Artikel top billede

Ny LG-skærm kan rulles sammen: Her er de spændende fjernsyns-nyheder fra CES-messen 2018

Mere 4K, 8K, sammenrullende skærme og nye teknologier. CES-messen er et mekka for de fjernsynsinteresserede. Her er de første af de største nyheder

CES-messen er en af de begivenheder, hvor man for alvor kan mærke den teknologiske udvikling.

Messen der finder sted i Las Vegas i Nevada er særlig interessant for de mange tv- og skærminteresserede. Og i år er ingen undtagelse.

8K-skærme, sammenrullende fjernsyn og “gaming-skærme” er alle spændende nyheder ved dette års messe.

De fleste af dem er stadig prototyper og relativt færdigudviklede demo-modeller, og prisen på de reelle produkter er skyhøje. 

Det skal du dog ikke begræde. Da Sony og LG fremviste sine første 4K-fjernsyn tilbage i 2014 kostede de cirka 150.000 kroner. I dag godt fire år senere koster et 4K-fjernsyn 4.000 kroner på tilbud hos Elgiganten, så hvad du ser ved CES i dag kan være allemandseje om to-tre år.

LG: Sammenrul som et gardin

Sydkoreanske LG har haft travlt op til dette års CES-messe og byder på hele to innovative nyheder.

Den ene er et fjernsyn på hele 88 tommer af OLED-typen med en opløsning på 7.680 x 4.320 pixels - eller som LG kalder det: 8K.

Det er fire gange så mange pixels som et 4K-tv eller 16 gange så mange som på en almindelig FullHD-skærm, du normalt sidder ved. Og samtidig er det den største OLED-skærm målt på tommer nogensinde.

LG har ikke lanceret en pris - du skal heller ikke forvente at kunne betale for det, med mindre du har en bibeskæftigelse som oliesheik - men LG fortæller, at man forventer at kunne sælge 8K-skærme til forbrugere i 2019.

Den anden og måske mere interessante nyhed er et 4K-tv, der kan rulles sammen. 

Det er et 65 tommer stort OLED-tv, hvis skærmpanel rulles sammen som en plakat ned i en hvid boks, der også gemmer både højttalere og elektronik.

Det er stadig en prototype, og det er da også LG’s Display-afdeling og ikke LG Electronics, der viser skærmen frem. Dog har både LG og Samsung i flere år fremvist skærme, der både kan bøjes og rulles sammen.

Samsung: MicroLED?

Også verdens største producent af skærme - Samsung - er selvfølgelig klar med tv-nyt.

Denne gang bryder Samsung vandene med et helt særligt tv kaldet The Wall.

The Wall er et 146 tommer stort “modulært” tv med 4K-opløsning af typen MicroLED.

MicroLED er en relativ ny skærmtype, der deler mange af fordelene med OLED: Hver enkelt MicroLED afgiver sit eget lys, hvilket giver kulsort sort og masser af rige farver. Og så kan det blive afsindigt lyst.

Den fremviste 146 tommer store skærm består faktisk af flere små paneler, og det er muligt at sætte dem sammen, som man vil. Når først der fremvises indhold, er det ikke til at skille de forskellige paneler fra hinanden.

Samsung ville dog ikke fortælle ved CES-messen til de amerikanske medier, hvor mange paneler, der går til 146 tommer, ej heller blev der offentliggjort en egentlig pris. Samsung forventer en reel lancering i løbet af foråret 2018. Forvent dog det første år, at The Wall ligger i den absolut dyre ende.

Læs også: Nu åbner verdens største tech-messe: Det kan du vente dig fra CES 2018

Nvidia: 4K gaming med 120Hz!!

Grafikkort-producenten Nvidia er også - måske lidt uventet - klar med en skærm-nyhed.

Selskabet har udviklet en tv-skærm-prototype bygget specifikt til gaming, hvad end det er til konsoller eller blot en gigantisk skærm til din skrivebordsopsætning.

Ved messen var det en Acer-demo, som blev fremvist, og Nvidia vil i fremtiden have flere partnere.

Big Format Gaming Display (sexet navn) er en 65 tommer stor 4K skærm med indbygget G-sync - Nvidias teknologi til at fjerne “hakken” i skærmbilledet - HDR, en lysstyrke på 1000 nits og en opdateringshastighed på 120Hz.

Læs også: Kæmpe annoncering af AMD ved CES-messen : “Her er alle vores planer de næste to år”

Sikke en skærm!

Den har også indbygget Nvidia Shield, så du kan streame spil til fjernsynet, og en ultra lav “latency.”

Der er ingen dato for skærmene, men det er noget, som du kan se frem til, hvis du er storgamer. Der er heller ikke nogen pris endnu, men forvent ikke, at skærmen bliver billig.

Også HP er på vej med en skærm i det særlige 4K/120Hz-format kaldet Omen X 65. Her er heller ikke nogen pris eller lanceringsdato.

Sony: 120 tommer 4K-billede fra projektor

Måske er dit kommende tv sket ikke et fjernsyn, men i stedet en projektor.

Sony fremviste ved CES sin nye 4K-projektor med det smukke navn LSPX-A1, der kan projicere et 120 tommer stort billede. Projektoren understøtter HDR og har en lysstyrke på op imod 2500 Lumens.

Og så behøver den kun stå 25 centimeter fra væggen for at vise sit 120 store billede.

Igen taler vi om de første af sin slags, og derfor er LSPX-A1 heller ikke billig. Den koster knap og nap 30.000 dollars - 185.000 danske kroner… før dansk moms og told.

Sony har også præsenteret nogle mere almindelige 4K OLED-tv kaldet A8F med en lysstyrke på 10.000 nits, hvilket er det højeste i forhold til HDR-formatet. 

Læs også: Disse nye fede smartphones er på vej: Her er nogle af det kommende års spændende nyheder