Brat stop for pakke-eksplosion fra Kina: Sverige indfører fast pakke-afgift om 14 dage

De svenske skattemyndigheder tager nu kvikt livtag med den enorme mængde pakkepost fra Kina, som svenskerne sjældent betaler lovpligtig moms for. Allerede fra 1. marts koster det svenskerne mindst 75 kroner at modtage en pakke fra lande uden for EU.

Mængden af pakkepost fra Kina er eksploderet i de senere år. Billige e-handelsvarer vælter ind over grænserne i både Sverige og Danmark i enorme mængder og lægger stort pres på både Postnord og andre e-butikker.

Svenske myndigheder har i nogen tid rumlet med planer om nye afgiftsregler, for de svenske forbrugere betaler sjældent den moms af pakker fra Kina og andre lande uden for EU til en værdi af under 200 svenske kroner, de ellers skal.

De svenske toldmyndigheder har ifølge SVT Nyheter beregnet, at statskassen mangler mellem en halv og en milliard svenske kroner på den konto.

Det skal være slut lige nu og her, og derfor har de svenske myndigheder hurtigt indført nye regler på området, der allerede gælder fra 1. marts, fortæller SVT Nyheter.

Sådan bliver de nye regler
Postnord er blevet pålagt at opkræve en administrationsafgift på 75 svenske kroner af hver eneste pakke fra Kina og andre lande uden for EU, som har en værdi på op til 1.500 svenske kroner. Er pakken mere værd, er afgiften 125 svenske kroner.

Afgiften skal bruges til at betale for et nyt, kæmpemæssigt system til opkrævning af moms af varerne.

150.000 pakker om dagen
Hver eneste dag ankommer 150.000 pakker til Sverige fra lande uden for EU.

Næsten dem alle - 97 procent - har en værdi under 200 svenske kroner, og dem har Postnord hidtil ekspederet videre til modtagerne, som altså så selv skulle indbetale moms af værdien.

Fra 1. marts vil alle pakker fra lande uden for EU havne på en ny enorm told-terminal med plads til millioner af pakker, hvor flere hundrede nyansatte skal scanne pakkerne ind i Postnords system, så der kan sendes besked ud til kunderne.

De får så to uger til at indbetale de 25 procent moms af varens værdi og afgiften på 75 kroner, hvis varens værdi er under 1.500 svenske kroner.

Hvis varens værdi er over 1.500, skal man ud over moms af værdien betale told samt et gebyr på 125 svenske kroner.

Først når det er betalt, sendes varen til modtageren. Betaler man ikke, sendes pakkerne retur til afsenderen.

Både Postnord og de svenske toldmyndigheder forudser i følge SVT Nyheter både kaos og vrede svenske kunder lige efter 1. marts, for mange af de pakker, der ankommer efter skæringsdagen er måske bestilt for længe siden.

Hvad med Danmark?
I Danmark er reglerne noget anderledes. Der skal kun betales dansk moms, hvis varens værdi er over 80 kroner før fragt, oplyser Skat på skat.dk. Man skal dog altid betale moms af blandt andet spiritus, tobak og parfume.

Er værdien af varerne over 80 kroner, skal der betales moms af varens pris samt af fragt og eventuel told. Told skal betales, hvis varerne er mere værd en 1.150 kroner før fragt.

Computerworld har spurgt skatteministeriet, om der i lyset af de nye svenske regler er planer om tilsvarende stramninger i Danmark, men ministeriet er foreløbig ikke vendt tilbage med et svar.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få styr på dine kontrakter - også i årene efter de er blevet underskrevet

I en verden fyldt med kontrakter og aftaler er det afgørende, at du har styr på håndteringen af din organisations kontrakter - både de nye og de eksisterende. På dette seminar gennemgår vi nogle af de største risici og hvordan du minimerer dem. Der er mange penge at spare. Og stor mulighed for kraftig effektivisering.

23. maj 2019 | Læs mere


CXO roundtable: Sæt strategisk it-sikkerhed på dagsordenen

Eksklusivt roundtable: Hør hvordan DSBs Chief Information Security Officer arbejder med fremtidens it-trusler og strategisk it-sikkerhed - og vær med til at sætte fokus på strategisk it-sikkerhed, incident response, beredskabsplaner og business continuity blandt en udvalgt gruppe af digitale ledere fra danske virksomheder.

24. maj 2019 | Læs mere


FutureLegal

FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

28. maj 2019 | Læs mere


Premium
Mens Kevin Magnussen kører Formel 1-ræs, kæmper international top-CIO i kulissen for at beskytte vitale data
Det vigtigste for CIO hos Haas F1 er it-sikkerhed. Her fortæller han til amerikansk medie, hvordan han griber den opgave an med sikkerhedslag og en ny platform, der overvåger racerholdets globale netværk.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
Danske Joachim Ærtebjerg er med i toppen som CTO for Intel i EMEA - hør hans bud på it-udviklingen efter 25 år hos processor-giganten
Tech fra Toppen: Danske Joachim Ærtebjerg har arbejdet for Intel siden de lancerede Pentium-processoren i midten af 90´erne. I dag er han CTO for EMEA-området - og giver her sit bud på it-udviklingen.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
It-sikkerheden afhænger af dig!
Du kender det sikkert. En kollega vil dele en fil med navne, mailadresser og andre personlige data fra jeres Salesforce database, med en partner i EU. Vedkommende beslutter at smide en Excel-fil i DropBox og sender et link til partneren til download. En anden kollega skal bruge en kundes bankoplysninger for at kunne lave en overførsel, så kunden sender selvfølgelig en e-mail med alle bankoplysninger. Ovenstående er blot to eksempler på det, der sker flere gange dagligt. Nemlig tilfælde hvor der skal deles følsomme oplysninger, hvor der er meget dårlig datasikkerhed. Det er en konstant stressfaktor for de sikkerhedsansvarlige i it. Derfor er det en absolut nødvendighed, at have de rigtige værktøjer og teknologier, for at gøre samarbejdet med andre virksomheder, så smertefrit som muligt. Det kan du læse mere om, hvordan du opnår i dette white paper.