Seks ting, vi elsker eller hader ved Huaweis nye (og superfede) Mate 10 Pro

Huawei har lanceret sin seneste Mate-telefon, 10 Pro, der vil udkomme i Danmark. Her er vores første indtryk af telefonen

Huawei har på ganske få år placeret sig som en habil producent af premium-smartphones i den dyre ende af skalaen.

Sidste år overraskede det kinesiske selskab med Mate 9 Pro, der af mange blev kaldt årets Android-telefon (heriblandt af os selv), og i dag sidder Huawei som en solid tredjeplads på verdensmarkedet og det danske marked for smartphones.

Kun slået af Samsung og Apple.

Mate 10 Pro er en stærk efterfølger til sidste års Mate 9 Pro: Kameraet er forbedret, skærmen dækker mere og processoren er hurtigere og tilsat et knivspids med AI.

Vi har haft telefonen i hænderne i et døgn, og her er seks ting vi enten elsker eller hader ved den nye Mate 10 Pro, der vil koste 5.999 kroner, når den udkommer i de danske butikker.

1. Vi elsker designet
Huawei startede med at udvikle og producere smartphones, der mere eller mindre lignede billige iPhone eller Samsung-kopier.

Meget vand er løbet under broen siden, og Mate 10 Pro ligner ingen anden smartphone på markedet. Huawei er blevet voksen, og med det følger der godt design i gode materialer.

Skærmen dækker hele fronten, og fingerskanneren er gemt på bagsiden på en bekvemt placering, hvor den er let at nå. I modsætning til fingerskanneren på Samsungs nyeste smartphones.

Telefonens bagside i glas buer blødt og får telefonen til at ligge godt i hånden, og selvom glasfladen opsuger fedt fra dine fingre, så er den ren at se på, hver gang du tager den op af lommen.

Der en smuk symmetri over telefonen. Det dobbelte kamera ligger i perfekt linje med fingeraftrykskanneren, og laser-fokus og blitz ligger parallelt med begge.

Den kommer i fire farver, hvoraf vores testmodel er “Mocha Brown”. Selvom vi til hver en tid vil foretrække en sort/mørkegrå smartphone, så vokser “Mocha Brown” på os. Alt efter lyset svinger farven fra aubergine-lilla til hippie-brun, og det fungerer.

2. Vi elsker kameraet
På bagsiden sidder de to kameraer: Det ene 12 megapixel farve-kamera og det andet 20 megapixel monokrom. Begge har en blænde på f/1.6, hvilket er den stærkeste blænde nogensinde i en smartphone sammen med kameraet på LG’s nye V30. F/1.6 betyder, at du kan fange overraskende flotte fotos selv i mørke omgivelser, og det dobbelte kamera-setup skyder to fotos på en gang, et i farve og et i sorthvid, og blander informationen fra begge.

Generelt giver det flotte og meget farverige fotos og gode billeder selv i mørke omgivelser.

Sort-hvid-kameraet kan desuden bruges alene til at skyde ægte sort-hvid-fotos, og vi er kæmpe fans.

Hvor meget Leica reelt set har været inde over udviklingen er uvist, men det er så sjovt at skyde sort-hvid-fotos, og det giver en lyst til at lege med kameraet.

Herunder kan du se nogle hurtige skud med kameraet. 3. Vi elsker skærmen
Skærmen er en 6 tommer stor OLED-skærm med en opløsning på 2.160 x 1.080 pixels i 18:9-format eller kort fortalt: Flot.

Den er ikke helt lige så farvestærk og strålende som Samsungs SuperAMOLED-skærme, men vi har dog heller ikke noget at kritisere den for. OLED-teknologien burde desuden være med til at give en længere batterilevetid.

Skærmen understøtter desuden HDR10, den mest gængse HDR-standard, hvilket får HDR-indhold til at se flottere ud.

Det mest elskværdige del af telefonen er skærmens udformning. Den dækker det meste af fronten på telefonen med tynde kanter i top og bund. Hjørnerne er skåret skarpt og ikke afrundet som på Samsung S8 eller den kommende iPhone X.

Det betyder, at apps er skåret korrekt til og ikke skal tilpasses særlig meget.

Vi er fans.

4. Vi "hader" softwaren
Huawei er godt med, hvad angår hardware. Flot skærm, lækkert design og et vildt kamera.

Men vi er stadig ikke glade for softwaren.

Mate 10 Pro har Android 8.0, den nyeste version som en af de få telefoner endnu, men Huawei har igen udstyret sin Mate 10 Pro med sin egen EMUI-grænseflade for at give Android et strejf af Huawei. Vi er ikke fans. Ikoner er for store, animationer for iOS-agtige og apps ligeså. SMS-appen ligner i meget høj grad iMessage-appen på en iPhone. Lad nu være, når Googles egen SMS-app allerede er fremragende.

Ligeså er EMUI fyldt af små og store sprogbøffer, hvor jeg simpelthen er i tvivl om, hvad enkelte områder betyder.

Det kan alt sammen løses med en “launcher” en app der ændrer store dele af grænsefladen (hvilket vi selv har gjort), men vi ville ønske, at Huawei holdte sig mere tilbage, hvad angår softwaretilpasninger i Android.

Det er med god grund, at vi stadig elsker Googles Nexus 6P, der havde en “ren” Android, men var bygget af Huawei.

5. Vi hader manglen på minijack
Huawei Mate 10 Pro har ingen minijack-port til kablede høretelefoner.

Det betyder, at du skal benytte en adapter til at tilslutte dine kablede høretelefoner, benytte et trådløst headset eller benytte dig af de medfølgende fra Huawei.

Og vi hader dongles.

6. Vi “hader”, at vi ved så lidt om AI’en
En stor del af præsentationen af Mate 10 Pro gik på Kirin 970-processoren inde i telefonen.

Ud over at være ret så hurtig og med en stærk GPU til dine mobilspil, har den også en “NPU,” en særlig processor til kunstig intelligens og machine-learning. Den skulle være 50 gange så hurtig til "AI-orienterede opgaver" som sin forgænger og markant hurtigere end eksempelvis en Samsung S8. 

Al, den kunstige intelligens, ligger dog passivt og optimerer batteriet, kameraet, dine fotos, ydeevnen og så videre. Det kan betyde en massiv forskel, men vi aner det simpelthen ikke før efter mange måneders test.

Mate 10 Pro udkommer den 27 november og får en vejledende pris på 5.999 kroner.

Læs også: De bedste smartphones lige nu: Disse top-telefoner skal Samsungs splinternye S8-telefon slås med
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Dansk it-firma har kæmpe udfordring - skal ansætte 80 medarbejdere på et år: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"
Interview: Peakon skal i løbet af et år gå fra at være i underkanten af 100 medarbejdere til op imod 180 ansatte fordelt på tre forskellige kontinenter. Selskabet vil hyre "fra den øverste hylde" men er ikke lønførende og skal primært rekruttere fra en branche, der mangler arbejdskraft: "Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe udfordring, at skulle hyre så mange folk," siger direktør Kasper Hulthin.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.