Skriv dig op og få tallene først:Så meget tjener din chef og dine kollegaer - og det bliver lønstigningen i år (nok)

Artikel top billede

Apple, Google og Mozilla i kamp om nyt fotoformat: Er afløseren til Jpeg på trapperne?

Apple, Google og Mozilla er i krig med hinanden om hver deres kommende foto-format, som skal udfordre det meget udbredte Jpeg-format.

Med lanceringen af iOS 11 i efteråret meddelte Apple, at selskabet ville erstatte verdens måske mest udbredte foto-format, Jpeg, med selskabets nye container-teknologi, Heic.

En af de grundlæggende ideer med Heic er ikke mindst at gøre foto-filerne mindre uden at det går ud over kvaliteten.

Ifølge Apple kan man således skrumpe foto- og videofiler med op til 50 procent med det nye format.

Nu melder Google, Microsoft, Mozilla og en række andre sig også ind i kampen.

De er med i en gruppe, der kalder sig ‘Alliance for Open Media,’ som er i gang med at udvikle en lignende foto-teknologi, der på samme måde skal komprimere foto.

Også Apple er med i alliancens arbejde, som dog i første omgang sigter mod en nyt video-kompressions-teknologi med navnet AV1, som ifølge Mozilla kan gøre video-filer op mod 35 procent mindre end Apples Heic og Googles lignende VP9-format.

Dele af alliancen arbejder imidlertid også på at videreudvikle video-teknologien til at dække foto. 

Ifølge Mozilla vil foto i dette nye format kræve mindst 15 procent mindre plads end foto i Apples Heic-format.

Fælles for parterne er målet om at få verfet Jpeg ud ad banen.

“Det virker helt fjollet, at vi stadig anvender en 20 år gammel kompressions-teknologi, Nutidens udstyr til at fange og vise billeder er i dag på grænsen af Jpegs øvre grænser,” siger Kelly Thompson fra fotositet 500px til Cnet.

Millioner af brugere

Heic-formatet blev skubbet ud til millioner af iOS-brugere med iOS11, men har alligevel været ret usynlig.

Det skyldes ikke mindst, at langt det meste hardware i dag ikke kan anvende teknologien, hvorfor Heic som udgangspunkt transformerer foto-filer om til Jpeg.

Samtidig er Heic en patenteret teknologi.

Det er den konkurrerende AV1-teknologi fra Alliance for Open Media ikke.

Både Heic og AV-1 har allerede i dag mange fordele i forhold til Jpeg.

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig, om de teknologiske fordele er nok til at slå Jpeg af banen.

Jpeg er et af verdens mest anvendte formater, og tidligere forsøg på at vippe formaet af tronen er kikset - uanset hvor gode teknologier, det er blevet forsøgt med.

Ifølge Apple tager verdens iPhone-brugere mere end en billion foto om året. Selv om det er mange, består hovedbestanddelen af verdens smartphone- og internet-brugere dog stadig af Android- og Windows-folk.

Det betyder, at Apple ikke vil kunne tryne Jpeg alene.

Er der brug for en afløser til Jpeg? Hvad skal der til for at få fat i brugerne? Gik dit besyv med i debat-feltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere