Vigtig dom på trapperne: Højestretsafgørelse kan få afgørende indflydelse på dine leasing-aftaler

Onsdag fælder Højesteret dom i en principiel sag om leasingaftaler på print-og kopimarkedet. Sagen kan få afgørende betydning og bane vejen for bedre rådgivning, mener advokat i sagen.

Ved middagstid onsdag  afgøres en principiel sag, der kan få afgørende indflydelse på markedet for leasing af print - og kopimaskiner. 

Som det ser ud i dag fornyes mange leasingaftaler, før de udløber, blandt andet fordi kundens behov ændrer sig. 

Derfor indgår slutbrugeren og leasingselskabet ofte en ny aftale, hvor det gamle udstyr pilles ned, og der sættes noget nyt udstyr op. 

Afgørelsen onsdag får afgørende betydning, fordi den enten skal forkaste eller stadfæste Landsrettens afgørelse om, hvorvidt slutbrugeren skal godskrives værdien af det udstyr, der nedtages, når restgælden overføres til den nye aftale.

"Såfremt det nedtagne udstyr genplaceres eller sælges efterfølgende, skal leasingtager i sagens natur godskrives det herved indvundne," skriver Landsretten.

Giver uigennemsigtighed
Det har ikke være tilfældet indtil nu, at slutbrugeren kunne få godskrevet værdien af det udstyr, der bliver pillet ned, når der indgåes en ny aftale.

Gælden bliver således overført til den næste aftale, mens udstyret teoretisk set kan sælges en gang til på en anden aftale til en anden kunde. 

Læs mere om dyre leasingaftaler her: Sådan undgår du at blive fanget i dyre leasing-kontrakter på dit hardware

Det har i følge Anders Rynkebjerg, der er advokat for den ene part i sagen, givet leasingvirksomheder og producenter incitament til at indgå nye aftaler og sende gammelt udstyr tilbage til producenten, der så kan sælge det igen.

“Med en nye aftale kommer leasingtageren til at betale alt det, man skylder på den gamle maskine men det udstyr, der bliver taget ned, bliver man ikke godskrevet noget for. Det er på trods af, at mekanismen er sådan, at leasingselskabet nærmest forærer det tilbage for et symbolsk beløb, til leverandøren, der så kan tage ud og sælge det igen for et væsentligt beløb," siger Anders Rynkebjerg.

Og det mener du vel giver et klart motiv for, at leasingselskabet ønsker at indgå nye aftaler og få pillet de "gamle" maskiner ned?


“Der er ingen tvivl om, at de har en kæmpe interesse i at de kan få tilført maskiner, som de kan sælge igen uden at betale for dem. Det er en nem måde at lave forretning på. Man får noget man kan sælge, som man ikke skal betale for,” siger Anders Rynkebjerg og fortsætter: 

“Det er en karrusel, hvor maskinerne bliver flyttet rundt i mange aftaler, så man kan få betaling for den samme maskine ad flere omgange. På den måde kan man få fuld pris for den samme maskine."


Afgørende for slutbrugerne
Den dom, der afsiges omkring middagstid, bliver afgørende for et marked, der tidligere er blevet anklaget for at være præget af uigennemsigtige aftaler.  

Læs mere om det her: Han handlede printere og kopimaskiner for millioner - nu afslører han branchens beskidte tricks

Stadfæster Højesteret Landsrettens dom, bør alle få kigget deres leasingaftaler igennem for at se, hvordan de er skruet sammen, mener advokaten.

"Jeg håber, at vi med den dom, der kommer, kan få en afklaring på den problemstilling, der opstår mange gange hver dag, for hver dag bliver der indfriet massevis af leasingaftaler, hvor der bliver taget leasingudstyr ned. Uanset hvad Højesteret kommer frem til, så får vi en afklaring, og det er meget rart, for så kan man lave noget bedre rådgivning af leasingtagerne,“ siger Anders Rynkebjerg. 

Dommen forventes afsagt ved middagstid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Skab værdi med det samme med Cloud SIEM
Opsporing og respons er to kritiske punkter i den igangværende rejse mod at forbedre din virksomheds sikkerhed. I takt med at trusselslandskabet bliver mere og mere komplekst, så vil en effektiv sporing og responsprogram hjælpe dig med at se truslerne tidligt, og minimere chancen for at angrebet lykkes – kan du undvære det? I dette whitepaper viser vi dig, hvordan du allerede kan se værdien efter få dage og ikke uger eller måneder.