Kæmpe oprydning på vej: Fra sommer skal alle kommende danske love være digitaliseringsklar og leve op til disse syv regler

Allerede fra sommer skal alle nye danske love være formuleret på en måde, så de nemt og enkelt kan digitaliseres, lyder det i ny aftale fra Folketinget.

Fra sommer skal alle nye, danske love være formuleret på en måde, der gør, at de nemt kan digitaliseres.

Sådan lyder det fra et bredt flertal i Folketinget, der netop har indgået aftale om, at kommende love skal forenkles og ‘afbureaukratiseres,’ som det hedder.

“På samme måde, som ministerierne i dag skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige og erhvervslivet ved ny lovgivning, bliver det samtidig obligatorisk at foretage en vurdering af, om lovgivningen er digitaliseringsklar,” lyder det om den nye aftale.

Knopskyder og er komplicerede
Der har i de senere år tegnet sig et billede af, at den lange række af offentlige it-skandaler, som vi har set, blandt andet bunder i kompleks og indviklet lovgivning.

Det skyldes, at de danske love er proppet med undtagelser, tilføjelser og forskellige former for skøn - altsammen noget, som it-systemer har meget svært ved at kapere.

De tænker i sagen natur logisk og fungerer derfor bedst med enkle og gennenskuelige regler uden for mange muligheder for gradbøjninger.

Det er noget, som Folketinget partier længe har været klar over.

Helt tilbage ved Folketingets åbning i 2015 krævede en række ordførere, at den danske lovgivning blev kigget efter i sømmene med henblik på at gøre den mere digitaliseringsparat.

Også dengang lød det, at kompleksiteten skyldtes, at lovgivningen typisk er strikket sammen af et kludetæppe af tilføjelser, undtagelser, tillæg, særregler, tilføjelser til tilføjelserne og så videre.

Det kan du læse mere om her: Politikere banker hårdt i bordet: It-skandalerne skal føre til ændringer i dansk lovgivning.

Siden har også Statens It-projektråd været på banen med lignende synspunkter.

Her har næstformand Birgit Nørregaard peget på, at netop lov-kompleksiteten er en af de tre barrierer, som de offentlige it-projekter typisk løber ind i (de to øvrige er statens silo-opbygning samt statens karriere-struktur.)

Det kan du læse mere om her: Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Statslig enhed
Som led i den nye aftale skal der nu etableres en statslig enhed, der skal screene lovudkast og vurdere konsekvenserne af implementeringen.

“Ved dels at forebygge, at der opstår nye, komplekse regler, dels rydde ud i eksisterende lovgivning, vil aftalen om digitaliseringsklar lovgivning kunne blive et af de væsentligste bidrag til at afbureaukratisere den offentlige sektor og dermed frigøre tid og ressourcer, der kan bruges til kernevelfærd,” lyder det fra regeringen.

Den digitaliseringsklar lovgivning skal leve op til syv principper, nemlig:

- Enkle og klare regler.

- Skal understøtte digital kommunikation med borgere og virksomheder.

- Skal muliggøre automatisk sagsbehandling.

- Skal muliggøre genbrug af data og begreber på tværs af myndigheder.

- Skal prioritere datasikkerhed højt.

- Skal tage højde for nuværende infrastruktur som NemID, Digital Post, NemKonto og lignende.

- Skal give mulighed for effektiv it-anvendelse i kontroløjemed (som det hedder).

IT-Branchen vil have uafhængig vagthund
Brancheforeningen IT-Branchen kalder det for 'en glædens dag,' men mener samtidig, at der er behov for en 'uafhængig instans, der kan vejlede og rådgive ministerierne' i arbejdet med at vurdere kommende lovforslag.

”Jeg kan godt have en bekymring omkring ministeriernes mulighed for at foretage en komplet vurdering af konsekvenserne, ligesom jeg frygter, at politikerne, når det kommer til behandling af lovforslagene, nemt kan komme til at prioritere andre forhold højere end muligheden for at understøtte dem digitalt," lyder det fra IT-Branchens direktør, Birgitte Hass.

 

Læs også:

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer

Professor om it-skandaler: Staten bør fokusere mere på god it-ledelse og mindre på pris i udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.