Artikel top billede

Jørn Jacobsen sagde selv farvel til SAP Danmark i 2014: Derfor vender han nu tilbage som landechef

Interview: Jørn Jacobsen forlod selv frivilligt SAP for få år siden. Nu vender han tilbage som landechef for SAP Danmark. Her fortæller han om, hvordan han nu vil lede virksomheden på en ny rejse.

Interview: SAP Danmark har netop ansat en ny dansk landechef. Det er et velkendt ansigt, for det er Jørn Bo Jacobsen, der også var landechef i SAP Danmark fra 2011 til 2014, der nu vender tilbage til den post.

Jørn Jacobsen forlod ellers af egen fri vilje netop SAP Danmark i 2014, og han har efterfølgende haft flere forskellige stillinger i andre virksomheder og brancher - blandt andet som administrerende direktør for EMC i Danmark.

I det seneste års tid har Jørn Jacobsen dog været tilbage i SAP som nordisk chef for innovation og teknologi. Han afløser nu Anders Feddersen, der stopper som dansk landechef.

Læs mere om det her: SAP’s danske chef færdig på posten - afløser tiltræder straks

Jørn Jacobsen får ifølge SAP Danmark, der beskæftiger omkring 200 medarbejdere, til opgave at "øge fokus på it-talenter og kundernes digitale transformation."

Samtidig med udnævnelsen af Jørn Jacobsen udvider SAP sin nordiske ledelsesgruppe med yderligere fire danskere. De kommer alle til at fokusere på cloud-teknologi, lyder det fra selskabet. 

Læs mere: Fire danskere til tops i SAP - kommer med i nordisk ledelse

Havde behov for at prøve noget andet

Jørn Jacobsen, hvordan kan det være, at du vender tilbage til SAP Danmark?

“Det er en længere historie.”

“Jeg forlod SAP Danmark i sommeren 2014. Det gjorde jeg af private årsager og fordi, at jeg syntes, at jeg havde været på it-hylden i rigtig mange år. Mit første job på leverandørsiden var i 1990, og så kan du jo så selv begynde at tælle…”

“Nogle gange i livet tænker man, at det er nødvendigt at sætte tingene lidt på pause og at finde ud af, om den rejse, du er på, er den rigtige, eller om kursen skal ændres lidt.”

“Så jeg prøvede kræfter med forskellige ting: Jeg kiggede på at prøve på at starte noget op selv og endte så på headhunter-hylden og prøvede det af og så verden med nogle andre briller."

"Derefter endte jeg tilbage på den hylde, jeg havde været på i så mange år. Jeg havde ikke tænkt på at komme tilbage til SAP, for jeg var hos EMC. Men så blev jeg kontaktet af SAP, der spurgte, om jeg havde tænkt på at komme tilbage?"

"Det havde jeg ikke, men når nu de tog kontakt, havde vi en god dialog, og så endte jeg med at komme tilbage.”

Fra Norden til Danmark

Du har i det seneste års tid været nordisk chef for innovation og teknologi i SAP. Hvorfor nu igen zoome ind på Danmark?

"For det første fordi, at jeg synes, at Danmark er et spændende marked. Når du arbejder med et 'line of business'-ansvar, som jeg har gjort i de seneste 14 måneder, arbejder du bredere geografisk og lidt smallere produkt- og løsningsmæssigt."

"Det, jeg er god til og godt kan lide, er den mere holistiske tilgang til kunderne. Og så er det super spændende at skulle samle tropperne i et land og at sikre, at de marcherer den samme vej.”

Hvad er det, der ikke fungeret med Anders Feddersen på posten, siden han skulle stoppe?

“Jeg har ikke tænkt mig at kommentere specielt på Anders’ afgang eller lignende.”

Hvad bliver din vigtigste opgave som ny dansk landechef i SAP Danmark?

“Den allervigtigste opgave er, at vi stadigvæk mest er kendt som en ERP-virksomhed, men i virkeligheden bruger mest tid på hele den digitale transformation. Så det er, at vi skal på agendaen hos kunderne omkring at drive deres transformation.“

“Det er det vigtigste, og det handler også om at få tiltrukket en masse talenter til virksomheden her.”

Alle de store it-leverandører vil gerne være med på den digitale transformation hos kunderne. Hvordan vil SAP gå fra at tale om det til rent faktisk at blive en form for business partner for kunderne?

“Det er et rigtig godt spørgsmål, for det er lige præcis det, det handler om.”

“Der er flere ting, vi konkret gør: For det første har vi åbnet et expercience-center i København, hvor vi har forskellige teknologier og løsninger, hvor folk kan komme og prøve det af, og hvor vi kan få det til at blive til virkelighed i stedet for skrivebordsøvelser.”

“Vi har på globalt plan etableret en metode, hvor vi læner os meget op af 'design thinking' til at skabe de nye forretningsmodeller og nye use cases. Det er det, som digital transformation inderst inde handler om, hvis du spørger mig: Nye forretningsmodeller og anderledes måder at kigge på dine værdikæder på.”

“Det handler om, at vi kan tage nogle teoretiske modeller og gøre dem fysiske og virkelige i løbet af ganske få uger og lave en løsning sammen med kunden - og så se, om det fungerer.”

“Vi har også lavet nogle kæmpe store investeringer. Da jeg var her sidste gang, sendte vi SAP HANA på markedet. Det handler om at skabe en digital platform, som man kan bygge sine løsninger på fremadrettet. Vi har også lavet nogle fornuftige opkøb, og på toppen af det har vi også en masse gode partnerskaber." 

Læs også: SAP åbner stort digitalt eksperimentarium i København: "Vi mangler bare sovepladserne, så ville det være komplet"

Sådan har Jørn Jacobsen forandret sig som leder

Du har prøvet den her rolle før. Hvad bliver anderledes med dig ved roret denne gang?

“Det er et stort spørgsmål. Men jeg tror, at det for os som mennesker er sundt engang imellem at komme ud og prøve at trække vejret i stedet for at køre i hamsterhjulet hele tiden. Så der er helt sikkert sket nogle ting, og måske er jeg blevet en lidt mere tålmodig leder på nogle områder.”

“Samtidig har det at få lov til at kigge ind i nogle andre virksomheder og brancher givet mig nogle kompetencer omkring det at kigge dybere på individer."

"Så det er den menneskelige side af det, og det er nok også derfor, at jeg lægger meget vægt på de unge talenter - det vil være noget, jeg vil gå hårdt efter.”

Læs også:

SAP’s danske chef færdig på posten - afløser tiltræder straks

Fire danskere til tops i SAP - kommer med i nordisk ledelse

Alle taler om digitalisering - men spørgsmålet er, om du er god nok til at levere varen

"SAP kom lidt sent ind i hele cloud-udviklingen, men man indså så ret hurtigt, at hvis ikke vi satser på det, så er vi ude af business"

Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses

Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier