Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Telebranchen: Kommunerne spænder ben for sig selv, hvis de vil have god mobildækning

Flere kommuner vil have bedre mobildækning i deres områder. Men de spænder ben for sig selv med høje huslejer for master og antenner, mener telebranchen.

Kommunerne skriger efter bedre mobildækning i deres områder, men det er deres egen skyld, hvis mobildækningen er dårlig, mener teleindustrien.

25 procent af Danmarks 12.000 telemaster er placeret på offentlige grunde, og her kan kommunerne selv prissætte lejen for pladsen til master og antenner - og den er ofte langt højere end prisen for at leje en plads hos en privat.

Det mener blandt andre Jacob Willer, direktør for Teleindustrien, ifølge kommunen.dk

"Hvis selskaberne skal forhandle fra position til position, hvor vi skal slås om, hvad priserne skal være, så giver det administrative byrder for både kommunerne og for teleselskaberne. Det skaber uforudsigelighed, og det bliver mindre attraktivt for teleselskaberne at udbygge, og i sidste ende får borgerne og erhvervslivet ikke den bedst mulige dækning," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien til bladet.

Han bliver bakket op af ekspert på teleområdet Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitet samt både Venstres og Socialdemokraternes teleordførere. 

Læs også: Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Tre udregningsmetoder

Kommunerne har tre forskellige metoder, der alle er anbefalet af Energistyrelsen, til at udregne, hvad de skal tage for leje af grund til master.

Telebrancen ønsker gerne, at alle benyttede sig af den såkaldte Metode 1, der bygger på statens offentlige ejendomsvurderinger. Det er sjovt nok også den, som giver den billigste leje.

Og der er forskel på metoderne.

Kolding Kommune benytter sin egen udregningsmetode og tjener årligt 443.000 kroner på leje af jord til telemaster om året, men hvis kommunen benyttede sig af Metode 1, ville den indtægt falde til 45.000 kroner.

Det ville dog betyde, at der ville komme flere master fra teleudbyderne.

“Det har selvfølgelig betydning for selskabernes udbygningsplaner. Når kommuner bidrager til at fjerne barrierer og reducere omkostninger, så kommer der også flere investeringer i infrastrukturen. Det har vi blandt andet set i Region Nordjylland, hvor de forbedrede vilkår fører til flere konkrete udbygninger,” siger Jakob Willer til Kommunen.

Læs også: TDC piller kæmpemast ned i protest mod kommune




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere