Artikel top billede

Foto: Aalborg Portland

Industrigigant slutter sig til datacentres afgiftskamp: Regeringen kigger på sagen i efteråret

Cementproducenten Aalborg Portland tilslutter sig nu de danske datacentre i kampen mod afgift på overskudsvarme. Ministeren siger, at regeringen vil have fokus på overskudsvarme henover efteråret.

I mere end 10 år har de danske datacentervirksomheder råbt på at få lov til at bruge overskudsvarmen fra deres datacentre til noget fornuftigt.

Nu slutter en af landets andre helt store strømslugere sig til koret af industrielle stemmer, der vil have afgiften på overskudsvarme fjernet, så virksomhederne eksempelvis kan lede varmen ud i fjernvarmenettet. Det skriver Børsen.

"Det er helt tosset, at man ønsker grønne løsninger blandt andet ved at udnytte overskudsvarme, og så skaber et afgiftssystem, der er en forhindring for det," siger administrerende direktør for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen til Børsen.

Læs mere om overskudsvarme her: Gennembrud: Overskudsvarme hos datacentre kan sendes ud til tusinder af boliger

Aalborg Portland er en af dansk erhvervsliv helt store strømslugere og har tidligere været særdeles aktiv i den politiske debat omkring afskaffelse af NOx-afgiften og PSO-afgiften, og derfor er det også en spændende aktør for de danske datacentre at få med på holdet, når det kommer til kampen for at komme af med afgiften på overskudsvarme.

Kæmpe potentiale

For de danske datacentre rummer en afgiftslettelse et kæmpe potentiale for at fodre det danske fjernvarmenet med den overskudsvarme, der produceres i de datacentrene. 

Beregninger foretaget af Computerworld viser, at man teoretisk set i 2030 vil have overskudsvarme nok i de danske datacentre til at opvarme flere end 200.000 boliger. 

Læs mere om det her: Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

Beregningen er lavet udfra en fremskrivning fra Energitilsynet over, hvordan strømforbruget i de danske datacentre vil udvikle sig de kommende 2030.

Minister vil kigge på sagen

Med endnu en stemme i koret, der synger for en ophævelse af afgiften på overskudsvarme er der lagt op til et spændende efterår i dansk politik. 

Overfor Børsen forklarer Klima-og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at man i regeringen er klar over udfordringerne i forhold til overskudsvarme, og at regeringen ønsker, at kigge på sagen i forbindelse med energiudspillet for 2020 til 2030. 

Dermed kan vejen være ved at blive banet for, at politikerne gør noget ved den dagsorden, man fra datacentrenes side har råbt op omkring i mange år. 

Læs mere om de mange nye datacentre her: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere