Artikel top billede

Spotify pludselig 161 milliarder kroner værd efter børsnotering - nu skal det notorisk underskudsramte firma til at tjene penge

Svenske Spotifys børsnotering på New York Stock Exchange blev en succes. Nu venter den store udfordring: At sikre vækst og komme til at tjene penge, hvilket Spotify aldrig har prøvet.

Svenske Spotifys blev tirsdag aften noteret på Nasdaq-børsen i New York, og børsnoteringen gik over al forventning.

Spotify lagde ud med en indledende salgspris på 132 dollar, og siden buldrede kursen op og rundede på et tidspunkt 165,9 dollar, inden den landede på 149,6 dollar (907 kroner) da børsen lukkede.

Det er 12 procent over den åbningskursen, og giver Spotify en markedsværdi på 26,6 milliarder dollar - omkring 161 milliarder kroner

Det betyder, at de to stiftere af selskabet, Daniel Ek og Martin Lorentzon, nu er blevet særdeles holdne mænd, i det de to svenskere tilsammen ejer omkring 80 procent af Spotify.

Daniel Ek meddelte i en blogpost op til noteringen, at Spotify ikke er på kapitaljagt, men at noteringen lancerer selskabet på ‘en større scene.’

Spotify havde valgt at gå direkte på børsen uden om diverse investeringsbanker i en såkaldt ‘direct listing.’ Noteringen blev den største ‘direct listing’ nogensinde.

Spotify har løbende brug for solide mængder kontanter. Selskabet omsætter via dets 70 millioner betalende brugere og 90 millioner annoncefinansierede gratister for 30,3 milliarder kroner om året.

Men mere end 80 procent af de penge ryger ud igen i royalties til musikselskaber og ophavsretshavere.

Spotify - der får hostet hele tjenesten i Google Cloud - har faktisk aldrig haft overskud, men har tabt store summer hvert eneste år i takt med, at forretningen er blevet udbygget.

Fremtidens musik-model

Alligevel symboliserer streaming-forretningsmodellen ifølge Reuters fremtidens indtjeningsmodel for musikindustrien.

Som børsnoteret selskab er det nu et stående krav, at Spotify kan overbevise aktionærerne om, at selskabet kan fortsætte med at vokse.

Det kan blive en udfordring, for i farvandet lurer ikke mindst Apple Music - og her har Spotify ifølge The Verge en farlig konkurrent, fordi Apple ikke driver sin musiktjeneste med det ene formål at tjene penge, men mere som et element af et større økosystem.

Spotify skrev da også i sit børsprospekt, at selskabts 'omsætningsvækst kan falde' samt at selskabet har haft "omfattende driftsunderksud i fortiden og muligvis ikke kan skabe omsætning høj nok til at blive profitabel.'

Selskabets omsætning voksede med 39 procent i fjor. Til gengæld blev underskuddet næsten fordoblet til 9,2 milliarder kroner.

Ifølge The Verge har Spotify nu brug for at identificere supplerende indtægtsstrømme til forretningen eller finde en måde, hvorpå selskabet kan konvertere nogle af de mange gratister til betalende abonnenter.

Omvendt er det allerede blevet helt fastslået, at ikke mindst Spotify i dag spiller en vigtig rolle for alverdens musiksselskaber som kanal ud til forbrugerne og har cementeret streaming som fremtidens musik-form.

Nu skal selskabet altså ‘blot’ tjene penge. Og heri ligger den helt store udfordring som børsnoteret selskab, der hele tiden og hver dag skal kunne overbevise investorerne om, at det er fremtidens vinder.

Læs også:

Apple Music stormer frem: På vej til at overhale Spotify i USA

YouTube på vej med ny musiktjeneste: Vil presse gratister til at betale med flere reklamer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere