Politikerne banker hårdt i bordet: It-skandalerne skal føre til ændringer i den danske lovgivning

Et klart flertal af Christiansborgs it-politikere vil have en mere simpel og dermed mere it-venlig lovgivning, som skal ændres løbende over de kommende år. Læs her, hvorfor det er en smart idé.

Nye digitale vinde blæser over Christiansborg.

For omkring Folketinget officielle åbning i denne uge  har Computerworld været i kontakt med flere it-politikere for at høre, om lovgivningen skal simplificeres og dermed gøres mere it-venlig. 

Læs også: Skatteminister efter EFI-skandalen: Juristerne skal gøre loven mere it-venlig

Ordførere fra begge sider af Folketingssalen ønsker, ja, flere kræver sågar, at den danske lovgivning bliver kigget efter i sømmene for at gøre den mere digitaliseringsparat uden alt for meget kludetæppe-væveri i lovteksten.

Med Skat som skræmmeeksemplet på, hvor galt det kan gå ved at 'sætte strøm til en kompleks lovgivning', vil det være en kæmpe fordel, hvis lovgivningen kunne forsimples, så den passer til vores it-baserede virkelighed, lyder det fra politikerne.

S og R: På tide med it-venlig lovgivning
It-ordfører fra Socialdemokraterne, Karin Gaardsted, udtrykker ønsket om en mere it-venlig lovgivning på følgende måde:

"Det er på tide at gennemgå lovgivningen for at gøre platformen for en langt større og langt bedre digitalisering mulig. Det betyder, at man også i lovene tager udgangspunkt i det, som it kan bidrage med," udtaler Socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted til Computerworld.

"Jeg vil gerne understrege betydningen af, at der netop bør være tale om grundlæggende ændringer og ikke bare knopskydninger. It skal have mulighed for at være basisredskabet og ikke blot et ekstra redskab, som er 'kommet til senere'," fortsætter hun.

Grundtonen er enslydende hos Socialdemokraternes tidligere regeringspartner Radikale Venstre.

Her peger partiets it-ordfører Ida Auken også på en lang række fordele i en simpel og dermed mere it-venlig lovgivning uden for mange særtilfælde.

"Min eneste bekymring vil være, at man skal passe på, at man ikke skaber et nyt stort bureaukratisk monster ved at beslutte, at nu skal al lovgivning revideres med det for øje," lyder det fra Ida Auken.

Hun understreger, at forandringen kommer til at ske i bidder, og derfor kan man lige så godt tage de første mundfulde nu.

Fint nok, men pas nu på...
Hos Venstre på højrefløjen ønsker it-ordfører Torsten Schack Pedersen også lov-ændringer.

"It er næppe en døgnflue, og alting bliver mere og mere digitalt. Så det er helt oplagt at kigge på at simplificere lovgivningen, så det passer med vores digitale virkelighed," lyder meldingen fra Venstres it-ordfører.

Samtidig advarer Torsten Schack Pedersen mod, at en alt for it-venlig lovgivning kan gå udover retssikkerheden.

"Vi skal ikke reducere kompleks lovgivning til fire linjers tekst, for vi lever trods alt i et retssamfund," siger han.

Venstres it-ordfører understreger også, at det ikke bør være it-systemernes beskaffenhed, der kommer til at definere lovgivningen. 

Den udmelding møder møder opbakning hos Enhedslistens it-ansvarlige politiker, Rune Lund.

"Loven skal ikke ændres efter den tilstedeværende software. Det bør være softwaren, der retter sig efter lovene. Men det er sundt at se det hele foroven, og hvis der i den sammenhæng også skal lovændringer til, er det bestemt noget, der skal kigges på," siger Rune Lund til Computerworld.

Udsagnene om mere it-venlig lovgivning med mere effektive systemer hos Skat og i andre myndigheder bakker Dansk Folkepartis it-ordfører Jan Rytkjær Callesen op omkring.

Han nævner samtidig, at offentlige selvbetjeningssystemer og tiltag som digital post rettet mod borgere og virksomheder meget gerne må blive mere blive mere brugervenlige i samme hug.

Det kræver en sand revolution
Alternativets it-ordfører René Gade med en fortid som blandt andet account director hos digitalbureauet Creuna er ikke bange for at tale om, at der skal en decideret digital revolution til for at få moderniseret lovgivningen.

Første skridt til slagmarken bliver ifølge René Gade at på få et decideret it- og digitaliseringsudvalg på Christiansborg, som der i dag ikke findes med henvisning til, at it gennemsyrer flere ressortområder.

"Vi bliver altså nødt til at tage digitaliseringen seriøst og udpege et samlende punkt i form af et udvalg, hvor vi kan indhente de rigtige kompetencer og viden til det høje ambitionsniveau, vi skal have i Danmark," siger René Gade.

Hans vision er, at Danmark bygger agile, centrale systemer, som kommuner og regioner kan udvikle og tilpasse deres systemer til mod borgere og virksomheder.

"Potentialet er kæmpestort, for vi kan spare meget, meget store beløb ved at gøre lovgivningen mere simpel og dermed også mere digitaliseringsvenlig. Men det er altså en revolution i lovgivningen og holdningsmæssigt i den offentlige sektor, der skal til. Det kræver tillid og agilitet," siger Alternativets it-ordfører.

Computerworld har været i kontakt med it-ordførerne fra Enhedslisten, Socialdemokraterne, Alternativet, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre med en samlet mandatskare på 149 ud af 179.

Det har desværre ikke været muligt at indhente en kommentar fra it-politikerne hos SF, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Læs også: 

Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

Kom med bag kulissen: Sådan prøver TDC og Microsoft på at ændre lovgivningen

Velkommen til den nye regering: Her er fem it-opgaver, som regeringen (snarest) bør se på
Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.