Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

Kæmpe EU-bøde til Qualcomm for hemmelig aftale med Apple: Har betalt milliarder for at få Apple til kun at bruge Qualcomm-chip i iPhone

Chipproducenten Qualcomm skal betale 7,5 milliarder kroner i bøde til EU for en hemmelig aftale med Apple, der har sikret, at Apple alene har anvendt Qualcomm-chip i iPhone og iPad i mange år.

Efter flere års behandlingstid lader EU og konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) nu hammeren lyne over den amerikanske producent af mobilchip, Qualcomm.

EU uddeler nemlig en bøde på næsten en milliard euro - cirka 7,5 milliarder kroner - til det amerikanske selskab.

EU mener, at Qualcomm har misbrugt sin dominerende markedsposition for egen vindings skyld ved at forhindre konkurrenter i at komme ind på markedet for LTE-chipset.

“Qualcomm har i mere end fem år ulovligt holdt konkurrenter ude fra markedet for LTE-chipset og dermed cementeret sin dominerende markedsposition,” lyder det fra Margrethe Vestager.

Centralt i sagen står Qualcomms eksklusiv-aftale med Apple, som ifølge EU har modtaget flere milliarder kroner fra Qualcomm.

Til gengæld for pengene har Apple sørget for ikke at tage Qualcomm-konkurrenter om bord.

Eksklusiv-aftale

Ifølge EU indgik Apple og Qualcomm eksklusiv-aftalen i 2011. Heri fremgik det, at Qualcomm skulle betale betydelige beløb til Apple mod at Apple alene anvendte Qualcomm-chip i iPad og iPhone.

Aftalen blev i 2013 forlænget til at gælde til slutningen af 2016.

Det fremgik ifølge EU tydeligt af aftalen, at Qualcomm ville stoppe med at betale de betragtelige beløb og ville kræve en stor del af de tidligere betalte beløb tilbage, hvis Apple lancerede produkter baseret på chip fra Qualcomms konkurrenter.

“Disse betalinger var ikke kun pris-reduktioner. De blev foretaget under den forudsætning, at Apple eksklusivt ville anvende Qualcomms chipset i alle selskabets iPhones og iPads,” lyder det fra EU.

Aftalen har ifølge EU konkret betydet, at ingen konkurrenter har været i stand til at udfordre Qualcomm - uanset hvor gode deres produkter har været.

EU nævner specifikt Intel, som løbende ‘har forsøgt at udfordre og konkurrerere med Qualcomm’ på området.

Ifølge EU viser dokumenterne, at Apple i 2016 faktisk overvejede at skifte til Intel.

Men skiftet blev aldrig til noget, fordi det i givet fald ville få Qualcomm til at stoppe sine betalinger samt kræve mange milliarder kroner retur.

Først efter aftalens udløb i 2016, begyndte Apple gradvist at skifte til Intel, hedder det.

Det udløste dengang en del ballade mellem de to parter.

Det kan du læse mere om her: Apple og chip-gigant i juridisk hanekamp: Qualcomm kan blive smidt på porten, når den næste iPhone kommer

“Qualcomms fremgangsmåde har hindret forbrugerne og andre adgang til valgmuligheder og innovation. Det er ulovligt ifølge EU’s antimonopol-regler og grunden til, at vi er skredet til handling i dag,” lyder det fra Margrethe Vestager.

Qualcomm er verdens største producent af chip til mobiltelefoner,

Det er ikke første gang, at Qualcomm er i de europæiske konkurrencemyndigheders søgelys.

I 2009 henlagde EU-myndighederne en klagesag mod selskabet om urimeligt høje royalties for brug af Qualcomms softwarestandarder for 3G-telefoner.

Margrethe Vestager og EU er desuden ved at kigge på Qualcomms opkøb af ærkerivalen NXP, ligesom EU for tiden er ved at undersøge, om Qualcomm bevidst har solgt dongles til dumping-priser for at holde rivalen Icera ude af markedet.

Du finder afgørelsen fra EU her.

Læs også: Margrethe Vestager udsteder den ene kæmperegning efter den anden - her er alle EU’s sager mod tech-giganterne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere