Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Telebranchen: Kommunerne spænder ben for sig selv, hvis de vil have god mobildækning

Flere kommuner vil have bedre mobildækning i deres områder. Men de spænder ben for sig selv med høje huslejer for master og antenner, mener telebranchen.

Kommunerne skriger efter bedre mobildækning i deres områder, men det er deres egen skyld, hvis mobildækningen er dårlig, mener teleindustrien.

25 procent af Danmarks 12.000 telemaster er placeret på offentlige grunde, og her kan kommunerne selv prissætte lejen for pladsen til master og antenner - og den er ofte langt højere end prisen for at leje en plads hos en privat.

Det mener blandt andre Jacob Willer, direktør for Teleindustrien, ifølge kommunen.dk

"Hvis selskaberne skal forhandle fra position til position, hvor vi skal slås om, hvad priserne skal være, så giver det administrative byrder for både kommunerne og for teleselskaberne. Det skaber uforudsigelighed, og det bliver mindre attraktivt for teleselskaberne at udbygge, og i sidste ende får borgerne og erhvervslivet ikke den bedst mulige dækning," siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien til bladet.

Han bliver bakket op af ekspert på teleområdet Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitet samt både Venstres og Socialdemokraternes teleordførere. 

Læs også: Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Tre udregningsmetoder

Kommunerne har tre forskellige metoder, der alle er anbefalet af Energistyrelsen, til at udregne, hvad de skal tage for leje af grund til master.

Telebrancen ønsker gerne, at alle benyttede sig af den såkaldte Metode 1, der bygger på statens offentlige ejendomsvurderinger. Det er sjovt nok også den, som giver den billigste leje.

Og der er forskel på metoderne.

Kolding Kommune benytter sin egen udregningsmetode og tjener årligt 443.000 kroner på leje af jord til telemaster om året, men hvis kommunen benyttede sig af Metode 1, ville den indtægt falde til 45.000 kroner.

Det ville dog betyde, at der ville komme flere master fra teleudbyderne.

“Det har selvfølgelig betydning for selskabernes udbygningsplaner. Når kommuner bidrager til at fjerne barrierer og reducere omkostninger, så kommer der også flere investeringer i infrastrukturen. Det har vi blandt andet set i Region Nordjylland, hvor de forbedrede vilkår fører til flere konkrete udbygninger,” siger Jakob Willer til Kommunen.

Læs også: TDC piller kæmpemast ned i protest mod kommune
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere