Artikel top billede

(Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum)

Forskere afviser myten om digitalt indfødte: “De unge aner ikke, hvad der sker”.

Det giver ikke mening at kalde nutidens unge for digitalt indfødte, mener danske forskere. At kunne trykke på en iPad er ikke det samme som at have it-kundskaber.

Selvom mange unge i dag nærmest er født med en iPad i hånden, så giver det ingen mening at kalde dem digitalt indfødte.

Det mener flere danske forskere, der tværtimod problematiserer de unges “passive” teknolgiforbrug.

"Det er en stor myte, at børn er digitalt indfødte, men en vedholdende myte," siger Kirsten Drotner, professor i Medievidenskab på Syddansk Universitet til Finans.

Også Ole Sejer Iversen, der er professor i informationsvidenskab på Aarhus Universitet, mener, at det er en udbredt misforståelse, at der følger brugbare it-kundskaber med at kunne betjene en iPad i en tidlig alder.

For selvom de unge kan afvikle applikationer på iPads og smartphones, så har de et yderst begrænset kendskab til de PCere, appsne bliver skabt på.

"Ud over at man kan bruge apps, så har de ikke den fjerneste anelse om, hvad der sker. Så det er ikke indfødt, men ureflekteret brug, og det er problematisk," siger han.

Forskerne påpeger, at det i fremtiden vil være nødvendigt for de unge at have kendskab til kodning, ligesom de skal kunne forholde sig kritisk til de virksomheder, der leverer samfundets digitale infrastruktur.

"Vi lever i en tid, hvor Google har spist os, og Facebook ejer vores data. At kunne søge efter viden er ikke det samme som at kunne bruge kildekritik, forstå hvorfor det er vigtigt med backup, hvordan vi sætter digitale spor, eller hvem der ejer vores data," siger Stine Liv Johansen.

Læs også: Holder myten?: Tre løgne og én sandhed om de digitalt indfødte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere