Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Statens nye it-strategi: Statens IT skal mere end fordobles i løbet af fem år - regeringen overvejer outsourcing

Mere end 19.000 statslige brugere skal flyttes over til Statens IT i løbet af de kommende fem år. Regeringen overvejer at outsource den statslige it-drift, når overflytningen er færdig. Se Statens nye it-strategi her.

Statens IT skal målt på brugersiden være mere end dobbelt så stor om blot fem år.

Sådan lyder planen fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der i regeringens nye it-strategi - der har fået navnet ‘Et solidt it-fundament’ - løfter sløret for målsætningen.

Statens IT betjener i dag omkring 15.000 af statens i alt 34.000 it-brugere i en række ministerier.

“Staten skal i højere grad høste de gevinster, der opstår ved at gøre brug af fælles it-løsninger og ved samlingen af basal it-drift i form af øget professionalisering og stordriftsfordele,” hedder det i planen.

Det betyder konkret, at regeringen vil overflytte de resterende 19.000 it-brugere i staten til Statens IT over de kommende fem år.

“En konsolidering af statens basale it-drift skal blandt andet bidrage til at sikre en fælles høj cyber- og informationssikkerhed efter fælles standarder,” hedder det.

Outsourcing

Det skal desuden ‘modne området til øget outsourcing til den private sektor,’ hedder det.

“Når Statens It inden for en årrække er blevet konsolideret med flere brugere og standardiserede processer, vil det [..] være relevant at afsøge muligheden for hel eller delvis outsourcing,” fremgår det af rapporten.

Har mistet evnen

Af strategien fremgår det samtidig, at regeringen mener, at statens organisationer har mistet evnen til at ‘indgå gode og værdiskabende samarbejder med det private it-marked.’

Det skyldes blandt andet, at staten ‘langsomt [har] overladt større og større dele af ansvaret for it til eksterne konsulenter og private leverandører både i forhold til at udarbejde kravspecifikationer, formulere udbud, foretage udvælgelsen af leverandører og den efterfølgende implementering,” hedder det.

“Det betyder. at flere myndigheder ikke formår at styre it-systemerne effektivt og ansvarligt, og at de ikke har den fornødne kontrol med it-projekterne. Derfor er dele af den statslige it-systemportefølje i dag ikke vedligeholdt så godt, som de burde.”

Det understreges dog, at de statslige myndigheder også i fremtiden skal satse på outsourcing - og på flere aktører, end det er tilfældet i dag.

Men samarbejdet med de private virksomheder skal være mere kompetent og udføres på en mere ansvarlig måde, hedder det.

“It er i dag så vigtig en del af statens kerneopgaver, at det er helt afgørende, at det er de statslige myndigheder selv, der står ved roret og tager ansvaret for it på sig,” hedder det.

Du finder her publikationen Et solidt it-fundament - strategi for it-styring i staten

Læs også:

It-minister Sophie Løhde vil have stoppet 'sløseriet' blandt statslige it-chefer

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering




IT-JOB

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere