Google er blevet internettets politimand, der sætter dagsordenen for sikkerhedsniveauet - men der er en alvorlig bagside

ComputerViews: Google har i flere år presset hårdt på for, at alle hjemmesider skal bruge HTTPS - og det ser ud til at virke. Krypterings-agendaen er positiv, men det er samtidig bekymrende, at en enkelt privat virksomhed dikterer sikkerhedsstandarder på internettet.

ComputerViews: Google bestemmer, hvem der bliver set på internettet, og derfor har Google også stor indflydelse på, hvor godt det går for en given forretning på nettet.

Det er betydeligt nemmere at sælge bærbare computere, hvis ens hjemmeside dukker op, når en bruger skriver “køb bærbar computer” i Google (tillykke, power.dk).

Det faktum giver Google en betydelig magt, som virksomheden kan bruge til at påvirke internet-aktørers adfærd.

I de senere år har Google blandt andet været primus motor på en dagsorden om, at alle websites skal indføre HTTPS - altså kryptere kommunikationen mellem brugeren og hjemmesiden.

Gulerod og pisk
Google har siden 2014 prioriteret krypterede hjemmesider højere i sine søgeresultater, og dermed bruger virksomheden det måske mest effektive nudging-redskab overhovedet på internettet til at gennemtrumfe HTTPS.

Senest er Google desuden begyndt at markere alle ikke-krypterede hjemmesider som “not secure” i Chrome-browseren, der uden sammenligning er den mest udbredte indgang til internettet.

Og det ser ud til at virke.

For få måneder siden kunne Wired Magazine således fortælle, at halvdelen af internettet er krypteret - det tal var betydeligt lavere for tre år siden.

Er det et problem?
Det er ikke noget problem i sig selv, at Google bruger sin dominerende position til at skubbe internettet i retning af HTTPS, og krypterings-agendaen er som udgangspunkt positiv.

Men det er tankevækkende, at en enkelt virksomhed kan yde så stor indflydelse over, hvordan internettet ser ud, og Googles heroiske kamp for kryptering og privatliv klinger en anelse hult, når hele virksomhedens forretningsmodel er at vide som meget som muligt om så mange som muligt.

Der er en grund til, at Android-telefoner er billigere end iPhones - og det er ikke (kun) at Apple er grisk.

Googles indtjening er baseret på den information, du leverer ved at bruge telefonen, og som Margrethe Vestagers EU-sag mod virksomheden viser, bruger Google som regel sin internet-dominans til egen fordel - og der er ikke så meget, nogen kan gøre ved det.

Selvom vi kan være glade for, at flere og flere websites får en grøn hængelås på, så er det bekymrende, at hele internettet danser, når Google svinger taktstokken.

Deltag i debatten: Yder Google for stor inidflydelse på internettet? Og bruger Google den indflydelse forsvarligt?

Læs også: Kæmpebøde til Google: Skal betale 18 milliarder kroner i bøde til EU


mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.