Breaking:Nets med ny strategi: Vil sælge NemID og MitID

Artikel top billede

Formand for kommunale brugerklubber efter afgørelse: "Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en løsning, der gør brugerklubbens aktiviteter 100 procent lovlige"

Interview: Formand Anders Bjært Sørensen fra brugerklubben SBSYS er glad, efter Ankestyrelsen i slutningen af sidste uge valgte at kende en del af klubbens aktiviteter ulovlige. "For afgørelsen viser utvetydigt, at vores primære aktivitet er fuldt lovlig og inden for gældende regler," lyder det fra formand Anders Bjørt Sørensen

I sidste uge afsagde Ankestyrelsen en kendelse, der fastslår, at kommunernes og regionernes deltagelse i brugerklubben SBSYS ikke er lovlig.

Alligevel er formand for SBSYS, Anders Bjært Sørensen, glad.

"Vi er glade for Ankestyrelsens udtalelse. Nu er der endelig kommet klarhed over lovligheden af vores aktiviteter," siger han. 

Sagen drejer sig om, at en række stemmer i branchen har været utilfredse med, at SBSYS har solgt licenser til andre en kommuner og regioner.

Det har blandt andet Dansk Erhverv kaldt skadeligt for it-markedet, men nu er stridigheden altså løst. 

Læs mere om kendelsen her: It-brugerklubben SBSYS erklæret ulovlig af Ankestyrelsen: Må ikke videresælge licenser

Det kan virke mærkeligt, at formanden for en klub, der er kendt ulovlig, er glad.

Men SBSYS-formanden ser muligheder i kendelsen, da årsagen til at kommunerne og regionernes deltagelse kendes ulovlig, er en mindre del af klubbens aktiviteter. 

Klubben sælger nemlig licenser til andre end kommuner og regioner, og netop den detalje finder Ankstyrelsen afgørende for, at deltagelse i "klubben" altså er ulovlig.

Ankestyrelsen finder nemlig at der ikke er tale om salg af overkapacitet, men derimod reel erhvervsaktivitet, og det må kommuner og regioner ikke bedrive.

"Ankestyrelse siger utvetydigt, at vores primære aktivitet - som er er at være en brugerklub af kommuner og regioner, der sammen ejer og forvalter en it-løsning - er fuldt lovlig og inden for gældende regler. Det er vi glade for, at der nu endelig kommer klarhed over," siger Anders Bjært Sørensen.

"Derimod er den licensmodel, vi har for forskellige offentlige selskaber, der anvender SBSYS-systemet med en licensbetaling til brugerklubben, ikke lovlig ifølge Ankestyrelsens opfattelse."

Læs mere om brugerklubben her: Kommunale brugerklubber afviser blankt kritik fra Dansk Erhverv: Vi er ikke kriminelle, der stjæler opgaver fra det private marked

Muligheder i afgørelsen 
I det Ankestyrrelsen har fastslået, at den primære aktivitet i klubben er lovlig, håber formanden for brugerklubben, at den kan justere sine aktiviteter og køre videre. 

Læs om kritikken af klubben her: Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

"Det er kun omkring fem procent af brugerklubbens økonomi, der kommer fra licensholderne, men vi skal selvfølgelig have fundet en løsning på dette problem snarest muligt," siger Anders Bjært Sørensen.

"Jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en løsning, der gør brugerklubbens aktiviteter 100 procent lovlige, men jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvordan vi løser dette."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
MS Power Platform

På dette seminar kan du høre mere om mulighederne i Power Apps, og hvordan du kommer igang med at skabe værdi med Microsofts low code/no code-platform. Du kan også få inspiration fra organisationer, der i dag allerede er godt i gang og som har gjort sig deres erfaringer med platformen. Hvad virker? Og hvad virker ikke?

28. september 2022 | Læs mere


Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital