Artikel top billede

Den danske it-branche er ni ansættelser fra vild rekord

Beskæftigelsesrekorden i den danske it-sektor står for fald. Der manglede blot ni ansættelser i sidste kvartal af 2017, før rekorden blev slået. Brancheorganisationen IT-Branchen spår, at der sættes en ny rekord inden længe. "Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen," lyder det.

Ni ansættelser.

Så tæt var den samlede danske it-sektor på at slå en bemærkselsværdig rekord i de sidste tre måneder af 2017.

Den samlede beskæftigelse for den danske it-branche i årets sidste kvartal lå på 87.219, hvilket kun er overgået en gang tidligere, nærmere bestemt i tredje kvartal 2008, hvor der var otte mand mere beskæftiget i it-sektoren.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som IT-Branchen har verificeret.

Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen, har selv opdaget, hvor tæt branchen var på at overgå den opsigtsvækkende rekord, men hun er ikke i tvivl om, at rekorden bliver slået inden længe.

Læs også: Følger din løn med? Sådan udvikler lønnen sig i it-branchen

"Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen. Det vigtige er, at vi er på niveau med alle tiders tidligere rekorder, og vi kommer over næste år. Der bliver det ikke noget med ni ansættelser, der ligger og fedter. Vi er på niveau med tidligere tiders tinder, og næste år kan vi tage armene op," siger Birgitte Hass.

Er det muligt at øge beskæftigelsen?

I en presset it-branche, der konstant råber på mere arbejdskraft, kan man stille sig selv spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at øge beskæftigelsen, men IT-Branchens direktør slår fast, at det stadig er muligt at bringe folk end i sektoren, selvom det ikke er nok.

Læs også: Tårnhøj efterspørgsel: Denne type it-medarbejdere er de mest efterspurgte i Danmark lige nu

"Der kommer dygtige mennesker ud af universiteterne, og vi får udlændinge til landet, så der kommer trods alt nye kræfter til. De unge har forstået, at hvis de skal gøre noget for samfundet og virkelig have noget indflydelse, så er det digitale spor et virkelig godt valg," siger Birgitte Hass.

Hun fortæller, at der er særligt stor efterspørgsel på de skabende kompetencerne, og det kan også aflæses i statistikkerne.

De lidt mere end 46.000 it-konsulenter udgør størstedelen af beskæftigelsen i sektoren, mens der er omkring 12.000 medarbejdere, der arbejder med engroshandel af it-udstyr eller telekommunikation.

Manglen på softwareudviklere er derfor tydelig, da det kan aflæses, at kun er lidt over 5000 softwareudviklere i branchen for tiden.

Medarbejderne sætter dagsordenen

Gennemsnitslønnen for branchen ligger nu på 48.324 kroner om måneden, og selvom det ikke er rekordhøjt, peger Birgitte Hass på, svaret skal findes blandt det yngre arbejdssegment, der nyder freelancelivet og ikke nødvendigvis ønsker en fastansættelse.

Fordi lønniveauet er fornuftigt, betyder opgaven derfor mere end de sidste tusinde kroner på bankkontoen.

Læs også: Dansk it-firma skal ansætte 80 medarbejdere på et år - uden at være lønførende: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"

"De yngre foretrækker friheden i at hoppe fra opgave til opgave. Vi oplever helt klart, at det er fastansættelserne, som vores medlemsvirksomheder leder efter. Ofte hiver man konsulenter ind, fordi man ikke kan finde sin fastansættelse," siger hun og tilføjer:

"I andre brancher er det arbejdsgiverne, der sætter reglerne. It-medarbejderne er lidt forkælede. Det er dem, der sætter dagsordenen, og det er lige så meget opgaven, som lønnen, de hopper rundt efter. Det gælder om at have de mest spændende opgaver."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere