Artikel top billede

Telebranchen: Kommunerne spænder ben for sig selv, hvis de vil have god mobildækning

Flere kommuner vil have bedre mobildækning i deres områder. Men de spænder ben for sig selv med høje huslejer for master og antenner, mener telebranchen.

Kommunerne skriger efter bedre mobildækning i deres områder, men det er deres egen skyld, hvis mobildækningen er dårlig, mener teleindustrien.

25 procent af Danmarks 12.000 telemaster er placeret på offentlige grunde, og her kan kommunerne selv prissætte lejen for pladsen til master og antenner - og den er ofte langt højere end prisen for at leje en plads hos en privat.

Det mener blandt andre Jacob Willer, direktør for Teleindustrien, ifølge kommunen.dk

"Hvis selskaberne skal forhandle fra position til position, hvor vi skal slås om, hvad priserne skal være, så giver det administrative byrder for både kommunerne og for teleselskaberne. Det skaber uforudsigelighed, og det bliver mindre attraktivt for teleselskaberne at udbygge, og i sidste ende får borgerne og erhvervslivet ikke den bedst mulige dækning," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien til bladet.

Han bliver bakket op af ekspert på teleområdet Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitet samt både Venstres og Socialdemokraternes teleordførere. 

Læs også: Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Tre udregningsmetoder

Kommunerne har tre forskellige metoder, der alle er anbefalet af Energistyrelsen, til at udregne, hvad de skal tage for leje af grund til master.

Telebrancen ønsker gerne, at alle benyttede sig af den såkaldte Metode 1, der bygger på statens offentlige ejendomsvurderinger. Det er sjovt nok også den, som giver den billigste leje.

Og der er forskel på metoderne.

Kolding Kommune benytter sin egen udregningsmetode og tjener årligt 443.000 kroner på leje af jord til telemaster om året, men hvis kommunen benyttede sig af Metode 1, ville den indtægt falde til 45.000 kroner.

Det ville dog betyde, at der ville komme flere master fra teleudbyderne.

“Det har selvfølgelig betydning for selskabernes udbygningsplaner. Når kommuner bidrager til at fjerne barrierer og reducere omkostninger, så kommer der også flere investeringer i infrastrukturen. Det har vi blandt andet set i Region Nordjylland, hvor de forbedrede vilkår fører til flere konkrete udbygninger,” siger Jakob Willer til Kommunen.

Læs også: TDC piller kæmpemast ned i protest mod kommune
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere