Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde vil have stoppet 'sløseriet' blandt statslige it-chefer

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil tage et opgør med ‘sløseriet’ blandt de statslige it-chefer.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil have sat en stopper for de statslige it-skandaler, som vi gennem de seneste mange år har set en hel del af.

Det indebærer et 'stort opgør' med det som til Finans kalder for ‘sløseriet’ blandt de statslige it-chefer.

Ifølge hende har der nemlig været en opfattelse i de statslige organisationer af, at it er noget, der enten er foregået nede i kælderen eller ude i byen, men at det ikke er noget, som man er optaget af på toplederniveau.

“Der er brug for en kulturænding. Vi har grundlæggende rigtigt mange dygtige ledere i staten, men vi skal til at tage it-driften lige så alvorligt som udviklingen. Ledelserne skal påtage sig et langt større ansvar for it-systemerne, hvor vi i højere grad hjemtager ansvaret og ikke bare overlader opgavn til nogle eksterne konsulenter uden at vi har kontrol med processerne,” siger Sophie Løhde til avisen.

Det sker, efter det efter et såkaldt kasseeftersyn udarbejdet af Digitaliseringsstyrellsen for et års tid siden stod klart, at ingen havde tilstrækkeligt indblik i, hvad de syv milliarder kroner, som staten årligt bruger på it, egentlig bliver brugt.

Samtidig viste eftersynet, at 150 af de i alt 430 kritiske, daværende statslige it-systemer havde en ‘utilstrækkelig systemtilstand.’

Du kan læse mere om kasseeftersynet fra januar her: Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

"Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Og vi skal sørge for, at vi driver dem bedre, når de er sat i drift. Det kræver en grundlæggende forandring i den måde, som staten arbejder med it på. Det er et langt, sejt træk, og problemerne løses ikke med et snuptag. Med it-strategien vil vi gennemføre flere markante ændringer på området, som sikrer at vores digitale infrastruktur styres sikkert og professionelt,” lød det dengang fra ministeren.

Med i planerne er etableringen af det såkaldte ‘It-råd,’ som skal udføre såkaldte reviews af de statslige it-ledere.

Samtidig skal der sikres overblik over, hvad staten egentlig bruger sine syv milliarder årlige it-kroner på. Det skal ske ved indførelse af en række fælles standarder for udgifter samt krav om en årlig afrapportering fra de forskellige statslige it-projekter.

Læs også:

Her er hovedpunkterne i ny statslig it-strategi: Bedre og billigere it er i fokus

Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne

Professor om it-skandaler: Staten bør fokusere mere på god it-ledelse og mindre på pris i udbud

Vi trænger til et opgør med den eksisterende nulfejls-kultur

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere