Artikel top billede

Virksomheder er pjattede med "robotics": Alligevel kommer 40 procent i slagsmål med it-afdelingen om projekterne

En af de helt store tendenser i øjeblikket er robotics. Teknologien kan hjælpe med at automatisere processer i virksomhederne, men det går ikke altid lige nemt. Det ender ofte i slagsmål mellem forretningsledelsen og it-afdelingen. Ny rapport peger på en løsning.

Noget af det hotteste at tale om for tiden er "robotics". 

Med Robotic Process Automation (RPA) kan man fjerne mange af kontordagens ensartede opgaver, som tager meget tid for medarbejderne og som sagtens kan løse af en softwarerobot.

Noget man blandt andet ser i den finansielle sektor hos banker og pensionsselskaber. 

Læs mere om det her: Robot-investeringer sørger for rekordoverskud hos Alka

En analyse fra McKinsey og Innovationsfonden pegede tidligere i år på, at virksomhederne kan spare 40 procent af arbejdstimerne på kontoret med nuværende kendte teknologier, og derfor er der ikke noget mærkeligt i, at mange virksomheder står på spring for at komme i gang med at implementere de nye teknologier.

Ender ofte i slagsmål

Selvom alle virker vilde efter at komme igang med at bruge blandt andet softwarerobotter, så ender det alt for ofte i slagsmål og teknisk håndgemæng mellem den forretningsmæssige del af virksomheden og it-afdelingen. Det peger en ny rapport fra PwC på. 

I undersøgelsen svarer 40 procent af virksomhederne, at de i arbejdet med RPA-projekterne har oplevet konflikter med it-funktionen.

Konflikter der ofte udmunder i, at implementeringstiden for projekterne skrider.

Læs mere om teknologi her: Stor rapport slår fast: Så mange af dine arbejdsopgaver overtages nu af smarte it-løsninger

Rapporten fra PwC peger på, at konflikten ofte opstår på baggrund af skepsis fra it-afdeligens side. 

"Det er svært at forklare it-funktionen, at de "bare" skal sætte en it-infrastruktur til rådighed og lade forretningen om resten. Det ses ofte, at it-funktionen har en skepsis over for RPA, hviket kan skyldes, at de ser teknologien som en lappeløsning," skriver PwC i rapporten.

Involver dig tidligt

Det store spørgsmål, der står tilbage, er naturligvis, hvordan man som it-afdeling undgår at falde i denne her konfliktfælde, når ledelsen begynder at afsøge mulighederne for at automatisere via RPA-processer. 

Rapporten fra PwC peger på, at konflikterne tit opstår på baggrund af, at der ikke rigtigt er blevet forventningsafstemt mellem forretningen og it-afdelingen. 

Derfor peger rapporten på tidlig involvering som en løsning. Rådet lyder derfor, at man skal kræve at få it-afdelingen involveret med det samme, når man får nys om, at ledelsen er på vej med et projekt af denne type.

Læs mere om teknologi her: Planter og robotter bygges sammen og kobles på internettet: Her er robot-hækken, der aldrig skal klippes

Bliv samarbejdspartner

Foruden at komme tidligt med i projektet, så anbefaler rapporten, at man holder et møde med ledelsen om, hvad man mener, at RPA kan gøre for virksomheden, og hvilke krav det stiller til it-løsningen. 

Det er vigtigt at få klarlagt, hvem der har hvilke arbejdsopgaver samt, hvordan kommunikationen skal foregå.

Det handler i særdeleshed om for it-afdelingen af få bragt sig selv i spil som samarbejdspartner i projektet og ikke "bare" som leverandør af en softwareløsning, som man så kan slås med ledelsen om, hvordan skal se ud.

De virksomheder, der har haft positive oplevelser med denne her type projekter, har valgt RPA-softwaren i samarbejde mellem forretningen og it-afdelingen.

Læs mere om automatisering her: Tusindvis af danske job kan blive ædt op af automatisering: Sådan bliver it-ansatte ramt

Andre har ikke været ligeså fremsynede. 

"De få, som valgte ikke at involvere enten forretningen eller it-funktionen i valget af software, er ofte rendt ind i udfordringer senere i forløbet, når den anden part er blevet inddraget i projeket og har opdaget, at væsentlige funktioner mangler," skriver PwC i rapporten og fortsætter: 

"Sådanne udfordringer skal der bruges meget tid på, og i enkelte tilfælde kan det medføre, at der skal vælges ny software."

Har du selv oplevet, at et RPA-projekt er gået skævt på din arbejdsplads? Del din oplevelse med os i kommentarfeltet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere