Artikel top billede

Microsoft Danmark frikendes i stor skattesag om transfer pricing for flere hundrede millioner kroner

Østre Landsret frikender pure Microsoft i stor skattesag, hvor Skat havde krævet, at Microsoft skulle efterbetale millioner af kroner i sag om transfer pricing.

Østre Landsret har netop pure frifundet Microsoft for at have spekuleret i transfer pricing.

Selskabet var blevet sagsøgt af Skat, der mener, at Microsoft i årevis har betalt for lidt i skat på grund af en transfer pricing-fidus.

"Landsretten fandt det ikke godtgjort, at Microsoft Danmark ApS’ transfer pricing dokumentation havde været rettidig, men fandt efter omstændighederne ikke, at dette kunne medføre, at skatteansættelsen kunne foretages skønsmæssigt. Landsretten fandt det heller ikke godtgjort, at dokumentationen havde været mangelfuld i en sådan grad, at der af denne grund kunne foretages en skønsmæssig ansættelse," lyder det i afgørelsen fra Østre Landsret.

Du finder hele afgørelsen her.

Sagen har været længe undervejs og har handlet om Microsofts skattebetalinger i perioden 2004 til 2007, hvor Skat altså mener, at selskabet har betalt for lidt i skat.

Microsoft har i årevis haft europæisk hovedkvarter i det skattemæssigt fordelagtige Irland, hvor selskabsskatten er lav.

Det danske Microsoft-selskab har i perioden udført forskellige markedsførings-opgaver for det irske selskab - men uden at modtage den rette betaling, mener Skat.

Ifølge Skat har Microsoft Danmarks aftale med det europæiske hovedkvarter været uklar, at det har været umuligt for de danske myndigheder at vurdere, om priser og vilkår har overholdt det såkaldte armslængde-princip.

Dette princip skal sikre, at de priser, som to selskaber - i dette tilfælde det danske Microsoft-selskab og det irske Microsoft-selskab - handler med hinanden for, er på samme niveau, som hvis der blev handlet med en ekstern part.

Også denne påstand underkendte Østre Landsret.

"Landsretten fandt det heller ikke godtgjort, at Microsoft Danmark ApS havde udført markedsføringsaktiviteter, som ikke var blevet vederlagt efter aftalen. Det forhold, at aktiviteterne muligt kunne have en - ikke dokumenteret eller målbar - effekt på det amerikanske selskabs salg af licenser til multinationale PC-producenter kunne ikke føre til et andet resultat," hedder det i afgørelsen.

Skat har krævet, at Microsofts skattepligtige grundlag for perioden blev hævet med 307 millioner kroner: 36,7 millioner for 2004, 66,5 milioner kroner for 2005, 113 millioner kroner for 2006 og 91,3 millioner kroner for 2007.

Hovedkvarter i Dublin

En lang række af de amerikanske it-selskaber har europæisk hovedkvarter i Irland, der i årevis har lokket med meget lav selskabsskat.

Selskaberne tæller blandt andre Oracle,Google, Microsoft, Dell, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Paypal, Twitter, Uber og Airbnb.

Oracle i Danmark er for tiden indblandet i en lignende sag med Skat.

Selskabet hensatte i november 142 millioner kroner i sagen, men har forlængst bedyret, at selskabet er uenigt i Skats krav.

Det kan du læse mere om her: Oracle i dansk skattesag: Tvunget til at hensætte 142 millioner kroner - “bestrider kraftigt” Skats krav.

Også CA Software er indblandet i en skattesag herhjemme om royalties til det amerikanske hovedkvarter.

Det kan du læse mere om her: Kæmpe skattesmæk til CA Software i Ballerup: Skat forlanger mere end en kvart milliard kroner.

It-selskabernes skat og forskellige skattekonstruktioner er en af de helt  store ting på dagsordenerne i Europa for tiden.

Fornylig offentliggjorde Skat de store selskabers skattebetalinger i Danmark for 2016.

Dem kan du læse mere om her: Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Flere kæmpe-selskaber betaler nul kroner i selskabsskat i Danmark.

Og i sidste uge løftede EU sløret for sin store plan om at stoppe de store it-selskabers udnyttelse af europæisk skattelovgivningerne.

Det kan du læse mere om her: Her er forslaget: Sådan vil EU skrue ny digital skat sammen og stoppe it-giganternes skattefiduser

Microsoft meddeler til Computerworld, at selskabet ikke umiddelbart har nogen kommentarer til dommen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere