Seks ting, vi elsker eller hader ved Huaweis nye (og superfede) Mate 10 Pro

Huawei har lanceret sin seneste Mate-telefon, 10 Pro, der vil udkomme i Danmark. Her er vores første indtryk af telefonen

Huawei har på ganske få år placeret sig som en habil producent af premium-smartphones i den dyre ende af skalaen.

Sidste år overraskede det kinesiske selskab med Mate 9 Pro, der af mange blev kaldt årets Android-telefon (heriblandt af os selv), og i dag sidder Huawei som en solid tredjeplads på verdensmarkedet og det danske marked for smartphones.

Kun slået af Samsung og Apple.

Mate 10 Pro er en stærk efterfølger til sidste års Mate 9 Pro: Kameraet er forbedret, skærmen dækker mere og processoren er hurtigere og tilsat et knivspids med AI.

Vi har haft telefonen i hænderne i et døgn, og her er seks ting vi enten elsker eller hader ved den nye Mate 10 Pro, der vil koste 5.999 kroner, når den udkommer i de danske butikker.

1. Vi elsker designet
Huawei startede med at udvikle og producere smartphones, der mere eller mindre lignede billige iPhone eller Samsung-kopier.

Meget vand er løbet under broen siden, og Mate 10 Pro ligner ingen anden smartphone på markedet. Huawei er blevet voksen, og med det følger der godt design i gode materialer.

Skærmen dækker hele fronten, og fingerskanneren er gemt på bagsiden på en bekvemt placering, hvor den er let at nå. I modsætning til fingerskanneren på Samsungs nyeste smartphones.

Telefonens bagside i glas buer blødt og får telefonen til at ligge godt i hånden, og selvom glasfladen opsuger fedt fra dine fingre, så er den ren at se på, hver gang du tager den op af lommen.

Der en smuk symmetri over telefonen. Det dobbelte kamera ligger i perfekt linje med fingeraftrykskanneren, og laser-fokus og blitz ligger parallelt med begge.

Den kommer i fire farver, hvoraf vores testmodel er “Mocha Brown”. Selvom vi til hver en tid vil foretrække en sort/mørkegrå smartphone, så vokser “Mocha Brown” på os. Alt efter lyset svinger farven fra aubergine-lilla til hippie-brun, og det fungerer.

2. Vi elsker kameraet
På bagsiden sidder de to kameraer: Det ene 12 megapixel farve-kamera og det andet 20 megapixel monokrom. Begge har en blænde på f/1.6, hvilket er den stærkeste blænde nogensinde i en smartphone sammen med kameraet på LG’s nye V30. F/1.6 betyder, at du kan fange overraskende flotte fotos selv i mørke omgivelser, og det dobbelte kamera-setup skyder to fotos på en gang, et i farve og et i sorthvid, og blander informationen fra begge.

Generelt giver det flotte og meget farverige fotos og gode billeder selv i mørke omgivelser.

Sort-hvid-kameraet kan desuden bruges alene til at skyde ægte sort-hvid-fotos, og vi er kæmpe fans.

Hvor meget Leica reelt set har været inde over udviklingen er uvist, men det er så sjovt at skyde sort-hvid-fotos, og det giver en lyst til at lege med kameraet.

Herunder kan du se nogle hurtige skud med kameraet. 3. Vi elsker skærmen
Skærmen er en 6 tommer stor OLED-skærm med en opløsning på 2.160 x 1.080 pixels i 18:9-format eller kort fortalt: Flot.

Den er ikke helt lige så farvestærk og strålende som Samsungs SuperAMOLED-skærme, men vi har dog heller ikke noget at kritisere den for. OLED-teknologien burde desuden være med til at give en længere batterilevetid.

Skærmen understøtter desuden HDR10, den mest gængse HDR-standard, hvilket får HDR-indhold til at se flottere ud.

Det mest elskværdige del af telefonen er skærmens udformning. Den dækker det meste af fronten på telefonen med tynde kanter i top og bund. Hjørnerne er skåret skarpt og ikke afrundet som på Samsung S8 eller den kommende iPhone X.

Det betyder, at apps er skåret korrekt til og ikke skal tilpasses særlig meget.

Vi er fans.

4. Vi "hader" softwaren
Huawei er godt med, hvad angår hardware. Flot skærm, lækkert design og et vildt kamera.

Men vi er stadig ikke glade for softwaren.

Mate 10 Pro har Android 8.0, den nyeste version som en af de få telefoner endnu, men Huawei har igen udstyret sin Mate 10 Pro med sin egen EMUI-grænseflade for at give Android et strejf af Huawei. Vi er ikke fans. Ikoner er for store, animationer for iOS-agtige og apps ligeså. SMS-appen ligner i meget høj grad iMessage-appen på en iPhone. Lad nu være, når Googles egen SMS-app allerede er fremragende.

Ligeså er EMUI fyldt af små og store sprogbøffer, hvor jeg simpelthen er i tvivl om, hvad enkelte områder betyder.

Det kan alt sammen løses med en “launcher” en app der ændrer store dele af grænsefladen (hvilket vi selv har gjort), men vi ville ønske, at Huawei holdte sig mere tilbage, hvad angår softwaretilpasninger i Android.

Det er med god grund, at vi stadig elsker Googles Nexus 6P, der havde en “ren” Android, men var bygget af Huawei.

5. Vi hader manglen på minijack
Huawei Mate 10 Pro har ingen minijack-port til kablede høretelefoner.

Det betyder, at du skal benytte en adapter til at tilslutte dine kablede høretelefoner, benytte et trådløst headset eller benytte dig af de medfølgende fra Huawei.

Og vi hader dongles.

6. Vi “hader”, at vi ved så lidt om AI’en
En stor del af præsentationen af Mate 10 Pro gik på Kirin 970-processoren inde i telefonen.

Ud over at være ret så hurtig og med en stærk GPU til dine mobilspil, har den også en “NPU,” en særlig processor til kunstig intelligens og machine-learning. Den skulle være 50 gange så hurtig til "AI-orienterede opgaver" som sin forgænger og markant hurtigere end eksempelvis en Samsung S8. 

Al, den kunstige intelligens, ligger dog passivt og optimerer batteriet, kameraet, dine fotos, ydeevnen og så videre. Det kan betyde en massiv forskel, men vi aner det simpelthen ikke før efter mange måneders test.

Mate 10 Pro udkommer den 27 november og får en vejledende pris på 5.999 kroner.

Læs også: De bedste smartphones lige nu: Disse top-telefoner skal Samsungs splinternye S8-telefon slås med
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.