Bitcoin-kursens himmelflugt minder om et albansk pyramidespil, men bagved ligger den største innovation siden internettets opfindelse

ComputerViews: Opfindelsen af blockchain er en af de største bedrifter siden internettet første gang så dagens lys, men kan bitcoin-kursens amok-ridt underminere tilliden til teknologien?

I 1997 mistede befolkningen i det i forvejen fattige Albanien med et slag milliarder af kroner.

Det skete da en række omfattende pyramidespil pludselig kollapsede.

Det anslås, at 2/3 af den albanske befolkning havde investeret i pyramidespillene, der med opbakning fra landets regering havde lokket borgerne med store økonomiske gevinster.

Det vurderes at den albanske befolkning samlet set mistede 1,2 milliarder dollar.

Kollapset resulterede efterfølgende i omfattende uroligheder, hvor landets regering blev tvunget til at træde tilbage, og 2.000 personer mistede livet. Og det var givetvis gået endnu værre, hvis ikke FN-soldater havde interveneret.

Denne historie er blot en af mange historier om, hvor galt det kan gå, når folk bliver grebet af en kollektiv investerings-feber.

Noget der især er værd at huske på i disse dage, hvor bitcoin-feberen når nye højder.

Læs også: Bitcoin fortsætter himmelflugten - er nu over 2.000 dollars mere værd end for et døgn siden

Den hotteste valuta, som ingen bruger
For nylig påpegede den amerikanske avis Wall Street Journal, at bitcoinen er verdens hotteste valuta, selvom ingen bruger den.

Med andre ord så tyder meget på, at den enorme interesse er drevet at spekulation.

Den amerikanske Wall Street-investor Mike Novogratz har ifølge Bloomberg ligeledes påpeget, at bitcoinen er “den største boble i vores levetid,” og han vurderer, at bitcoin-kursen fortsat kan nå at blive mangedoblet før den kollapser.

Læs også:Bitcoin-netværket bruger snart mere strøm end hele Danmark Men hvor bitcoinens øjeblikkelige kurs-eksplosion uomtvisteligt er resultatet af hype og spekulation, så er den bagvedliggende blockchain-teknologi dog resultatet af helt reel innovation. 

Som navnet antyder er blockchain en kæde af datablokke. Blokkene er offentligt tilgængelige, men de er også krypterede og derfor umulige at redigere i. 

Nogle vil måske endda kalde blockchain, der er opfundet af den anonyme Satoshi Nakamoto, for en af de største ingeniørmæssige bedrifter siden opfindelsen af internettet. 

Det er i hvert holdningen blandt mange af tilhængerne af teknologien, der mener, at den ikke blot har potentiale til at transformere vores forretningsliv, men også kan forandre den måde borgere, organisationer og stater interagerer med hinanden. 

Blockchain kan skabe tillid på steder, hvor der hidtil ikke har eksisteret tillid, og den kan flytte magt fra stater og insitutioner ud til den enkelte borger, lyder det fra tilhængerne.

Læs også: Politiet: Sådan bliver bitcoins brugt af de kriminelle i Danmark

Kan skabe tillid og troværdighed
De store forhåbninger til blockchain skyldes teknologiens evne til at etablere sikre og troværdige transaktioner mellem mennesker og institutioner.

På lang sigt vil teknologien derfor kunne overflødiggøre meget af det bureakrati, vi i dag ser som en selvfølge. 

Eksempelvis kan bitcoin, der som nævnt baserer sig på blockchain, fjerne behovet for et bankvæsen, som vi kender det i dag. 

Blockchain bliver allerede i dag så småt brugt i eksempelvis bankindustrien og shippingindustrien, hvor den kan bruges som en troværdig transaktionslog.

Og det vil ikke være svært at forestille sig, hvordan teknologien eksempelvis vil kunne bruges til behandling af medicinal-data i sundhedsvæsenet. 

Potentialet er uden tvivl langt større, end det vi ser i øjeblikket.

Derfor vil det være en tragedie, hvis et kommende kollaps for bitcoinen - der i forvejen har et blakket ry - ender med at underminere tilliden til blockchain-teknologi.

Læs også: Mit eventyr med bitcoins: Sådan endte jeg med at betale 2.300 kroner for en pizza

Bitcoins kunne have gjort dig til millionær - kan du nå det endnu?mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.