Artikel top billede

Apple, Google og Mozilla i kamp om nyt fotoformat: Er afløseren til Jpeg på trapperne?

Apple, Google og Mozilla er i krig med hinanden om hver deres kommende foto-format, som skal udfordre det meget udbredte Jpeg-format.

Med lanceringen af iOS 11 i efteråret meddelte Apple, at selskabet ville erstatte verdens måske mest udbredte foto-format, Jpeg, med selskabets nye container-teknologi, Heic.

En af de grundlæggende ideer med Heic er ikke mindst at gøre foto-filerne mindre uden at det går ud over kvaliteten.

Ifølge Apple kan man således skrumpe foto- og videofiler med op til 50 procent med det nye format.

Nu melder Google, Microsoft, Mozilla og en række andre sig også ind i kampen.

De er med i en gruppe, der kalder sig ‘Alliance for Open Media,’ som er i gang med at udvikle en lignende foto-teknologi, der på samme måde skal komprimere foto.

Også Apple er med i alliancens arbejde, som dog i første omgang sigter mod en nyt video-kompressions-teknologi med navnet AV1, som ifølge Mozilla kan gøre video-filer op mod 35 procent mindre end Apples Heic og Googles lignende VP9-format.

Dele af alliancen arbejder imidlertid også på at videreudvikle video-teknologien til at dække foto. 

Ifølge Mozilla vil foto i dette nye format kræve mindst 15 procent mindre plads end foto i Apples Heic-format.

Fælles for parterne er målet om at få verfet Jpeg ud ad banen.

“Det virker helt fjollet, at vi stadig anvender en 20 år gammel kompressions-teknologi, Nutidens udstyr til at fange og vise billeder er i dag på grænsen af Jpegs øvre grænser,” siger Kelly Thompson fra fotositet 500px til Cnet.

Millioner af brugere

Heic-formatet blev skubbet ud til millioner af iOS-brugere med iOS11, men har alligevel været ret usynlig.

Det skyldes ikke mindst, at langt det meste hardware i dag ikke kan anvende teknologien, hvorfor Heic som udgangspunkt transformerer foto-filer om til Jpeg.

Samtidig er Heic en patenteret teknologi.

Det er den konkurrerende AV1-teknologi fra Alliance for Open Media ikke.

Både Heic og AV-1 har allerede i dag mange fordele i forhold til Jpeg.

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, om de teknologiske fordele er nok til at slå Jpeg af banen.

Jpeg er et af verdens mest anvendte formater, og tidligere forsøg på at vippe formaet af tronen er kikset - uanset hvor gode teknologier, det er blevet forsøgt med.

Ifølge Apple tager verdens iPhone-brugere mere end en billion foto om året. Selv om det er mange, består hovedbestanddelen af verdens smartphone- og internet-brugere dog stadig af Android- og Windows-folk.

Det betyder, at Apple ikke vil kunne tryne Jpeg alene.

Er der brug for en afløser til Jpeg? Hvad skal der til for at få fat i brugerne? Gik dit besyv med i debat-feltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere