Artikel top billede

Brat stop for pakke-eksplosion fra Kina: Sverige indfører fast pakke-afgift om 14 dage

De svenske skattemyndigheder tager nu kvikt livtag med den enorme mængde pakkepost fra Kina, som svenskerne sjældent betaler lovpligtig moms for. Allerede fra 1. marts koster det svenskerne mindst 75 kroner at modtage en pakke fra lande uden for EU.

Mængden af pakkepost fra Kina er eksploderet i de senere år. Billige e-handelsvarer vælter ind over grænserne i både Sverige og Danmark i enorme mængder og lægger stort pres på både Postnord og andre e-butikker.

Svenske myndigheder har i nogen tid rumlet med planer om nye afgiftsregler, for de svenske forbrugere betaler sjældent den moms af pakker fra Kina og andre lande uden for EU til en værdi af under 200 svenske kroner, de ellers skal.

De svenske toldmyndigheder har ifølge SVT Nyheter beregnet, at statskassen mangler mellem en halv og en milliard svenske kroner på den konto.

Det skal være slut lige nu og her, og derfor har de svenske myndigheder hurtigt indført nye regler på området, der allerede gælder fra 1. marts, fortæller SVT Nyheter.

Sådan bliver de nye regler

Postnord er blevet pålagt at opkræve en administrationsafgift på 75 svenske kroner af hver eneste pakke fra Kina og andre lande uden for EU, som har en værdi på op til 1.500 svenske kroner. Er pakken mere værd, er afgiften 125 svenske kroner.

Afgiften skal bruges til at betale for et nyt, kæmpemæssigt system til opkrævning af moms af varerne.

150.000 pakker om dagen

Hver eneste dag ankommer 150.000 pakker til Sverige fra lande uden for EU.

Næsten dem alle - 97 procent - har en værdi under 200 svenske kroner, og dem har Postnord hidtil ekspederet videre til modtagerne, som altså så selv skulle indbetale moms af værdien.

Fra 1. marts vil alle pakker fra lande uden for EU havne på en ny enorm told-terminal med plads til millioner af pakker, hvor flere hundrede nyansatte skal scanne pakkerne ind i Postnords system, så der kan sendes besked ud til kunderne.

De får så to uger til at indbetale de 25 procent moms af varens værdi og afgiften på 75 kroner, hvis varens værdi er under 1.500 svenske kroner.

Hvis varens værdi er over 1.500, skal man ud over moms af værdien betale told samt et gebyr på 125 svenske kroner.

Først når det er betalt, sendes varen til modtageren. Betaler man ikke, sendes pakkerne retur til afsenderen.

Både Postnord og de svenske toldmyndigheder forudser i følge SVT Nyheter både kaos og vrede svenske kunder lige efter 1. marts, for mange af de pakker, der ankommer efter skæringsdagen er måske bestilt for længe siden.

Hvad med Danmark?

I Danmark er reglerne noget anderledes. Der skal kun betales dansk moms, hvis varens værdi er over 80 kroner før fragt, oplyser Skat på skat.dk. Man skal dog altid betale moms af blandt andet spiritus, tobak og parfume.

Er værdien af varerne over 80 kroner, skal der betales moms af varens pris samt af fragt og eventuel told. Told skal betales, hvis varerne er mere værd en 1.150 kroner før fragt.

Computerworld har spurgt skatteministeriet, om der i lyset af de nye svenske regler er planer om tilsvarende stramninger i Danmark, men ministeriet er foreløbig ikke vendt tilbage med et svar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere