på overskudsvarme.

Kæmpe potentiale

For de danske datacentre rummer en afgiftslettelse et kæmpe potentiale for at fodre det danske fjernvarmenet med den overskudsvarme, der produceres i de datacentrene. 

Beregninger foretaget af Computerworld viser, at man teoretisk set i 2030 vil have overskudsvarme nok i de danske datacentre til at opvarme flere end 200.000 boliger. 

Læs mere om det her: Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

Beregningen er lavet udfra en fremskrivning fra Energitilsynet over, hvordan strømforbruget i de danske datacentre vil udvikle sig de kommende 2030.

Minister vil kigge på sagen

Med endnu en stemme i koret, der synger for en ophævelse af afgiften på overskudsvarme er der lagt op til et spændende efterår i dansk politik. 

Overfor Børsen forklarer Klima-og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at man i regeringen er klar over udfordringerne i forhold til overskudsvarme, og at regeringen ønsker, at kigge på sagen i forbindelse med energiudspillet for 2020 til 2030. 

Dermed kan vejen være ved at blive banet for, at politikerne gør noget ved den dagsorden, man fra datacentrenes side har råbt op omkring i mange år. 

Læs mere om de mange nye datacentre her: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere