Efter seks år konstant nedtur: IBM vokser før første gang i 22 kvartaler - men rammes hårdt af skattesag

Efter 22 kvartalers konstant nedgang kan IBM omsider igen fremvise væksttal. Omsætningen er vokset med 3,6 procent. Til gengæld bliver IBM ramt hårdt af amerikansk skattereform, som koster hele overskuddet.

For første gang i seks år har IBM - der engang blev regnet for at være et af verdens mest toneangivende it-selskaber - vækst.

Omsætningen for selskabet fjerde kvartal steg med 3,6 procent til 22,54 milliarder dollar i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

Det er første gang siden andet kvartal 2012, at IBM har haft vækst på omsætningen.

Til gengæld landede IBM et underskud på godt en milliard dollar. I det tilsvarende kvartal i fjor fik IBM et overskud på fire milliarder dollar.

Det skyldes ændrede skatteregler i hjemlandet USA rettet mod amerikanske selskaber med store afdelinger uden for USA.

Skat vil 'skabe modvind'
Og det er noget, der kan ramme selskabet på indtjeningen i også den kommende tid. Selv siger selskabet, at ‘skat vil skabe modvind i 2018.’

IBM’s aktiekurs har været stigende i den seneste tid, da det har stået tydeligt for mange, at selskabets turn around var i god gænge. Men den falder nu igen, efter meddelelsen om den amerikanske skattereforms konsekvenser for selskabets indtjening.

IBM er i fuld gang med at ombygge selskabet til at fokusere på cloud, analytics, mobile og sikkerheds-løsninger.

IBM med topchef Ginni Rometty har i årevis arbejdet på at føre det store selskab væk fra dets grundlag som producent af computere og tunge it-systemer og over mod en ny og mere agil verden præget af service-ydelser, cloud computing og bruger-fokus.

Det er en kurs, der har kostet blod, sved og tårer. IBM slæber en ret tung legacy med sig - både kulturelt og teknologisk, og det er barrierer, som IBM skal overvinde samtidig med, at fler af de især yngre konkurrenter bevæger sig meget hurtigt fremad.

På den måde følger det store selskab nøjagtigt samme spor som stort set alle andre store it-selskaber.

For IBM har det imidlertid været en meget stor, dyr og svær opgave at omkalfatre selskabet og skifte kurs.

Ombygningen har over de senere år kostet tusindvis af IBM-medarbejdere jobbet.

Det har også ramt herhjemme, hvor IBM engang beskæftigede 7.000 mand og var den absolut største it-arbejdsplads i landet. I dag beskæftiger IBM et par tusind mand i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Tre årsager til at it-giganterne fyrer og omstrukturerer i ét væk

Det fremgår af selskabets regnskab, at cloud-forretningen i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor er vokset med 24 procent.

Samtidig har selskabets ‘Systems’-forretningsenhed haft vækst på 32 procent. Dette område - hardware og styresystemer - har ellers været et problembarn i årevis.

I alt står det område, som IBM kalder for ‘strategiske initiativer’ nu for 49 procent af den samlede omsætning

IBM forventer en voldsom vækst i de nye forretningsområder i de kommende år, hvor selskabet sigter efter at nå en omsætning på 40 milliarder dollar ved udgangen af 2018 - en stigning på 21 procent i forhold til 2016.

Læs også: 

Disse virksomheder vil danske it-folk helst arbejde for: Se de mest attraktive arbejdspladser

IBM åbner helt ny afdeling i Danmark - bliver 'hub' for hele Norden

Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igenBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.