Artikel top billede

Spotify pludselig 161 milliarder kroner værd efter børsnotering - nu skal det notorisk underskudsramte firma til at tjene penge

Svenske Spotifys børsnotering på New York Stock Exchange blev en succes. Nu venter den store udfordring: At sikre vækst og komme til at tjene penge, hvilket Spotify aldrig har prøvet.

Svenske Spotifys blev tirsdag aften noteret på Nasdaq-børsen i New York, og børsnoteringen gik over al forventning.

Spotify lagde ud med en indledende salgspris på 132 dollar, og siden buldrede kursen op og rundede på et tidspunkt 165,9 dollar, inden den landede på 149,6 dollar (907 kroner) da børsen lukkede.

Det er 12 procent over den åbningskursen, og giver Spotify en markedsværdi på 26,6 milliarder dollar - omkring 161 milliarder kroner

Det betyder, at de to stiftere af selskabet, Daniel Ek og Martin Lorentzon, nu er blevet særdeles holdne mænd, i det de to svenskere tilsammen ejer omkring 80 procent af Spotify.

Daniel Ek meddelte i en blogpost op til noteringen, at Spotify ikke er på kapitaljagt, men at noteringen lancerer selskabet på ‘en større scene.’

Spotify havde valgt at gå direkte på børsen uden om diverse investeringsbanker i en såkaldt ‘direct listing.’ Noteringen blev den største ‘direct listing’ nogensinde.

Spotify har løbende brug for solide mængder kontanter. Selskabet omsætter via dets 70 millioner betalende brugere og 90 millioner annoncefinansierede gratister for 30,3 milliarder kroner om året.

Men mere end 80 procent af de penge ryger ud igen i royalties til musikselskaber og ophavsretshavere.

Spotify - der får hostet hele tjenesten i Google Cloud - har faktisk aldrig haft overskud, men har tabt store summer hvert eneste år i takt med, at forretningen er blevet udbygget.

Fremtidens musik-model

Alligevel symboliserer streaming-forretningsmodellen ifølge Reuters fremtidens indtjeningsmodel for musikindustrien.

Som børsnoteret selskab er det nu et stående krav, at Spotify kan overbevise aktionærerne om, at selskabet kan fortsætte med at vokse.

Det kan blive en udfordring, for i farvandet lurer ikke mindst Apple Music - og her har Spotify ifølge The Verge en farlig konkurrent, fordi Apple ikke driver sin musiktjeneste med det ene formål at tjene penge, men mere som et element af et større økosystem.

Spotify skrev da også i sit børsprospekt, at selskabts 'omsætningsvækst kan falde' samt at selskabet har haft "omfattende driftsunderksud i fortiden og muligvis ikke kan skabe omsætning høj nok til at blive profitabel.'

Selskabets omsætning voksede med 39 procent i fjor. Til gengæld blev underskuddet næsten fordoblet til 9,2 milliarder kroner.

Ifølge The Verge har Spotify nu brug for at identificere supplerende indtægtsstrømme til forretningen eller finde en måde, hvorpå selskabet kan konvertere nogle af de mange gratister til betalende abonnenter.

Omvendt er det allerede blevet helt fastslået, at ikke mindst Spotify i dag spiller en vigtig rolle for alverdens musiksselskaber som kanal ud til forbrugerne og har cementeret streaming som fremtidens musik-form.

Nu skal selskabet altså ‘blot’ tjene penge. Og heri ligger den helt store udfordring som børsnoteret selskab, der hele tiden og hver dag skal kunne overbevise investorerne om, at det er fremtidens vinder.

Læs også:

Apple Music stormer frem: På vej til at overhale Spotify i USA

YouTube på vej med ny musiktjeneste: Vil presse gratister til at betale med flere reklamer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere