Artikel top billede

Formand for kommunale brugerklubber efter afgørelse: "Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en løsning, der gør brugerklubbens aktiviteter 100 procent lovlige"

Interview: Formand Anders Bjært Sørensen fra brugerklubben SBSYS er glad, efter Ankestyrelsen i slutningen af sidste uge valgte at kende en del af klubbens aktiviteter ulovlige. "For afgørelsen viser utvetydigt, at vores primære aktivitet er fuldt lovlig og inden for gældende regler," lyder det fra formand Anders Bjørt Sørensen

I sidste uge afsagde Ankestyrelsen en kendelse, der fastslår, at kommunernes og regionernes deltagelse i brugerklubben SBSYS ikke er lovlig.

Alligevel er formand for SBSYS, Anders Bjært Sørensen, glad.

"Vi er glade for Ankestyrelsens udtalelse. Nu er der endelig kommet klarhed over lovligheden af vores aktiviteter," siger han. 

Sagen drejer sig om, at en række stemmer i branchen har været utilfredse med, at SBSYS har solgt licenser til andre en kommuner og regioner.

Det har blandt andet Dansk Erhverv kaldt skadeligt for it-markedet, men nu er stridigheden altså løst. 

Læs mere om kendelsen her: It-brugerklubben SBSYS erklæret ulovlig af Ankestyrelsen: Må ikke videresælge licenser

Det kan virke mærkeligt, at formanden for en klub, der er kendt ulovlig, er glad.

Men SBSYS-formanden ser muligheder i kendelsen, da årsagen til at kommunerne og regionernes deltagelse kendes ulovlig, er en mindre del af klubbens aktiviteter. 

Klubben sælger nemlig licenser til andre end kommuner og regioner, og netop den detalje finder Ankstyrelsen afgørende for, at deltagelse i "klubben" altså er ulovlig.

Ankestyrelsen finder nemlig at der ikke er tale om salg af overkapacitet, men derimod reel erhvervsaktivitet, og det må kommuner og regioner ikke bedrive.

"Ankestyrelse siger utvetydigt, at vores primære aktivitet - som er er at være en brugerklub af kommuner og regioner, der sammen ejer og forvalter en it-løsning - er fuldt lovlig og inden for gældende regler. Det er vi glade for, at der nu endelig kommer klarhed over," siger Anders Bjært Sørensen.

"Derimod er den licensmodel, vi har for forskellige offentlige selskaber, der anvender SBSYS-systemet med en licensbetaling til brugerklubben, ikke lovlig ifølge Ankestyrelsens opfattelse."

Læs mere om brugerklubben her: Kommunale brugerklubber afviser blankt kritik fra Dansk Erhverv: Vi er ikke kriminelle, der stjæler opgaver fra det private marked

Muligheder i afgørelsen 
I det Ankestyrrelsen har fastslået, at den primære aktivitet i klubben er lovlig, håber formanden for brugerklubben, at den kan justere sine aktiviteter og køre videre. 

Læs om kritikken af klubben her: Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

"Det er kun omkring fem procent af brugerklubbens økonomi, der kommer fra licensholderne, men vi skal selvfølgelig have fundet en løsning på dette problem snarest muligt," siger Anders Bjært Sørensen.

"Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en løsning, der gør brugerklubbens aktiviteter 100 procent lovlige, men jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvordan vi løser dette."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere