Artikel top billede

Foto: Aalborg Portland

Industrigigant slutter sig til datacentres afgiftskamp: Regeringen kigger på sagen i efteråret

Cementproducenten Aalborg Portland tilslutter sig nu de danske datacentre i kampen mod afgift på overskudsvarme. Ministeren siger, at regeringen vil have fokus på overskudsvarme henover efteråret.

I mere end 10 år har de danske datacentervirksomheder råbt på at få lov til at bruge overskudsvarmen fra deres datacentre til noget fornuftigt.

Nu slutter en af landets andre helt store strømslugere sig til koret af industrielle stemmer, der vil have afgiften på overskudsvarme fjernet, så virksomhederne eksempelvis kan lede varmen ud i fjernvarmenettet. Det skriver Børsen.

"Det er helt tosset, at man ønsker grønne løsninger blandt andet ved at udnytte overskudsvarme, og så skaber et afgiftssystem, der er en forhindring for det," siger administrerende direktør for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen til Børsen.

Læs mere om overskudsvarme her: Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

Aalborg Portland er en af dansk erhvervsliv helt store strømslugere og har tidligere været særdeles aktiv i den politiske debat omkring afskaffelse af NOx-afgiften og PSO-afgiften, og derfor er det også en spændende aktør for de danske datacentre at få med på holdet, når det kommer til kampen for at komme af med afgiften på overskudsvarme.

Kæmpe potentiale

For de danske datacentre rummer en afgiftslettelse et kæmpe potentiale for at fodre det danske fjernvarmenet med den overskudsvarme, der produceres i de datacentrene. 

Beregninger foretaget af Computerworld viser, at man teoretisk set i 2030 vil have overskudsvarme nok i de danske datacentre til at opvarme flere end 200.000 boliger. 

Læs mere om det her: Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

Beregningen er lavet udfra en fremskrivning fra Energitilsynet over, hvordan strømforbruget i de danske datacentre vil udvikle sig de kommende 2030.

Minister vil kigge på sagen

Med endnu en stemme i koret, der synger for en ophævelse af afgiften på overskudsvarme er der lagt op til et spændende efterår i dansk politik. 

Overfor Børsen forklarer Klima-og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at man i regeringen er klar over udfordringerne i forhold til overskudsvarme, og at regeringen ønsker, at kigge på sagen i forbindelse med energiudspillet for 2020 til 2030. 

Dermed kan vejen være ved at blive banet for, at politikerne gør noget ved den dagsorden, man fra datacentrenes side har råbt op omkring i mange år. 

Læs mere om de mange nye datacentre her: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere