Artikel top billede

(Foto: suksawad / suksawad)

Vigtig dom på trapperne: Højestretsafgørelse kan få afgørende indflydelse på dine leasing-aftaler

Onsdag fælder Højesteret dom i en principiel sag om leasingaftaler på print-og kopimarkedet. Sagen kan få afgørende betydning og bane vejen for bedre rådgivning, mener advokat i sagen.

Ved middagstid onsdag  afgøres en principiel sag, der kan få afgørende indflydelse på markedet for leasing af print - og kopimaskiner. 

Som det ser ud i dag fornyes mange leasingaftaler, før de udløber, blandt andet fordi kundens behov ændrer sig. 

Derfor indgår slutbrugeren og leasingselskabet ofte en ny aftale, hvor det gamle udstyr pilles ned, og der sættes noget nyt udstyr op. 

Afgørelsen onsdag får afgørende betydning, fordi den enten skal forkaste eller stadfæste Landsrettens afgørelse om, hvorvidt slutbrugeren skal godskrives værdien af det udstyr, der nedtages, når restgælden overføres til den nye aftale.

"Såfremt det nedtagne udstyr genplaceres eller sælges efterfølgende, skal leasingtager i sagens natur godskrives det herved indvundne," skriver Landsretten.

Giver uigennemsigtighed

Det har ikke være tilfældet indtil nu, at slutbrugeren kunne få godskrevet værdien af det udstyr, der bliver pillet ned, når der indgåes en ny aftale.

Gælden bliver således overført til den næste aftale, mens udstyret teoretisk set kan sælges en gang til på en anden aftale til en anden kunde. 

Læs mere om dyre leasingaftaler her: Sådan undgår du at blive fanget i dyre leasing-kontrakter på dit hardware

Det har i følge Anders Rynkebjerg, der er advokat for den ene part i sagen, givet leasingvirksomheder og producenter incitament til at indgå nye aftaler og sende gammelt udstyr tilbage til producenten, der så kan sælge det igen.

“Med en nye aftale kommer leasingtageren til at betale alt det, man skylder på den gamle maskine men det udstyr, der bliver taget ned, bliver man ikke godskrevet noget for. Det er på trods af, at mekanismen er sådan, at leasingselskabet nærmest forærer det tilbage for et symbolsk beløb, til leverandøren, der så kan tage ud og sælge det igen for et væsentligt beløb," siger Anders Rynkebjerg.

Og det mener du vel giver et klart motiv for, at leasingselskabet ønsker at indgå nye aftaler og få pillet de "gamle" maskiner ned?

“Der er ingen tvivl om, at de har en kæmpe interesse i at de kan få tilført maskiner, som de kan sælge igen uden at betale for dem. Det er en nem måde at lave forretning på. Man får noget man kan sælge, som man ikke skal betale for,” siger Anders Rynkebjerg og fortsætter: 

“Det er en karrusel, hvor maskinerne bliver flyttet rundt i mange aftaler, så man kan få betaling for den samme maskine ad flere omgange. På den måde kan man få fuld pris for den samme maskine."

Afgørende for slutbrugerne

Den dom, der afsiges omkring middagstid, bliver afgørende for et marked, der tidligere er blevet anklaget for at være præget af uigennemsigtige aftaler.  

Læs mere om det her: Han handlede printere og kopimaskiner for millioner - nu afslører han branchens beskidte tricks

Stadfæster Højesteret Landsrettens dom, bør alle få kigget deres leasingaftaler igennem for at se, hvordan de er skruet sammen, mener advokaten.

"Jeg håber, at vi med den dom, der kommer, kan få en afklaring på den problemstilling, der opstår mange gange hver dag, for hver dag bliver der indfriet massevis af leasingaftaler, hvor der bliver taget leasingudstyr ned. Uanset hvad Højesteret kommer frem til, så får vi en afklaring, og det er meget rart, for så kan man lave noget bedre rådgivning af leasingtagerne,“ siger Anders Rynkebjerg. 

Dommen forventes afsagt ved middagstid.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere