Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Blockchain-projekt fra IBM/Mærsk afhængig af alles deltagelse / Her er Nordens første førerløse bus / Apple på vej med opdatering til sløve telefoner / Aalborg Universitet får millioner til ‘digital forskning i verdensklasse'

Blockchain-projekt fra IBM/Mærsk afhængig af alles deltagelse. Her er Nordens første førerløse bus. Apple på vej med opdatering til sløve telefoner. Aalborg Universitet får millioner til ‘digital forskning i verdensklasse'. YouSee i stor aftale om danske e-sport. ITU vil have flere kvinder til at programmere. Massevis af IBM-ansatte har haft fri adgang til vigtig persondata. Apple klar med testversion af ny helbredsløsning.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne torsdag morgen v/ morgen-briefing-bestyrer Dan Jensen.

Blockchain-projekt fra IBM/Mærsk afhængig af alles deltagelse

IBM og A.P. Møller-Mærsks nye blockchain-satsning er afhængig af, at alle i hele transport-kæden er med på projektet, skriver Børsen.

De to selskaber sigter nemlig efter at udvikle en standardiseret løsning, som alle aktører kan anvende til at udveklse data.

"Det vil kun blive en succes, hvis et rigt økosystem af deltagere bruger det," siger Michael White, som står i spidsen for projektet, til avisen.

De to første løsninger kommer til at hedde Shipping Information Pipeline og Paperless Trade.

Du kan læse mere her: Blockchain bliver den helt store killer app for supply chain i 2018: Mindre snyd, mindre spild - har nogen råd til at lade være?

Her er Nordens første førerløse bus

Svenskerne er klar med det, som de kalder for Nordens første førerløse bus. Den er klar til at stævne ud på sin faste rute, som kommer til at ligge i Kista i det nordlige Stockholm.

Den lille, firkantede bus får plads til 12 passagerer og følger en slags virtuelt skinne via gps samt Lidar-systemet, hvormed den holder øje med trafik omkring den.

Også herhjemme arbejdes der på lignende løsninger. Det ventes, at vi ser de første selvkørende busser på danske gader inden nytår.

Du kan se et billede af den lille stockholmer-bus her.

Læs også: Dansk kommune på vej med selvkørende bus - kan blive den første i Danmark.

Apple på vej med opdatering til sløve telefoner

Apple arbejder fortsat på at udvikle en mulighed for, at brugerne kan slå den feature fra, som sløver iPhones markant i takt med, at batterierne løber tør for strøm.

Det kom i december frem, at software i iPhone 6, 6s og SE gjorde, at telefonerne blev sløve, når batteriet var ved at løbe tør.

Ifølge selskabet vil løsningen komme med en betaversion af iOS 11.3. Selskabet oplyser ikke specifikt hvornår en løsning vil blive udsendt.

Aalborg Universitet får millioner til ‘digital forskning i verdensklasse’

Aalborg Universitet får 17 millioner kroner fra tiol 2023 fra Poul Due Jensens Fond, som universitetet vil anvende til at ‘fremtidssikre sit højt profilerede forskningsmiljø,’ som det lyder fra universitetet.

Pengene skal anvendes til at etablere to internationale professorater, der hver får fire post doc-årsværk tilknyttet. En post doc er en forsker-stilling.

Aalborg Universitets datalogi-studie har haft stor fremgang i antallet af studerende i de senere år.

“Det er topforskere, der i dag står i spidsen for de to forskningsgrupper, som de to nye professorater kommer til at høre ind under. Topforskerne er professor Kim Guldstrand Larsen (distribuerede, indlejrede og intelligente systemer) og professor Christian Søndergaard Jensen (databaser, programmering og web), som begge har et langt cv og mange betydelige resultater bag sig og desuden er de to mest citerede dataloger i Danmark,” lyder det fra Aalborg Universitet.

Du kan læse mere om bevillingen og de nye planer hos Aalborg Universitet.

YouSee i stor aftale om danske e-sport

YouSee indgår en seks-årig aftale med den danske e-sportliga, som nu skifter navn til YouSee eSportligaen.

YouSes selv kalder aftalen for ‘historisk.’ Den skal være med til at ‘accelerere udbredelsen af eSporten i Danmark. Målet er, at 50.000 danskere skal konkurrere i eSportligaen i 2020,’ lyder det fra parterne.

Som led i aftalen vil YouSee inden længe åbne for e-sport-kampe og lignende på selskabets tv-kanaler.

“Jeg forestiller mig, at eSport kan blive lige så folkelig som fodbold og håndbold, og det er den rejse, vi er vildt begejstrede for nu at påbegynde i samarbejde med eSportligaen,” lyder det fra Carsten Elmose, marketingdirektør i YouSee.

ITU vil have flere kvinder til at programmere

IT-Universitetet i København går i gang med en tre-årig kampagne, som har til formål at få flere kvinder til at søge ind på programmerings-uddannelserne.

Kampagnen kommer til at tælle karriere-dage, præsentation af forskellige it-forbilleder fra it-branchen, såkaldte coding cafeer og andre ting. 

IT-U har i flere år holdt de såkaldte it-camps for kvinder i påske- og vinterferierne, og disse vil universitetet fortsat afholde.

”Det er utrolig vigtigt, at både mænd og kvinder er med til at præge den digitale udvikling, så fremtidens teknologier afspejler alles behov. Samtidig er der i disse år en enorm efterspørgsel på it-specialister, som vi kun kan dække, hvis vi får hele talentmassen med,” siger Mads Tofte, rektor på IT-Universitetet.

Massevis af IBM-ansatte har haft fri adgang til vigtig persondata

80 IBM-folk fra selskabets afdelinger i Serbien, Rumænien, Ungarn og Tjekkiet har haft fri adgang til persondata i den svenske transportstyrelse i flere år.

Ifølge bladet Ny Teknik fik de adgang til den vigtige data, da styrelsens it i 2015 blev outsourcet til IBM. For nemheds skyld besluttede transportstyrelsens ledelse her at se gennem fingre med reglerne og tillade IBM-folk fra de pågældende kontorer adgang til data.

Transportstyrelsen håndterer blandt andet data om militærfolk.

Du kan læse hele historien hos Ny Teknik.

Apple klar med testversion af ny helbredsløsning

Apple er klar med en ny helbredsløsning, som skal gøre det nemt for Apple-brugerne at følge med i deres egne sundhedsdata fra mange forskellige kilder.

Ifølge selskabet vil brugerne via løsningen kunne downloade deres helbreds-data, lagre dem sikkert og eksempelvis kunne fremvise dem til en læge eller andre.

Ifølge selskabet bør alle i fremtiden ‘eje deres egne sundhedsdata,’ hedder det.

Apple samarbejder i øvrigt med Epic, Cerner og AthenaHealth om projektet. De to første leverer også løsninger til det danske sygehus-væsen.

Løsningen er i første omgang blevet lanceret på det amerikanske marked.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere