Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Telebranchen: Kommunerne spænder ben for sig selv, hvis de vil have god mobildækning

Flere kommuner vil have bedre mobildækning i deres områder. Men de spænder ben for sig selv med høje huslejer for master og antenner, mener telebranchen.

Kommunerne skriger efter bedre mobildækning i deres områder, men det er deres egen skyld, hvis mobildækningen er dårlig, mener teleindustrien.

25 procent af Danmarks 12.000 telemaster er placeret på offentlige grunde, og her kan kommunerne selv prissætte lejen for pladsen til master og antenner - og den er ofte langt højere end prisen for at leje en plads hos en privat.

Det mener blandt andre Jacob Willer, direktør for Teleindustrien, ifølge kommunen.dk

"Hvis selskaberne skal forhandle fra position til position, hvor vi skal slås om, hvad priserne skal være, så giver det administrative byrder for både kommunerne og for teleselskaberne. Det skaber uforudsigelighed, og det bliver mindre attraktivt for teleselskaberne at udbygge, og i sidste ende får borgerne og erhvervslivet ikke den bedst mulige dækning," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien til bladet.

Han bliver bakket op af ekspert på teleområdet Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitet samt både Venstres og Socialdemokraternes teleordførere. 

Læs også: Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Tre udregningsmetoder

Kommunerne har tre forskellige metoder, der alle er anbefalet af Energistyrelsen, til at udregne, hvad de skal tage for leje af grund til master.

Telebrancen ønsker gerne, at alle benyttede sig af den såkaldte Metode 1, der bygger på statens offentlige ejendomsvurderinger. Det er sjovt nok også den, som giver den billigste leje.

Og der er forskel på metoderne.

Kolding Kommune benytter sin egen udregningsmetode og tjener årligt 443.000 kroner på leje af jord til telemaster om året, men hvis kommunen benyttede sig af Metode 1, ville den indtægt falde til 45.000 kroner.

Det ville dog betyde, at der ville komme flere master fra teleudbyderne.

“Det har selvfølgelig betydning for selskabernes udbygningsplaner. Når kommuner bidrager til at fjerne barrierer og reducere omkostninger, så kommer der også flere investeringer i infrastrukturen. Det har vi blandt andet set i Region Nordjylland, hvor de forbedrede vilkår fører til flere konkrete udbygninger,” siger Jakob Willer til Kommunen.

Læs også: TDC piller kæmpemast ned i protest mod kommune
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere