Artikel top billede

Spotify pludselig 161 milliarder kroner værd efter børsnotering - nu skal det notorisk underskudsramte firma til at tjene penge

Svenske Spotifys børsnotering på New York Stock Exchange blev en succes. Nu venter den store udfordring: At sikre vækst og komme til at tjene penge, hvilket Spotify aldrig har prøvet.

Svenske Spotifys blev tirsdag aften noteret på Nasdaq-børsen i New York, og børsnoteringen gik over al forventning.

Spotify lagde ud med en indledende salgspris på 132 dollar, og siden buldrede kursen op og rundede på et tidspunkt 165,9 dollar, inden den landede på 149,6 dollar (907 kroner) da børsen lukkede.

Det er 12 procent over den åbningskursen, og giver Spotify en markedsværdi på 26,6 milliarder dollar - omkring 161 milliarder kroner

Det betyder, at de to stiftere af selskabet, Daniel Ek og Martin Lorentzon, nu er blevet særdeles holdne mænd, i det de to svenskere tilsammen ejer omkring 80 procent af Spotify.

Daniel Ek meddelte i en blogpost op til noteringen, at Spotify ikke er på kapitaljagt, men at noteringen lancerer selskabet på ‘en større scene.’

Spotify havde valgt at gå direkte på børsen uden om diverse investeringsbanker i en såkaldt ‘direct listing.’ Noteringen blev den største ‘direct listing’ nogensinde.

Spotify har løbende brug for solide mængder kontanter. Selskabet omsætter via dets 70 millioner betalende brugere og 90 millioner annoncefinansierede gratister for 30,3 milliarder kroner om året.

Men mere end 80 procent af de penge ryger ud igen i royalties til musikselskaber og ophavsretshavere.

Spotify - der får hostet hele tjenesten i Google Cloud - har faktisk aldrig haft overskud, men har tabt store summer hvert eneste år i takt med, at forretningen er blevet udbygget.

Fremtidens musik-model

Alligevel symboliserer streaming-forretningsmodellen ifølge Reuters fremtidens indtjeningsmodel for musikindustrien.

Som børsnoteret selskab er det nu et stående krav, at Spotify kan overbevise aktionærerne om, at selskabet kan fortsætte med at vokse.

Det kan blive en udfordring, for i farvandet lurer ikke mindst Apple Music - og her har Spotify ifølge The Verge en farlig konkurrent, fordi Apple ikke driver sin musiktjeneste med det ene formål at tjene penge, men mere som et element af et større økosystem.

Spotify skrev da også i sit børsprospekt, at selskabts 'omsætningsvækst kan falde' samt at selskabet har haft "omfattende driftsunderksud i fortiden og muligvis ikke kan skabe omsætning høj nok til at blive profitabel.'

Selskabets omsætning voksede med 39 procent i fjor. Til gengæld blev underskuddet næsten fordoblet til 9,2 milliarder kroner.

Ifølge The Verge har Spotify nu brug for at identificere supplerende indtægtsstrømme til forretningen eller finde en måde, hvorpå selskabet kan konvertere nogle af de mange gratister til betalende abonnenter.

Omvendt er det allerede blevet helt fastslået, at ikke mindst Spotify i dag spiller en vigtig rolle for alverdens musiksselskaber som kanal ud til forbrugerne og har cementeret streaming som fremtidens musik-form.

Nu skal selskabet altså ‘blot’ tjene penge. Og heri ligger den helt store udfordring som børsnoteret selskab, der hele tiden og hver dag skal kunne overbevise investorerne om, at det er fremtidens vinder.

Læs også:

Apple Music stormer frem: På vej til at overhale Spotify i USA

YouTube på vej med ny musiktjeneste: Vil presse gratister til at betale med flere reklamer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere