Artikel top billede

(Foto: Bornholms Efterskole/Berit Hvassum)

Forskere afviser myten om digitalt indfødte: “De unge aner ikke, hvad der sker”.

Det giver ikke mening at kalde nutidens unge for digitalt indfødte, mener danske forskere. At kunne trykke på en iPad er ikke det samme som at have it-kundskaber.

Selvom mange unge i dag nærmest er født med en iPad i hånden, så giver det ingen mening at kalde dem digitalt indfødte.

Det mener flere danske forskere, der tværtimod problematiserer de unges “passive” teknolgiforbrug.

"Det er en stor myte, at børn er digitalt indfødte, men en vedholdende myte," siger Kirsten Drotner, professor i Medievidenskab på Syddansk Universitet til Finans.

Også Ole Sejer Iversen, der er professor i informationsvidenskab på Aarhus Universitet, mener, at det er en udbredt misforståelse, at der følger brugbare it-kundskaber med at kunne betjene en iPad i en tidlig alder.

For selvom de unge kan afvikle applikationer på iPads og smartphones, så har de et yderst begrænset kendskab til de PCere, appsne bliver skabt på.

"Ud over at man kan bruge apps, så har de ikke den fjerneste anelse om, hvad der sker. Så det er ikke indfødt, men ureflekteret brug, og det er problematisk," siger han.

Forskerne påpeger, at det i fremtiden vil være nødvendigt for de unge at have kendskab til kodning, ligesom de skal kunne forholde sig kritisk til de virksomheder, der leverer samfundets digitale infrastruktur.

"Vi lever i en tid, hvor Google har spist os, og Facebook ejer vores data. At kunne søge efter viden er ikke det samme som at kunne bruge kildekritik, forstå hvorfor det er vigtigt med backup, hvordan vi sætter digitale spor, eller hvem der ejer vores data," siger Stine Liv Johansen.

Læs også: Holder myten?: Tre løgne og én sandhed om de digitalt indfødte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital