Spotify pludselig 161 milliarder kroner værd efter børsnotering - nu skal det notorisk underskudsramte firma til at tjene penge

Svenske Spotifys børsnotering på New York Stock Exchange blev en succes. Nu venter den store udfordring: At sikre vækst og komme til at tjene penge, hvilket Spotify aldrig har prøvet.

Svenske Spotifys blev tirsdag aften noteret på Nasdaq-børsen i New York, og børsnoteringen gik over al forventning.

Spotify lagde ud med en indledende salgspris på 132 dollar, og siden buldrede kursen op og rundede på et tidspunkt 165,9 dollar, inden den landede på 149,6 dollar (907 kroner) da børsen lukkede.

Det er 12 procent over den åbningskursen, og giver Spotify en markedsværdi på 26,6 milliarder dollar - omkring 161 milliarder kroner

Det betyder, at de to stiftere af selskabet, Daniel Ek og Martin Lorentzon, nu er blevet særdeles holdne mænd, i det de to svenskere tilsammen ejer omkring 80 procent af Spotify.

Daniel Ek meddelte i en blogpost op til noteringen, at Spotify ikke er på kapitaljagt, men at noteringen lancerer selskabet på ‘en større scene.’

Spotify havde valgt at gå direkte på børsen uden om diverse investeringsbanker i en såkaldt ‘direct listing.’ Noteringen blev den største ‘direct listing’ nogensinde.

Spotify har løbende brug for solide mængder kontanter. Selskabet omsætter via dets 70 millioner betalende brugere og 90 millioner annoncefinansierede gratister for 30,3 milliarder kroner om året.

Men mere end 80 procent af de penge ryger ud igen i royalties til musikselskaber og ophavsretshavere.

Spotify - der får hostet hele tjenesten i Google Cloud - har faktisk aldrig haft overskud, men har tabt store summer hvert eneste år i takt med, at forretningen er blevet udbygget.

Fremtidens musik-model
Alligevel symboliserer streaming-forretningsmodellen ifølge Reuters fremtidens indtjeningsmodel for musikindustrien.

Som børsnoteret selskab er det nu et stående krav, at Spotify kan overbevise aktionærerne om, at selskabet kan fortsætte med at vokse.

Det kan blive en udfordring, for i farvandet lurer ikke mindst Apple Music - og her har Spotify ifølge The Verge en farlig konkurrent, fordi Apple ikke driver sin musiktjeneste med det ene formål at tjene penge, men mere som et element af et større økosystem.

Spotify skrev da også i sit børsprospekt, at selskabts 'omsætningsvækst kan falde' samt at selskabet har haft "omfattende driftsunderksud i fortiden og muligvis ikke kan skabe omsætning høj nok til at blive profitabel.'

Selskabets omsætning voksede med 39 procent i fjor. Til gengæld blev underskuddet næsten fordoblet til 9,2 milliarder kroner.

Ifølge The Verge har Spotify nu brug for at identificere supplerende indtægtsstrømme til forretningen eller finde en måde, hvorpå selskabet kan konvertere nogle af de mange gratister til betalende abonnenter.

Omvendt er det allerede blevet helt fastslået, at ikke mindst Spotify i dag spiller en vigtig rolle for alverdens musiksselskaber som kanal ud til forbrugerne og har cementeret streaming som fremtidens musik-form.

Nu skal selskabet altså ‘blot’ tjene penge. Og heri ligger den helt store udfordring som børsnoteret selskab, der hele tiden og hver dag skal kunne overbevise investorerne om, at det er fremtidens vinder.

Læs også:

Apple Music stormer frem: På vej til at overhale Spotify i USA

YouTube på vej med ny musiktjeneste: Vil presse gratister til at betale med flere reklamer


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.