Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Comm2ig fortsætter som eneleverandør af SKI-tablets / Danske virksomheder de mest digitaliserede i EU / Staten vil give dine data til it-giganter

Comm2ig fortsætter som eneleverandør af SKI-tablets. Danske virksomheder de mest digitaliserede i EU. Staten vil give dine data til it-giganter. Qualcomm anker kæmpebøde fra EU. Aktivist må ikke sagsøge Facebook i EU-regi. Tvivl om IBM og Mærsks blockchain-projekt.

Godmorgen fra Computerworld. Her kommer overblikket over it-nyhederne fredag morgen v/ morgen-briefing-bestyrer Dan Jensen.

Comm2ig fortsætter som eneleverandør af SKI-tablets

Comm2ig fortsætter som eneleverandør af tablet-computere til 90 kommuner, to regioner, staten samt en række selvejende institutioner, der alle er tilknyttet SKI.

Comm2ig har allerede haft ordren i tre år.

Selskabet tager dermed endnu en omgang med rammeaftalen ‘50.43 Tablets,’ der dækker over 46 forskellige modeller samt diverse ekstra-udstyr og kan kalde sig eneleverandør indtil maj 2020 samt muligvis endnu et år.

Ifølge Comm2ig har aftalen en værdi i omegnen af 400 millioner kroner.

“De seneste tre år har været et spændende kapitel for COMM2IG, hvor vi har opbygget en stor viden og en række nye kompetencer, som vi og 50.43-kunderne kan drage fordel af i mindst to år endnu”, lyder det fra direktør Jimmy Hansen.

Danske virksomheder de mest digitaliserede i EU

De danske virksomheder er de mest digitaliserede i EU fuldt af virksomhederne i Finland og Norge.

Det fremgår af den nye publikation It-anvendelse i virksomheder i 2017 fra Danmarks Statistik.

Det fremgår samtidig af undersøgelsen, at de danske virksomheder halter bagefter, når det gælder områder som ‘e-salg’ (som Danmarks Statistik kalder det) til udlandet samt big data-analyse.

“Anvendelse af maskinlæring og kunstig intelligens forudsætter brug af avancerede it-værktøjer og it-specialister. Kun fem procent af virksomhederne anvendte denne teknologi, så generelt var maskinlæring og kunstig intelligens ikke så udbredt i 2017,” hedder det.

Danmarkst Statistik oplyser iøvrigt, at 61 procent af de danske virksomheder har vanskeligheder med at finde kompetente it-folk.

Staten vil give dine data til it-giganter

Danmarks sundhedsregistre skal ‘bruges som lokkemad for at få udenlandske virksomheder til landet,” skriver Version2, der kalder forslaget for ‘kontroversielt.’

Forslaget finder vi i en rapport fra regeringens vækstteam for life science.

Her siger medlem Allan Flyvbjerg, direktør for Steno Diabetes Center Copenhagen, at “det specielle ved Danmark er, at vi ikke blot har biobanker, men samtidig kan samkøre alle registrene, så vi faktisk kunne gøre det samme, som både Facebook og Youtube ønsker at gøre, men på en sikker måde i forhold til borgerne.”

Professor Thomas Ploug, Aalborg Universitet, er mener, at forslaget er problematisk, da staten kommercialiserer data. 

“Hvorfor skal staten tjene penge på mine data,” spørger han.

Qualcomm anker kæmpebøde fra EU

Qualcomm vil anke den kæmpebøde, som EU og kommissær Margrethe Vestager gav til selskabet forleden.

Ifølge Financial Times er det hårde tider for det amerikanske chipselskab, der foruden bøden på knap en milliard euro også slås med Apple om chip-royalties samt med ærkerivalen Broadcom om en mulig fusion.

Hertil kommer faldende indtjening, stid med NXP samt bøder for monopolmisbrug i Kina, Sydkorea og Taiwan.

“Det har været en anstrengende periode for den engang så mægtige processor-spiller,” lyder det i Financial Times,.

Læs også: Kæmpe EU-bøde for hemmelig aftale med Apple: Har betalt milliarder for at få Apple til kun at bruge Qualcomm-chip i iPhone

Aktivist må ikke sagsøge Facebook i EU-regi

Den østrigske advokat og aktivist Max Schrems får ikke lov til at opbygge et gruppesøgsmål mod Facebook i EU-regi, hvor han ellers gerne ville stå for sagen og repræsentere tusindvis af Facebook-brugere.

Sådan lyder en ny afgørelsen fra EU-domstolen.

Max Schrems ville sagsøge Facebook for misbrug af brugernes data. Han mener, at Facebook krænker privatlivets fred.

Tilbage for Max Schrems er nu muligheden for at køre en gruppesag i enten hjemlandet Østrig eller i Irland, hvor Facebook har europæisk hovedkvarter.

Tvivl om IBM og Mærsks blockchain-projekt

Den norske shipping-professor Roar Os dland er en smule skeptisk over for IBM og A.P. Møller-Mærsk nye blockchain-projekt, skriver Shippingwatch.

“Jeg mener stadig, at anvendelsen af blockchain i bedste fald befinder sig i en betafase, og at teknologien for eksempel har skaleringsproblemer,” siger han.

Han siger desuden, at teknologien stadig er umoden, og at den teknologi, som vi ser nu, ikke er der, hvor ‘vi ender.’

IBM og Mærsk præsenterede fornylig et nyt blockchain-samarbejde, der sigter mod udviklingen af en ny shippingplatform.

Det kan du læse mere om her: Blockchain bliver den helt store killer app for supply chain i 2018: Mindre snyd, mindre spild - har nogen råd til at lade være?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere