Artikel top billede

Den danske it-branche er ni ansættelser fra vild rekord

Beskæftigelsesrekorden i den danske it-sektor står for fald. Der manglede blot ni ansættelser i sidste kvartal af 2017, før rekorden blev slået. Brancheorganisationen IT-Branchen spår, at der sættes en ny rekord inden længe. "Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen," lyder det.

Ni ansættelser.

Så tæt var den samlede danske it-sektor på at slå en bemærkselsværdig rekord i de sidste tre måneder af 2017.

Den samlede beskæftigelse for den danske it-branche i årets sidste kvartal lå på 87.219, hvilket kun er overgået en gang tidligere, nærmere bestemt i tredje kvartal 2008, hvor der var otte mand mere beskæftiget i it-sektoren.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som IT-Branchen har verificeret.

Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen, har selv opdaget, hvor tæt branchen var på at overgå den opsigtsvækkende rekord, men hun er ikke i tvivl om, at rekorden bliver slået inden længe.

Læs også: Følger din løn med? Sådan udvikler lønnen sig i it-branchen

"Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen. Det vigtige er, at vi er på niveau med alle tiders tidligere rekorder, og vi kommer over næste år. Der bliver det ikke noget med ni ansættelser, der ligger og fedter. Vi er på niveau med tidligere tiders tinder, og næste år kan vi tage armene op," siger Birgitte Hass.

Er det muligt at øge beskæftigelsen?

I en presset it-branche, der konstant råber på mere arbejdskraft, kan man stille sig selv spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at øge beskæftigelsen, men IT-Branchens direktør slår fast, at det stadig er muligt at bringe folk end i sektoren, selvom det ikke er nok.

Læs også: Tårnhøj efterspørgsel: Denne type it-medarbejdere er de mest efterspurgte i Danmark lige nu

"Der kommer dygtige mennesker ud af universiteterne, og vi får udlændinge til landet, så der kommer trods alt nye kræfter til. De unge har forstået, at hvis de skal gøre noget for samfundet og virkelig have noget indflydelse, så er det digitale spor et virkelig godt valg," siger Birgitte Hass.

Hun fortæller, at der er særligt stor efterspørgsel på de skabende kompetencerne, og det kan også aflæses i statistikkerne.

De lidt mere end 46.000 it-konsulenter udgør størstedelen af beskæftigelsen i sektoren, mens der er omkring 12.000 medarbejdere, der arbejder med engroshandel af it-udstyr eller telekommunikation.

Manglen på softwareudviklere er derfor tydelig, da det kan aflæses, at kun er lidt over 5000 softwareudviklere i branchen for tiden.

Medarbejderne sætter dagsordenen

Gennemsnitslønnen for branchen ligger nu på 48.324 kroner om måneden, og selvom det ikke er rekordhøjt, peger Birgitte Hass på, svaret skal findes blandt det yngre arbejdssegment, der nyder freelancelivet og ikke nødvendigvis ønsker en fastansættelse.

Fordi lønniveauet er fornuftigt, betyder opgaven derfor mere end de sidste tusinde kroner på bankkontoen.

Læs også: Dansk it-firma skal ansætte 80 medarbejdere på et år - uden at være lønførende: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"

"De yngre foretrækker friheden i at hoppe fra opgave til opgave. Vi oplever helt klart, at det er fastansættelserne, som vores medlemsvirksomheder leder efter. Ofte hiver man konsulenter ind, fordi man ikke kan finde sin fastansættelse," siger hun og tilføjer:

"I andre brancher er det arbejdsgiverne, der sætter reglerne. It-medarbejderne er lidt forkælede. Det er dem, der sætter dagsordenen, og det er lige så meget opgaven, som lønnen, de hopper rundt efter. Det gælder om at have de mest spændende opgaver."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere