Artikel top billede

Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

217.000 husstande - eller alle husstande i Aarhus og Odense Kommuner - vil i 2030 potentielt kunne opvarmes med overskudsvarmen fra datacentre. Men noget står i vejen for at vi kan få glæde af den billige varme.

Forestil dig, at du drejer termostaten på radiatoren under vindueskarmen i din stue. Varmen strømmer ud i radiatoren, og alt er præcis, som det plejer på en efterårsdag i Danmark.

Den eneste forskel er, at varmen oprindeligt stammer fra et dansk datacenter, der er koblet til fjernvarmenettet.

Den oplevelelse vil 217.000 danske hustande potentielt kunne dele i 2030. Det viser beregninger, som Computerworld har foretaget og fremlagt for fagfolk, som alle vender tomlen opad for regnemetoden.

"Det er en god fremskrivning og den er realistisk. Men det kræver, at rammevilkårene er til det," siger John Tang, der er chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme.

Læs også: Nye datacentre fra Facebook og Apple sætter dansk energiproduktion under pres

"Som potentialeberegning synes jeg, at den er realistisk," lyder det fra John Tang, der har 20 års erfaring med at arbejde med overskudsvarme.

Hvis potentialet skal indløses kræver det dog et opgør med en række regler og afgifter. Det drejer sig blandt andet om overskudsvarmeafgiften og andre afgifter, der er til gene for blandt andet datacentre.

Afgifterne gør det ikke rentabelt for datacentrene at lede overskudsvarmen ind i fjernvarmenettet, og derfor lader centrene i dag overskudvarmen stryge til vejrs, selvom der er blevet udtalt et ønske om at forære varmen væk gratis. 

Den korte bane

De danske datacentre indeholder et kæmpe potentiale, når det kommer til at generere overskudsvarme. Det viser en fremskrivning fra Energistyrelsen.

Tidligere har der været talt om, at Apples nye datacenter ved Tjele tæt ved Viborg ville kunne opvarme hele Viborg, men med udgangspunkt i Energistyrelsens egne tal, er det nu muligt at lave en beregning for det samlede danske potentiale.

Frem mod 2030 vil det danske energiforbrug i følge Energistyrelsens tal stige voldsomt.

Stigningen drives primært af de enorme mængder af energi, datacentrene kommer til at sætte til livs.

ÅrAntal husstandeTWh forbrug i danske datacentre
201700,0
2018310100,7
2019664501,5
2020974602,2
20211240402,8
20221506203,4
20231772004,0
20241949204,4
20252037804,6
20262082104,7
20272126404,8
20282126404,8
20292170704,9
20302170704,9

Med det enorme forbrug af elektricitet opstår der også en voldsom mængde varme. Varme der indtil nu blot stiger til vejrs. Men allerede fra næste år indeholder den varme potentiale til at varme mere end 30.000 husstande op.

Det kræver dog, at varmen, der genereres i de store datacentre ledes ind i fjernvarmenettet.

Svarer til flere større byer

Det kan være svært at forholde sig til, hvor mange mennesker egentlig kan få varme fra de kommenede datacentre i parcelhuset eller lejligheden.

Kigger man på antallet af husstande, svarer de 217.000 husstande til, at alle husstande i Aarhus og Odense kommune ville kunne forsynes med fjernvarme i 2030. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Danmarks Statistiks tal viser samtidigt, at i 2030 vil mere end 450.000 danskere kunne få fjernvarme fra varmen fra datacentrene, hvis potentialet udnyttes fuldt ud.

Det svarer til 7,5 procent af befolkningen, der i følge fremskrivningerne forventes at udgøre knap 6,1 millioner danskere i 2030.

Den lange bane

Selvom det lyder af mange husstande, så er det kun en brøkdel af den samlede mængde husstande på landsplan, der vil kunne glæde sig ved varme i rørerne leveret fra datacentrene.

For at potentialet overhovedet kan udnyttes, kræver det, at man tilslutter de store datacentre til fjernvarmenettet og fører varmen gennem varmepumper for at opnå en tilpas temperatur, så overskudsvarmen bliver brugbar.

Derfor er tallet også behæftet med en vis usikkerhed. Hvis det fulde potentiale skal udnyttes, kræver det, at alle centrene er placeret i nærheden af fjernvarmenettet, og desuden kommer der et sæsonspørgsmål, i det behovet for fjernvarme ikke er konstant. Dette kan også trække lidt ned i udnyttelsesgraden.

Det ændrer dog ikke på, at der de kommende år vil være et stort potentiale for at give de danske husstande en varmtvandsindsprøjtning drevet af det enorme energiforbrug i de danske datacentre.

Læs også:

De store datacentre vil forandre den danske energi-sektor: Hvorfor skal vi betale for varme, når vi kan få den gratis?

Danske datacenter-ejere vil forære enorme mængder overskudsvarme til fjernvarme-nettet: Kan blive en kæmpegevinst for Danmark, mener de

Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"

Google siger 'måske' - men der er ingen tvivl om, at et stort datacenter er på vej i Fredericia

Dansk datacenter kan opvarme 600 huse med overskudsvarme - men er tvunget til at fyre for gråspurvene

Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere