Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

217.000 husstande - eller alle husstande i Aarhus og Odense Kommuner - vil i 2030 potentielt kunne opvarmes med overskudsvarmen fra datacentre. Men noget står i vejen for at vi kan få glæde af den billige varme.

Forestil dig, at du drejer termostaten på radiatoren under vindueskarmen i din stue. Varmen strømmer ud i radiatoren, og alt er præcis, som det plejer på en efterårsdag i Danmark.

Den eneste forskel er, at varmen oprindeligt stammer fra et dansk datacenter, der er koblet til fjernvarmenettet.

Den oplevelelse vil 217.000 danske hustande potentielt kunne dele i 2030. Det viser beregninger, som Computerworld har foretaget og fremlagt for fagfolk, som alle vender tomlen opad for regnemetoden.

"Det er en god fremskrivning og den er realistisk. Men det kræver, at rammevilkårene er til det," siger John Tang, der er chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme.

Læs også: Nye datacentre fra Facebook og Apple sætter dansk energiproduktion under pres

"Som potentialeberegning synes jeg, at den er realistisk," lyder det fra John Tang, der har 20 års erfaring med at arbejde med overskudsvarme.

Hvis potentialet skal indløses kræver det dog et opgør med en række regler og afgifter. Det drejer sig blandt andet om overskudsvarmeafgiften og andre afgifter, der er til gene for blandt andet datacentre.

Afgifterne gør det ikke rentabelt for datacentrene at lede overskudsvarmen ind i fjernvarmenettet, og derfor lader centrene i dag overskudvarmen stryge til vejrs, selvom der er blevet udtalt et ønske om at forære varmen væk gratis. 


Den korte bane
De danske datacentre indeholder et kæmpe potentiale, når det kommer til at generere overskudsvarme. Det viser en fremskrivning fra Energistyrelsen.

Tidligere har der været talt om, at Apples nye datacenter ved Tjele tæt ved Viborg ville kunne opvarme hele Viborg, men med udgangspunkt i Energistyrelsens egne tal, er det nu muligt at lave en beregning for det samlede danske potentiale.

Frem mod 2030 vil det danske energiforbrug i følge Energistyrelsens tal stige voldsomt.

Stigningen drives primært af de enorme mængder af energi, datacentrene kommer til at sætte til livs.

ÅrAntal husstandeTWh forbrug i danske datacentre
201700,0
2018310100,7
2019664501,5
2020974602,2
20211240402,8
20221506203,4
20231772004,0
20241949204,4
20252037804,6
20262082104,7
20272126404,8
20282126404,8
20292170704,9
20302170704,9

Med det enorme forbrug af elektricitet opstår der også en voldsom mængde varme. Varme der indtil nu blot stiger til vejrs. Men allerede fra næste år indeholder den varme potentiale til at varme mere end 30.000 husstande op.

Det kræver dog, at varmen, der genereres i de store datacentre ledes ind i fjernvarmenettet.

Svarer til flere større byer
Det kan være svært at forholde sig til, hvor mange mennesker egentlig kan få varme fra de kommenede datacentre i parcelhuset eller lejligheden.

Kigger man på antallet af husstande, svarer de 217.000 husstande til, at alle husstande i Aarhus og Odense kommune ville kunne forsynes med fjernvarme i 2030. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Danmarks Statistiks tal viser samtidigt, at i 2030 vil mere end 450.000 danskere kunne få fjernvarme fra varmen fra datacentrene, hvis potentialet udnyttes fuldt ud.

Det svarer til 7,5 procent af befolkningen, der i følge fremskrivningerne forventes at udgøre knap 6,1 millioner danskere i 2030.

Den lange bane
Selvom det lyder af mange husstande, så er det kun en brøkdel af den samlede mængde husstande på landsplan, der vil kunne glæde sig ved varme i rørerne leveret fra datacentrene.

For at potentialet overhovedet kan udnyttes, kræver det, at man tilslutter de store datacentre til fjernvarmenettet og fører varmen gennem varmepumper for at opnå en tilpas temperatur, så overskudsvarmen bliver brugbar.

Derfor er tallet også behæftet med en vis usikkerhed. Hvis det fulde potentiale skal udnyttes, kræver det, at alle centrene er placeret i nærheden af fjernvarmenettet, og desuden kommer der et sæsonspørgsmål, i det behovet for fjernvarme ikke er konstant. Dette kan også trække lidt ned i udnyttelsesgraden.

Det ændrer dog ikke på, at der de kommende år vil være et stort potentiale for at give de danske husstande en varmtvandsindsprøjtning drevet af det enorme energiforbrug i de danske datacentre.

Læs også:


De store datacentre vil forandre den danske energi-sektor: Hvorfor skal vi betale for varme, når vi kan få den gratis?

Danske datacenter-ejere vil forære enorme mængder overskudsvarme til fjernvarme-nettet: Kan blive en kæmpegevinst for Danmark, mener de

Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"

Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia

Dansk datacenter kan opvarme 600 huse med overskudsvarme - men er tvunget til at fyre for gråspurvene

Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.