Artikel top billede

Virksomheder er pjattede med "robotics": Alligevel kommer 40 procent i slagsmål med it-afdelingen om projekterne

En af de helt store tendenser i øjeblikket er robotics. Teknologien kan hjælpe med at automatisere processer i virksomhederne, men det går ikke altid lige nemt. Det ender ofte i slagsmål mellem forretningsledelsen og it-afdelingen. Ny rapport peger på en løsning.

Noget af det hotteste at tale om for tiden er "robotics". 

Med Robotic Process Automation (RPA) kan man fjerne mange af kontordagens ensartede opgaver, som tager meget tid for medarbejderne og som sagtens kan løse af en softwarerobot.

Noget man blandt andet ser i den finansielle sektor hos banker og pensionsselskaber. 

Læs mere om det her: Robot-investeringer sørger for rekordoverskud hos Alka

En analyse fra McKinsey og Innovationsfonden pegede tidligere i år på, at virksomhederne kan spare 40 procent af arbejdstimerne på kontoret med nuværende kendte teknologier, og derfor er der ikke noget mærkeligt i, at mange virksomheder står på spring for at komme i gang med at implementere de nye teknologier.

Ender ofte i slagsmål

Selvom alle virker vilde efter at komme igang med at bruge blandt andet softwarerobotter, så ender det alt for ofte i slagsmål og teknisk håndgemæng mellem den forretningsmæssige del af virksomheden og it-afdelingen. Det peger en ny rapport fra PwC på. 

I undersøgelsen svarer 40 procent af virksomhederne, at de i arbejdet med RPA-projekterne har oplevet konflikter med it-funktionen.

Konflikter der ofte udmunder i, at implementeringstiden for projekterne skrider.

Læs mere om teknologi her: Stor rapport slår fast: Så mange af dine arbejdsopgaver overtages nu af smarte it-løsninger

Rapporten fra PwC peger på, at konflikten ofte opstår på baggrund af skepsis fra it-afdeligens side. 

"Det er svært at forklare it-funktionen, at de "bare" skal sætte en it-infrastruktur til rådighed og lade forretningen om resten. Det ses ofte, at it-funktionen har en skepsis over for RPA, hviket kan skyldes, at de ser teknologien som en lappeløsning," skriver PwC i rapporten.

Involver dig tidligt

Det store spørgsmål, der står tilbage, er naturligvis, hvordan man som it-afdeling undgår at falde i denne her konfliktfælde, når ledelsen begynder at afsøge mulighederne for at automatisere via RPA-processer. 

Rapporten fra PwC peger på, at konflikterne tit opstår på baggrund af, at der ikke rigtigt er blevet forventningsafstemt mellem forretningen og it-afdelingen. 

Derfor peger rapporten på tidlig involvering som en løsning. Rådet lyder derfor, at man skal kræve at få it-afdelingen involveret med det samme, når man får nys om, at ledelsen er på vej med et projekt af denne type.

Læs mere om teknologi her: Planter og robotter bygges sammen og kobles på internettet: Her er robot-hækken, der aldrig skal klippes

Bliv samarbejdspartner

Foruden at komme tidligt med i projektet, så anbefaler rapporten, at man holder et møde med ledelsen om, hvad man mener, at RPA kan gøre for virksomheden, og hvilke krav det stiller til it-løsningen. 

Det er vigtigt at få klarlagt, hvem der har hvilke arbejdsopgaver samt, hvordan kommunikationen skal foregå.

Det handler i særdeleshed om for it-afdelingen af få bragt sig selv i spil som samarbejdspartner i projektet og ikke "bare" som leverandør af en softwareløsning, som man så kan slås med ledelsen om, hvordan skal se ud.

De virksomheder, der har haft positive oplevelser med denne her type projekter, har valgt RPA-softwaren i samarbejde mellem forretningen og it-afdelingen.

Læs mere om automatisering her: Tusindvis af danske job kan blive ædt op af automatisering: Sådan bliver it-ansatte ramt

Andre har ikke været ligeså fremsynede. 

"De få, som valgte ikke at involvere enten forretningen eller it-funktionen i valget af software, er ofte rendt ind i udfordringer senere i forløbet, når den anden part er blevet inddraget i projeket og har opdaget, at væsentlige funktioner mangler," skriver PwC i rapporten og fortsætter: 

"Sådanne udfordringer skal der bruges meget tid på, og i enkelte tilfælde kan det medføre, at der skal vælges ny software."

Har du selv oplevet, at et RPA-projekt er gået skævt på din arbejdsplads? Del din oplevelse med os i kommentarfeltet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere